Çarşamba Halinin ‘Hâli’ kalmamış

Çarşamba Halinin ‘Hâli’ kalmamış
Çarşamba Sebze Hali’nin şu günlerdeki durumu içler acısı. Çarşamba Sebze Hali’nde kış dönemi sebebiyle, kışlık sebze ve meyvelerin Çarşamba Ovası’ndaki yetersiz üretiminden kaynaklı birçok dükkan kepenk kapatmış durumda

 

Haber-Foto: Serkan Karahan

Çarşamba Ovası yazlık sebze üretimi bakımından bölgede önemli alanlardan biri.  Bazı yazlık ürünlerdeki kapasitesiyle de bölgenin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan önemli ovalardan biri. Çarşamba Ovası’nın bu hareketliliği yaz dönemlerinde Çarşamba Sebze ve Meyve Hali esnafına da önemli bir gelir kaynağı oluyor. Bölge ticaretinin önemli alanlarından biri olan tarım sektöründe kış geldiğinde ise durum bambaşka. Kışlık sebze üretiminin yetersiz ve belirli bitkiler üzerine yoğunlaşması kış aylarında tarımsal ticareti de ciddi oranda etkiliyor.

Çarşamba Sebze ve Meyve Hali’nde faal olarak çalışan 56 iş yerinden, kış sezonunda sadece 12 tanesi çalışıyor. Kış sezonunda çalışan yaklaşık 12 esnafın yaklaşık 5 tanesi Çarşamba Ovası’nda yetiştirilen  ürünleri pazarlıyor. Geriye kalan esnaf ise farklı il ve ilçelerden gelen sebzelerin pazarlamasını yaparken 44 dükkanda iş olmadığı için kepenk kapatıyor.

Esnaf pazarlamasını yaptığı ürünlerden yeterli geliri elde edemediği için zor durumda olduğunu belirtirken, geçmişe de özlem duyuyor. Özellikle 10 ila 20 yıl öncesinde Çarşamba’da, toptan sebze meyve alım-satımının büyük gelirler kazandırdığını belirten esnaf, son dönemde ise pastanın büyük dilimini Tokat ve Amasya’ya kaptırdığını belirtiyor.

Esnaf, Çarşamba Hali’nin kış sezonunda devreye girmesinin Çarşamba ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını belirtirken, şu an kapalı olan dükkanların Mayıs ayına kadar kapalı kalacağını ve bununda ekonomik anlamda çok büyük bir kayba yol açacağını vurguladı.

Bu konuda en büyük görevin tarımsal alandaki teşvikleri yönlendirme bakımından Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün olduğunu belirten esnaf, özellikle çiftçilerin kışlık sebze alanında farklı ürünler üretmelerinin pazarı canlandıracağını dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber