MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

CAN DEDİKLERİ

CAN DEDİKLERİ

Kadın denilince akla gelen; cefakarlık, fedakarlık, analıktır. Kadın candır. Yuvayı sevgisi ile ilmik ilmik yapandır. Nadide, misk kokulu çiçeklerin suyu, biricik evlatlarının rol modeli huyudur. Çocukların, eşinin ardından arkalarını ihtimamla toplayan, koruyup kollayan, komşusuna sıcacık çorba, sevdiklerine yüreğiyle sevgiler, sağlıklar, güzel günler yollayandır. Eşinin yarısı olmaktan öte; başarısını, işini, azmini, neşesini huzurunu tamamlayandır. Hırpalan ilişkileri, akrabalar arasındaki gerginlikleri, ihmalleri, komşuların ahenkli uyumunu rötuşlayandır.

Hataları, küskünlükleri, kıskançlıklarını, kopan sağlıklı ilişkileri sevgi ipliğiyle birbirine bağlayandır. Yaaptıkları güzelliklerle, çektiği hüzün ve kederleri tebessümle gizleyen bir kahraman, sıcacık bir umut, hayatın anlamı bir ömrün uyumlu mimarıdır. Acılı günlerin sabır taşı, aç kalmış karınların şifalı aşı, derdi olanların samimi gözyaşıdır.Telaşlı anlarda paniklemeyen sükunetle moral olan, dik duran yıkılmayan, azimle gayretle yüreği mertlikle dolandır. Ailede sanmayın onu akşama kadar kahvesini içip rahatına bakan... Ailede herkesin dert ortağıdır ayrı ayrı. Evlat da sırrını ona açar, baba da.. O ailesinin iyiliğini düşünür hep, her zaman ömrünü ailesi ve sevdikleri için şartsız veren, en acılı günlerde tek başına göğsünü geren gamlardan, hicranlardan mutluluk çiçekleri derendir. O bir psikolog, hakem, hakim ve hekimdir. Çaresizliklerin dermanı,zor günlerde kendini riske atandır. Gerektiğinde bir küpesi dahi olsa çocuğunun okulu için, kocasının bir ihtiyacı için karşılıksız çıkarıp ortaya uzatandandır.

Oysa o da bir candır. Hatırlanmak değer görmek ister. Fakat söylemez, dillendirmez. Can parçalarının mutluluğu için, acıları ile birlikte kalbine gömer. Ailesi için kendisini heder eder. Yaşlandığında  da "can" dedikleri ondan vazgeçer. On kişiyi 65 metrekare eve sığdırmasını bilen o müstesna yürek, gün gelir ve evlatlarının kocaman evlerine sığamaz olur. (Tabiki Allah korkusunu derinden hisseden bazı evlatlar hariç)

kadının ailede kadın olarak, erkeğin erkek olarak, çocukların çocuk olarak, ebeveynin ebeveyn olarak yerini ve önemini biliyor olmasıdır. Tarih boyunca çekirdek aile yapısını muhafaza etmek millet olmaya da devlet olmaya da huzurlu ve mutlu olmaya da yetmemiştir... Kadın ve erkek birbirini tamamlayan gece ve gündüz gibidir. Gecenin gündüzde gündüzün geceye üstünlüğü olmaz. Gece de gündüzde birbirinden bağımsız olmaz. Değerlerimiz, umudumuz müstesna kadınlarımız yalnız kadınlar günü değil, her günümüz, huzurlu ve mutlu olsun... Sağlıcakla kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi