Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Salıpazarı’nı da PATLATTI!

Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Salıpazarı’nı da PATLATTI!
Terme ve Çarşamba’da ki C Plakaları skandallarının ardından Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Salıpazarı’nı da PATLATTI!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Salıpazarı Özel Halk Otobüsleri şoförleri Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğünün Terme ve Çarşamba'yı karıştırdığı iddiaları sonrasında işin içine "Usulsüz Öğrenci Taşıma İhalesi" yapıldığını iddia ederek tepki gösterdiler.

Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Okul Taşıma İhalelerinde ki kanun, yönetmelik bilgi eksikliği nedeni ile Çarşamba- Terme Servisçileri arasında yaşanan "C" Plaka tartışması ve sıkıntısı sonrasında şimdi de Salıpazarı Özel Halk Otobüsçülerinin sabırlarını taşırdı. Salıpazarı İlçesinden TEOG sınavları neticesinde Çarşamba' da bulunan Anadolu Liselerinde eğitim gören yaklaşık 150 öğrenci için önce Salıpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden sayı ve bilgi istediği iddia edildi. Alınan bilgiler sonrasında Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğü İlçeye gelecek öğrencilerin İlçeye bağlı Köylerden geleceği gösterilerek "Taşıma ihalesi" yapıldığını ancak ilçe merkezinde otobüslerin dibinden öğrenci alındığını belirterek yolsuzluk, rant ve usulsüz taşıma ile korsan taşımacılığı hortlattığı iddiaları ile tepkiler gelmeye başladığı öğrenildi.  

 

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılının başlaması ile birlikte Salıpazarı'ndan Çarşamba'da eğitim görecek öğrenciler için Taşıma ihalesi açan Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin taşınmasını başlattı. Ancak bu uygulamanın başlaması ile birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi Salıpazarı Özel Halk Otobüs şoförleri Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ekmeğimizle oynuyor iddiası ile tepki göstermeye başladılar.  İlçe Otobüsçüleri Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğünün ihaleyi köylerden öğrenci alınacağını ihalede göstererek ihale açmasına rağmen ilçe merkezinden ve Çarşamba- Salıpazarı arasında ki kendi güzergahlarında bulunan duraklardan öğrenci aldığını ve ekmekleri ile oynandığını belirterek yetkilileri göreve çağırdı.

salipazari3-copy.jpg

Salıpazarı Özel Halk Otobüs Şoförlerinden Adem Keskin gazetemize yaptığı açıklamasında, "Salıpazarı İlçesinden Çarşamba ve Samsun' a Özel Halk Otobüslerimizle yolcu getirip götürüyoruz. Bize göre "C" plakalar korsan çalışıyor. C plakalar hakları olmadığı halde hakları varmış gibi yolcu taşıyorlar. Bizi çökermeye çalışıyorlar. Başka firmaların namına çalışıp bir bakıma da bu firmaların taşeronluğunu yapıyorlar. Şimdi de Minibüsçüler Salıpazarı meydanında önümüzde öğrencileri duraklardan da bindiriyorlar ve gelip Çarşamba'da indiriyorlar, okul çıkışında da alıp geri ilçeye getiriyorlar. Buna da engel olma adına hiç bir ilçe yetkilisi idarecilerimiz sahip çıkmıyorlar. Normalde ilçe merkezinden yolcu taşıyabilmek için yolcu otobüsleri olmasa yolcu taşıyabilirler tamam. C plakalar için ihale yapılabilir ve yolcu taşıyabilir ama biz varız ve o güzergahta yolcuyu biz taşıyoruz.  Bu güzergaha girme şansları yok. Bunlar şu anda bizim ekmeğimizle oynuyorlar bizi zor durumda bırakıyorlar" ifadelerini kullandı.

salipazari1.20141024084240.jpg

Konu hakkında Salıpazarı Özel Halk Otobüsçüleri Dernek Başkanı Hüseyin Şahin ise yaptığı açıklamasında, "Bazı araçlar ilçe meydanı olarak bilinen Gökçeli meydanından Elmalı, İncirli gibi duraklardan yolcu öğrenci alarak Çarşambaya yolcu taşınıyor. Ben buna korsan taşımacılık diyorum. Konuyu araştırmaya derinine incelemeye başladığımızda Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Salıpazarı Köylerinden öğrenci taşıma ihalesi adında ihale yaptığını ve bu şekilde taşıma yapılmasının sağlandığını öğrendik.   İhale yapılmış tamam ama öğrenciler köylerden değil merkezden, duraklarımızdan toplanıyor bu öğrenciler. Bu nedenle 60 arkadaşımız bu yoldan ekmek kazanıyor ailesini geçindiriyor ama Çarşamba İlçe Milli Eğitim bu şekilde bizim ekmeğimizle oynuyor" diyerek şöyle devam etti.

Şahin, "Mağduruz. Bizler Büyükşehire ücret ödüyor, tüm evraklarımızı tamamlayıp vergimizi binlerce lira harcayarak veriyoruz. Adamlar 10 bin liraya minibüs alıyor ve bizimle aynı işi yapmaya hak kazandırılıyor. Olmayan hat yaratıyorlar. Böyle ihale ve taşımacılık ne kadar yasal ve doğrudur.  Bu tip taşımacılığı araştırdığımızda köylerden taşıma adı altında ilçe merkezinden öğrenci taşıma ihalesini Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış olduğunu öğrendik. Salıpazarı Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştük biz böyle ihale yapmadık diyorlar. Çarşamba ilçe milli Eğitime sorduk Şube şeflerinden İsmail bey ihaleyi kendilerinin yaptığını arkadaşlarımıza açıklamış. Bu tür yapılan işleri otobüsçüleri bitirme eylemi olduğuna inanıyorum. Çarşamba Milli Eğitim bunu neye dayanarak yapıyor. Şunu diyorum bu işin içinde rant var ve bu rantı bulacağız. Bunu bulabilmek için siyasi, resmi, kanuni ne varsa araştırıp sonucunu mutlaka bulcağız. Bu ihale ve Mili Eğitimin yaptığı iş usulsüz çünkü bu istikamette yolcu taşımacıları var ve bizim olduğumuz güzergahta başkalarının taşıma izni yok. Biz olmasaydık olabilirdi ama biz varken bu yasal değil. Konuyu daha önce de İlçe Kaymakamına ilettik bu defa da giderek araştırıp görüşüp bildirerek sona erdirilmesini sağlayacağız. Bu ihalede sahtekârlık var, usulsüzlük var. köylerden öğrenci taşıma göstererek ilçe merkezinden öğrenci taşınıyor. Bu rantı sonlandırmak için yasal her yolu kullanacağız" ifadelerini sert bir dille açıkladı.

salipazari2.jpg

Salıpazarı Özel Halk Otobüsleri Dernek vekili Avukatı Avukat Hikmet Pekel ise konu hakkında yaptığı açıklamasında, "Bu hususta son bir kaç yılda çok ciddi anlamda çok sorun var. Geçen yıl da böyle olaylar oldu ve tüm başvurularımız yasal, idari ve siyasi görüşmelerimiz neticesinde çözümlenmemiş ve olaylar eylem noktasına kadar gelmişti. Bu yıl gördüğümüzde aynı şekilde sıkıntılar devam ediyor. Burada kanun dolanarak köylerden taşıma yapılıyormuş gibi gösterilerek aksine ilçe merkezinden otobüslerin yanından öğrenciler alınarak, otobüslerimizle aynı güzergâhı kullanarak Çarşamba İlçesinde indiriyorlar. Bu taşımacılık Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliğinin 4 ve 8 maddesine tamamen aykırı bir taşımacılıktır" diyerek şöyle devam etti.

Pekel, "Bu işe kimlerin göz yumduğunu bir şekilde bularak onlar hakkında da resmi şikâyet ve girişimlerimizi yapacağız. Ortada büyük bir haksızlık var. Geçen sene bu haksızlıkla mücadele ettik bu yıl da sonuna kadar edeceğiz. Kimse hukuktan üstün değildir. Herkes hakkına riayet etmekle yükümlüdür. Burada vekilliğini yaptığım derneğin hakları gasp ediliyor. Bu konuda hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Vekili olduğum dernekteki arkadaşlar gergin ve mağdurdur. Onlarında canına tak etti. Ağır masraflar altında eziyorlar, bir alternatif hat oluşturulmaya çalışılıyor birileri de buna göz yumuyor. Biz hukukun yolundan ayrılmayacağız. Biz idari ve hukuki müracaatlarımızın sonuç vereceğinden de eminiz. Toplumun Salı pazarında böyle bir sıkıntı yaşadığını bilmesi taraftarıyız. Sizlere de bu konuda teşekkür ederiz." diyerek konuşmasını bitirdi.

Terme C Plakaları ile oluşan C plaka problemini aşmaya çalışan ve bu sırada Salıpazarı İlçe Otobüsçülerinin şikatyeti ile servisçiler ve otobüsçülerin sıkıntısına Çarşamba esnafının da karışması nedeni ile Salıpazarı Özel Halk Otobüsçüleri Dernek Başkanı Hüseyin Şahin'in Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala' yı bilgilendirmesi sonucu kendisinden yardım istemesinden kaynaklı bir anda kendilerini de yeni bir sorunun ortasında bulduğunu dile getirdi. Yeni sorun hakkında Başkan Bala, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında" İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bu olaylar bombaları diyerek addediyorum bu yaşananları. Bizleri Terme minibüsçüleri ile sıkıntıya sokan Milli Eğitim şimdide Salıpazarı otobüsçülerimizi patlattı. Biz şoförler arasında yaşanacak her türlü olumsuzluk ve kargaşaya karşı Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğümüzü daha ilk günden bilgilendirmiş ve uyarmıştık. Bu uyarımızı da yineledik ama görülüyor ki dinleyen ve umursayan yok. Terme "C" plakaların Çarşamba'da bir takım faaliyetlerde bulunduğu İlçe esnafımızın da şimdilik ufak tefek görünen ancak bizim araya girmemizle engellenen tepkileri olmuştur. Perdenin arka tarafına geçerek bizim bir suçumuz yok denmesi zihniyetsizlikti. Bu iş bilmezden gelinmektedir.Eğer yapamıyorsanız bırakacaksınız, bilmiyorsanız danışacaksınız.Esnafları birbirine kırdırılmasına, kaos ortamı oluşturmasına izin vermiyoruz.Biz esnafımızı sağduyuya davet ediyoruz. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu olayları düzeltmesi gerekir. Anladığımız kadarıyla düzeltilecek tarafı da kalmadı. Dün Terme, bugün Salıpazar'ı patladı. Yarın hangi ilçenin patlayacağı belirsizdir. Okul ihaleleri başlamadan önce bu olayların olabileceğine dayanarak uyarımızı yaptık. Mevzuatlara aykırı ihale yapmayın demiştik" dedi.

Bala, "Salıpazarı köylerini ikametgah göstererek, ilçe meydanından öğrenciler toplanarak Çarşamba'ya getirildiğini gördük. Bu olayı Milli Eğitim Müdürlüğü nasıl açıklayacak bilmiyorum. Çok vahim bir noktadayız şu anda. Bu olaylar karşısında sessiz kalarak esnafın alın teri göz ardı ediliyorsa durum çok ciddidir. Bu olayın kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor. Düzeltilmediği durumda kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak. Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında yapılan ihalelerin usulsüz olduğu, ihalelere şaibe karıştığı, yapılan ihalelerin hangi odalarda hangi şirketler bazında anlaşılarak yapıldığının açığa çıkacağını açık ve net bir şekilde ifade ediyorum. Kimse koltuğunun arkasına sığınmasın, kimse arkasındaki güçlere güvenmesin, şu unutulmasın ki şoför esnafının hakkı yenemez ve bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

5c8d6-carsamba-soforler-odasi-baskani-musa-bala-src-belgesi-hak-kazanamayanlarin-parasi-iade-edilecek.jpg
Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala sözlerini, "Koltuğa oturmakla bu işler olmaz. Eğer senin arkandaki Şube Müdürleri ve Memurların sana danışmadan ya da işlemler bittikten sonra kağıdı sadece imzalamanız için getiriyorsa orada ciddi bir revizyona ihtiyaç vardır. İhaleler yapılırken STK’lar ve sendikaların görüşleri alınmalıdır. Yeni bir komisyon düzenlenerek ihale yapılacak bölgedeki araçların durumuna bakılmalıdır. Bilmiyorsalar öğrenmelidirler, bu iş kimseyi dışlayarak olmaz, olaylar daha öce olduğu gibi yine kızışacaktır. Biz esnafımızı sağduyuya davet etsek de herkesin bir sınırı vardır ve bu sınır aşılmaz üzeredir" diyerek Terme, Çarşamba sorun ve sıkıntısı akabinde şimdi de Salıpazarı ilçe otobüsçüleri arasında meydana gelebilecek her türlü kavga veya istenmeyen olayların ilk sorumlusunun Çarşamba İlçe Müdür vekili Mustafa Özdemir olduğunu ve yasal işlemleri de başlatacaklarını dile getirdi.

HABER-FOTO: Nevin MUTLU- Kenan GÜN- Ayhan GONCA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber