Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

ÇALIK YEDAŞ gerçekleri…

ÇALIK YEDAŞ gerçekleri…

TEDAŞ önce YEDAŞ sonra özelleşti ve oldu ÇALIK YEDAŞ. Ama dertler bitti mi derseniz?. Hala sıkıntılar diz boyu. Samsun dert içinde kıvranırken çoğu bölgelerinde göstermelik reklamları ile çalışkanlığı, yardım severliği ile pompalanıp duruyor. Samsun Gazetelerini, dergilerini açın boy boy reklamlarını, yardım haberlerini falan filanı görebilirsiniz?.  İş icraata geldiği zaman ortada birkaç personel dışında yırtınan didinen kimseyi göremezsiniz.

Bu noktada Çarşamba’ ya gelecek olursanız, burası tam bir muamma. Yıllarca Çarşamba İşletme Müdürlüğünü başarı ile yapan ve hemen herkesim tarafından beğenilen, sevilen eski YEDAŞ İşletme Müdürü ihsan Uyanık, özelleştirme nedeni ile görevi bırakıp başka kuruma geçince, yerine Mustafa Umut diye bir İşletme Müdürü atandı. Mustafa Umut’u kimse doğru dürüst tanımaz. Umut, ne yapacak diye merakla beklenirken, o öncelikle kurumunu düşünerek eski alacakların peşine adeta hafiye gibi düşerek işe koyuldu. Bu sayede Çalık YEDAŞ inanıyorum ki Samsun’da en fazla Çarşamba’da kara geçti. Çünkü Mustafa Umut kısa sürede öyle bir çalışmalara imza attı ki?. Bir yandan ilçede ki hemen tüm ana ve bazı arter yollarda ki ışıklandırma direklerini yerleştirdi. Elektrik hatlarını havadan yer altına alınmasını tamamladı. Akabinde de yetmezmiş gibi Belediyenin hizmete yeni açtığı Yollar ile birlikte Adapark bölgesinde ki tüm elektrik alt yapısını yaparak ilçeyi bir anlamda ışıklarla dans ettirir duruma getirdi. Samsun- Ordu karayolunda ki çalışmalarını saymıyorum.

O çalışma planı ile personelleri öyle sıkı çalıştırıyordu ki personeller kızsa bile kendisinin personellerini savunması sayesinde onlar tarafından da sevilmeye başlanması herkesim tarafından hayretle izleniyor. Peki personelleri dışında Mustafa Umut sevilmeli mi veya seviliyor mu?. Bu soru akıllara geliyor.

Bu arada yazımda sanki Mustafa Umut’u övme yazısı haline gelmişken, “YİĞİDİ VURALIM AMA ÖLDÜRMEYELİM HAKKINI VERELİM”. Mustafa Umut Çarşamba’da çoğu kesim tarafından sevilirken, elbette ki cebinde ki parasını aldığı insanlar tarafından sevilmiyor. Ama Mustafa Umut, öyle bir çalışma temposuna girdi ki!?. Bu tempoda Çarşambayı o kadar  ön plana çıkarttı!. Şimdi birileri nasıl olsa Çarşamba’da her şey güllük gülistanlık hale geldi tam buraya gelip çalışmak için zamanı geldi diye düşünmeye başladı bilgileri de gelmiyor dğeil. Ayak oyunlarının başlaması kaçınılmaz. Bu arada Umut ise kesin işi için personelleri ile çırpınıp yırtınıyordur. Buna canı gönülden inanıyorum ki Mustafa Umut’un ayağını kaydırıp yerine gelmenin planlarını yapanlar, gün geçtikçe de artacaktır.  Bu tip düşünceleri rahmetli ağabeyim Efdal Şeker’in önce Çarşamba akabinde Ayvacık TEDAŞ İşletme Müdürlüğü döneminden çok iyi biliyorum. Bu işler değişmedi aynen devam.

Bu olayı nereden dillendirdim. Geçtiğimiz hafta hemen kimsenin farkına bile varmadığı akşam saatlerinde köy bölgeleri ağırlıklı bir fırtına yaşandı. Bu fırtına sonrasında onlarca köyün elektrik hatları koptu ve köylüler ile ilçede ki bazı kesimler elektriksiz kaldı. Mesele İlçe işletme Müdürü Mustafa umut kendisi dahil personelini de evine göndermeden saatlerce uğraşıp didinip köylere ve vatandaşlara elektriklerini açarak büyük bir hizmete imza attı. Bir başkası olsa idi bu olmazdı buna canı gönülden inanıyorum. Kimsenin ruhu bile duymadı. Bu onun işi yapacak elbette ama o kadar canhıraş çalışması bence övgüye değmelidir.

Şimdi bunları anlattık ama sadece Umut mu çalışıyor başkası yan gelip yatıyor mu? ÇALIK YEDAŞ Samsun VE Çarşamba’ da birkaç kişinin istek ve azmi ile gövde gösterisi yapmaya çalışıyor işlerini. Bunlardan birkaç tane Samsun Şube ve hizmet binasında diğeri Çarşamba ilçe işletme Müdürlüğünde Mustafa Umut sayesinde oluyor. Bunu net dillendirebilirim. Bu üç-beş kişi olmasa Samsun’ da ÇALIK YEDAŞ yokları oynar ve hatta bu isimler olmasa inanıyorum ki ÇALIK YEDAŞ’ a Samsun ve İlçelerinden binlerce tepki gelir, kar değil zarara uğrayacağına iddiaya girerim.

ÇALIK YEDAŞ’ ta birileri istediği kadar Samsun gazete ve dergilerine reklam versin hiç önemi yok. Önemli olan bu şirkette azimli ve canı gönülden çalışan isimlerine sahip çıkmalı. Reklamla veya birilerinin siyaseten gönderdikleri ile bu işleri burada kimse yapamaz. Bu güne kadar ÇALIK YEDAŞ’ a gelen tepkilerin çoğunu bu isimler göğüslerken ÇALIK YEDAŞ’ın da karına kar katıyor. Bu canı gönülden çalışan üç beş kişi ise şirketini ve ekmeğini düşünerek çalışıp kazanıyor ve kazandırıyorlar. Aslına bakarsanız Özelleştirmeyi de burada ki yöneticileri de pek fazla sevmem. Çünkü onların ilk işi şirketlerini düşünmesidir halkı değil. Yani onlar için önce şirket sonrasında gelen ise hizmet verdikleri alanda ki insanlar. Mesela bazı İlçelerde ki Şirketin taşeronlarının personel maaşları ile olan sorun ve sıkıntısını, dedikodularını Çarşamba’ da yaşamaz ve göremezsiniz. Bizlere ulaşan personel sorunlarını yazmaya bir başlasak ÇALIK YEDAŞ’ın reklamları da GÜME gider iddiaya da gideriz. Yani bizim için gerisi hikaye ve teferruat.

ÇALIK YEDAŞ’ın sözde verdiği hizmet, faturalarda gizlenerek alınan ücretlerini bile bu isimler samimi ve dürüst çalışmaları ile sorun yokmuş gibi yürütmesini sağlıyor.  Ana kademede ki isimleri bunları biliyor mu derseniz sanmam. Onlar para gelsin de nasıl ve nereden gelirse gelsin hayalinde. İnsanlar muzdarip olmuş, kan ağlıyormuş umurlarında değil. Sadece bu üç beş isim ile binlerce şikâyet ve sıkıntı dışarıya sızmıyor onu çok iyi biliyorum. Bu isimler de YEDAŞ döneminde halk tarafından sevilen, ekmek yedikleri yer için canı gönülden çalışan isimler. Onlar da ekmekleri ve çalıştıkları kurum için mesai mefhumunu ve dostlukları bir kenara bırakarak hizmet veriyor. ÇALIK YEDAŞ’ta çoğunluk ise makam ve reklam için. Anlayan anladı sanırım.

Bu arada halk ne durumda ne düşünüyor derseniz?. Mesela Çarşamba’ da elektrikler YEDAŞ’ta iken İhsan Uyanık nasıl seviliyor ve hizmet veriyordu şimdi de ÇALIK YEDAŞ’ ta Mustafa Umut bir o kadar seviliyor ve sayılıyor inancındayım. Çalışmaları destekleniyor, yakından izleniyor. Öyle bir işletme müdürü ki akrabasının bile kurumun geliri için elektriğini düşünmeden kesmekten geri kalmayan birisi. Bunların yanında darısı reklama güvenip yatışa devam diyenlere.

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Erol ŞEKER Arşivi