ÇAKIR’DAN KDV İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

ÇAKIR’DAN KDV İNDİRİMİ AÇIKLAMASI
2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak vergi indirimlerine ilişkin uygulama Resmi Gazetede yayımlandı. Uygulanan vergi indirimine ilişkin detayları Mali Müşavir İlknur Çakır, Haber Expres Gazetesi’ne anlattı.

      Yıl sonuna kadar uygulanan vergi indirimine ilişkin açıklamalarda bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İlknur Çakır, “COVİD-19 hastalığı ile birlikte dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de maalesef ekonomik faaliyetlerinin birçoğunu olumsuz yönde etkiledi.

      COVİD-19 pandemisinin ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltmak, ekonomik hayatın yeniden canlanmasını sağlamak, salgından etkilenen esnaflara yardımcı olmak, hızlı bir şekilde normalleşmeye dönmesine katkı sağlamak için bayram öncesi 31.07.2020 tarihinde 22 kalemde vergi indirimi kararı resmi gazetede yayımlandı. Alınan bu karar neticesinde amaç enflasyon üzerinde olumlu bir etkisi olması ve sektörel canlanma.Elbette ki sektörsel canlanma için esnafların, bu indirimleri fiyatlara yansıtmaları gerekiyor. Esnafa bir diğer önemli bir katkı sağlayacak indirim de stopajda görülüyor.” dedi.

kdv-indirimi-1.jpg

      İlknur Çakır yapılan stopaj indirimi ve KDV indirimlerinin 31 Temmuz’da başladığını, 31 Aralık tarihine kadar da süreceğini söyledi. Çakır, “Bu indirimler geçici bir süreliğine uygulanacak. Kapsadığı dönemleri dile getirecek olursak; indirim 31 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girdi, bu tarihten 31 Aralık 2020 tarihine kadar indirimli oranlar uygulanacaktır.

kdv-indirimi-2.jpg

      Otomobilden motosiklete sıhhı tesisattan elektronik eşyaya kadar her türlü bakım onarım ve tamirat gibi birçok hizmet sektöründe kdv oranının %8 e indirildiğini söyleyen İlknur Çakır konaklama yeme içme hizmetlerinde de kdv oranının %1 olduğunu söyledi. Bununla beraber terzilik berberlik gibi hizmetlerde de kdv oranı yine %8 e indirildi. İlknur Çakır hangi alanlarda ne kadar kdv indirimi yapıldığını ayrıntılı bir şekilde paylaştı; “KDV oranı %18 den %8 e düşen hizmetlerden bazılarına değinecek olursak; işyeri kiralama hizmeti, seminer, konser, lunapark giriş ücreti, düğün, nikah salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, yolcu taşımacılığı hizmetleri, berberlik, kuaförlük hizmetleri, terzilik, halı yıkama hizmetleri, diğer yandan da bir çok alanda bakım onarım tamirat ve işçilik ücretlerini kapsıyor; evde kullanılan elektrikli cihazların bakım ve onarımı (buzdolabı, çamaşır makinesi, klima gibi), bilgisayarların bakım ve onarımı, mobilyaların bakım ve onarımı, bisiklet, motosiklet bakım ve onarımı gibi hizmetler yer alıyor. Burada dikkat edilmesi gereken en kritik nokta bu hizmetlerle birlikte sunulan malzemeler bu indirimin kapsamında değildir. Malzemeler normalde hangi orana tabi ise o oranda vergilendirilmeye devam edilecektir. KDV Oranı %8 den %1 e indirilenler ise; sinema, tiyatro, müze giriş ücretleri, çay bahçesi, lokanta, pastane, yemeği pakette satan ya da diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler ve konaklama hizmetlerini kapsıyor. Burada da dikkat edilmesi gereken husus; yeme içme grubundaki indirim, sözgelimi domates salatalık peynir zeytin vb. gıda alımlarında indirim söz konusu değil. Lokanta restoran vb yeme içme hizmetlerini kapsıyor. Ayrıca alkollü içeceklere isabet eden kısım da kapsam dışıdır.”açıklamasında bulundu.

      İlknur Çakır son olarak iş yerlerinin gayrimenkul kiralamalarında uygulanan yüzde 20 gelir vergisi stopaj oranın da yıl sonuna kadar yüzde 10 olacağını şu sözlerle açıkladı; “Bence yerinde alınan kararlardan bir tanesi ve en önemlisi de; iş yerlerinin gayrimenkul kiralamalarında uygulanan %20 gelir vergisi stopajı yıl sonuna kadar %10 a düşürülmesi. Bu çok büyük bir yüktü. İş yeri kira ödemelerinde yapılan vergi kesintisi ve katma değer vergisi oranındaki indirim reel sektörde, özellikle de esnafa bu pandemi döneminde bir nebze de olsa finansman rahatlığına katkı sağlayacak ve böylelikle de rekabet etme gücü artmış olacaktır” diyerek cümlelerini tamamladı.

     HABER : Gülizar KELEŞ – Yağmur AYAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi