ÇABED’in ETKİNLİĞİ HEM AĞLATTI, HEM GÜLDÜRDÜ…

ÇABED’in ETKİNLİĞİ HEM AĞLATTI, HEM GÜLDÜRDÜ…
Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Çarşamba Adapark Göl Restoran’da program düzenlendi

Çarşamba Adapark Göl Restoran’da düzenlenen programa Çarşamba İlçe Kaymakam Caner Yıldız, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Özgür Bozkurt, İlçe Emniyet Müdürü Feyzullah İlker Serdar, Avrasya Terminal İşletmeleri Genel Müdürü Haluk Tan, METRO Turizm Genel Müdürü Yunus Seven, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

ETKİNLİKTEN FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Davetlilere katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunan Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Kerim Deniz, “Türkiye Nüfusu’nun %12,9’u gibi bir rakamı engelli kardeşlerimizden oluşmakta. Toplumumuzun değerli bireyleri olan engellilerimizin mutluluğu, hepimizin yaşamını güzelleştirecektir. Eğitim ile güçlendirilmiş, yetenekleriyle üreten bireyler olarak topluma kazandırılmaları, engelli bireylerimizin engellerini azaltacaktır. Bu nedenle sosyal hukuk devleti anlayışıyla engellilerin sorunları dikkate alınarak, onları tüketen değil, üreten bireyler haline getirilmesi en büyük amacımızdır. Bunun için devlet tarafından engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmış, engelli istihdamında ciddi artışlar sağlanmıştır. Ancak istenilen hedefe ulaşılamamıştır. Yerelde mahalli idarelerin toplu taşımalarda oluşulabilirlik haklarının verilmesinde ivedi davranmaları, empati oluşturarak engellilere verecekleri hizmette duyarlı olmaları gerekmektedir. Bizler engelli vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Onların yanında olmak hepimizin görevidir. Engellerin olmadığı bir dünya için el ele vermeye, sürdürülen çalışmaları desteklemeye çağırıyorum.” Şeklinde konuştu.

Başkan Deniz’in konuşmasının ardından davetlilere hitap eden Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Çarşamba’mızda engelsiz yaşam merkezi adıyla ifade edilen bir projenin hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla değil, yılın bütünü içerisinde engellilere dönük çalışmaların yapıldığı, projelerin hayata geçirildiği bir çalışma hayatı içerisindeyiz.” Dedi.

Programda konuşan İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ise, her insanın potansiyel engelli adayı olduğunu belirterek, “Çarşamba’da Engelsiz yaşam projesiyle büyük adımların atılacağına inanıyorum. 2015 Yılında ki programa alındı. Önümüzde ki yıl Engelsiz Yaşam Projesi’nde evlerimiz olacak. İş imkânlarını yaratacak şekilde kurslarımız olacak. Karadeniz’e örnek olacak bir projeyi başlatıyoruz.” Dedi.

Konuşmaların arından Çarşamba Bedensel Engeliler Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler gününün anısına pasta kestiler. Pasta kesiminin ardından davetlilere horon gösterisi sunuldu. Karadeniz oyunlarıyla gönüllerince eğlenen engelliler unutulmaz dakikalar yaşadılar.

Pasta kesiminin ardından Engelli Fatma Altuntaş’ın konuşması duygu dolu anlar yaşattı. Altuntaş, “Geçmişte bende normal bireyler gibi yaşamımı sürdürüyordum. Bana bir gün sen engelli olacaksın deseler inanmazdım. Hayat sürprizlerle dolu. Eşim evliliğimizin ilk yıllarında gezmek isterdik. Bende ona daha önümüzde yıllar var, gezeriz, diyordum. Ama şuan da keşke seninle 1 saat bile olsa yürüyebilsem diyorum. Hastalığım zamanında gezmediğimiz yer kalmadı. Ve ben hep iyileşeceğim diyordum. Ama sonunda anladım ki ben bir engelliyim. Kendime bu durumu kabul ettirmek için uzun bir süre sessizliğe büründüm. Senelerce dışarı çıkmadım. Zaman sonra anladım ki bu durum değişmeyecek. Gün geldi dışarı çıktım. Ve dışarıda ki insanların merak dolu bakışlarıyla ve sorularıyla karşılaştım. Anladım ki engelli olabilirim ama benim engelsiz bir kalbim var. İsyan etmemeliydim bu hayatta. O zamanlar benim eski bir sandalyem vardı. Sandalyem eskiydi fakat eşim beni sırtında taşımıyordu. Kimseye de muhtaç etmiyordu. Bugün 3 Aralık ve benim oğlumun doğum günü. Oğlum doğduğunda herkesin çocuğu gibi düşe kalka büyümeye başladı. Büyümeye çalıştı. Bir gün oğlum bana anne ne zaman yürüyeceksin dedi? Bende ona bu dünyada olmazsa bile ahirette yürüyebileceğimi açıkladım. O da çocuk aklıyla oraya gitmek istediğini söyledi. Bende ona inşallah hep beraber bir gün oraya gideceğiz dedim.” Cümleleri davetlilere duygu dolu anlar yaşattı.

Fatma Altuntaş, konuşmasında hayatının gizli kahramanı olarak belirttiği eşi Öğretmen Halil Altuntaş’a teşekkür ederek, “Bizim ailemizde en büyük fedakârlıkları yapan eşimdir. Evimizin hem annesi, hem babası. Herkes evine bir sıcak çorba içebilmek için giderken, o yalnızca bana olan merakından eve bir an önce gelmek ister. Benim eşim her şeyim. Hayatımızda ki Gizli Kahramanlar insanlardan birisi.” Dedi. Konuşmasıyla davetlilerin büyük alkışını alan Altuntaş’ın eşi Halil Altuntaş’da eşinin engelinin sevgisine engel olmadığını belirterek, “Eşimi tekerlekli sandalye de sevseydim, yine aynı şekilde evlenirdim. Onunla hayatıma devam ederdim.” Sözleri büyük beğeni topladı.
 

Programda ki yaşanılan bir diğer sürpriz ise METRO Holding’in Onursal Başkanı Galip Öztürk’ten geldi. İşadamı Galip Öztürk, Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği’nin düzenlediği programa katılamadığından dolayı duyduğu üzüntüyü belirten bir mesaj yolladı. Öztürk’ün gönderdiği mesajı okuyan Avrasya Terminal İşletmeleri Genel Müdürü Haluk Tan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı. İşadamı- Hayırsever Galip Öztürk, “ Hayatlarını bir nedenle engelli yaşamak durumunda kalan engelli kardeşlerim hepinizi selamlıyorum. Gelişmekte olan ülkemizde engelli vatandaşlarımızın adına sevindirici olayların yaşanmasından memnuiyet duyduğumu ifade etmek isterim. Engelli kardeşlerimizin her türlü sportif, kültürel ve sosyal faaliyetlerine bir hemşeriniz olarak destek vermeye çalıştım. Sizlerin başarıları beni çok sevindirdi. Artık engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılabilmesi için her türlü tedbir alınıyor. Peki yeterli mi derseniz elbette değil. Kaldırım taşları, yürüyen merdivenler, toplu taşıma araçları engelli vatandaşlarımızın daha rahat kullanmaları için dizayn ediliyor. Hükümetimizin engelli vatandaşlarımızın sorunları hususunda gerekli hassasiyetleri gösteriyor olması büyük ülke olmamızın da bir göstergesidir. Kendim gelemesem bile siz değerli kardeşlerime küçük hediyemi yolladım. Umarım kullandığınız sürece birçok başarı sağlar ve ilçemize şampiyonluklar getirirsiniz.”şeklinde ki mesajı ile engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutladı.

Okunan Mesajın ardından İşadamı Galip Öztürk’ün adına Haluk Tan, Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü’ne tekerlekli sandalye hediye etti. Verilen hediyelerin ardından ÇABED tarafından emeği geçen protokol üyelerine plaket takdim edildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber