" 'C' Plakası İçin Güzergah Belgesinde Yardım Etsinler"

C Plakası İçin Güzergah Belgesinde Yardım Etsinler
Çarşamba Şoförler Odası’nın son haftalarda yoğun bir şekilde uğraştığı ve ilçe gündeminden düşmeyen ‘C’ plaka servis sorununda Öğrenci Taşıma Servis Sahiplerinden ilginç eleştiri ve yardım çağrısı geldi

Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala’nın son haftalarda yoğun bir şekilde uğraştığı “C” plaka, SRC ve Güzergah Belgeleri, korsan taşımacılık sorununa ilginç eleştiriler C Plakalı Öğrenci Taşıma Servis Şirket sahiplerinden geldi. Kahraman Turizm sahibi Cemal Kahraman, Salıpazarı 81. Servis ve Yolcu Taşımacılık Hizmetleri Taşımacılık Kooperatifi Başkanı Ahmet Kurt, Emirhan Turizm sahibi Murat Emirhan'dan son günlerde Şoförler Odası Başkanı Musa Bala tarafından gündeme getirilen "C" Plaka araçlarla alakalı sorunlara eleştirilerde bulundular.

Kahraman Turizm sahibi ve Ayvacık Çarşamba- Samsun Minibüsçüleri Dernek Denetleme Başkanı Cemal Kahraman gazetemizde çıkan haberler sonrasında yaptığı açıklamalarında, “ Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, korsan servis yapan araçlarla mücadele ediyoruz diyor. Çarşamba Şoförler Odası üyesi Cemal Kahraman olarak başkana soruyorum. Siz, Çarşamba'da yaklaşık 1000 aracın oda kaydı bulunan araçların başkanısınız" ifadelerini kullanarak açıklamasına şöyle devam etti.

Kahraman, "Çarşamba'da ve Ayvacık'ta ortaöğretim ve ilköğretim yerleşim yerlerinde toplam 957 araç servis yapmaktadır. Bunların hangisini çağırıp da ne derdiniz var diye sordunuz? Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin U.K.M. güzergâh belgesi alınması için Emniyet Müdürlüğümüze ve Jandarmamıza Yazı göndermiştir. Devletin açmış olduğu ihale herkese açık ve şeffaftır. Herkes istenilen belgeleri tamamlayıp ihaleye katılabilir. Sizler zorunlu temel eğitim taşıması ile Özel Taşımayı hala ayıramadınız. Korsan araçlar Çarşamba'da Cirit atıyor diyorsunuz. İki firma birbirine düşmüş; firmanın bir tanesi Şoförler Odası’nın 2. başkanı olması sebebiyle, ihaleyi alan firma 2 tane Terme 7 bin plaka çalıştırdı diye o araçları korsan yerine koyuyorsunuz. Onlar çözülür, Sizler Şoförler Odası Başkanı olarak zorunlu taşımanın güzergâh belgesi sorunlarını çözüp, şoförlerin dertlerini dinleyip, önce şoförlerin yanında olun.  Zorunlu eğitimde Ayvacık'ın birçok köyünde ve Çarşamba'nın Eğridere, Yeşildere, Gülören, Konukluk ve bunun gibi birçok köyünde taşıma yapmak için araç bulunamamaktadır. Şoförler Odası olarak sizler zorunlu eğitimde bizlere yardımcı olun yeter. Şoförler Odası olarak başka işlerle değil şoförlerle ilgilenin” dedi.

Kahraman Turizm sahibi ve Ayvacık Çarşamba- Samsun Minibüsçüleri Dernek Denetleme Başkanı Cemal Kahraman, açıklamasında Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sefer Arlı ve Başkan Yusuf Ziya Yılmaz' a SRC ve Güzergah Belgeleri konularında kolaylık sağlanması için yardım isteğinde bulunarak, "Daha önceden de belirttiğim gibi Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğü Ayvacık ve Çarşamba' da yaklaşık 11 bin öğrenci taşımacılığı yaptırmaktadır. Bu taşımacılıkta ki en büyük sorunumuz Güzergah Belgesidir. 400 ün üzerinde SRC Belgesi olmayan sürücülerimiz var. Bu Ayvacık, Çarşamba ve hatta 17 İlçeye sahip Samsun'un sorunu demektir bu sorun. Güzergah Belgesi alabilmemiz içinde önce SRC belgesi almamız gerekiyor. Çarşamba ve Ayvacık'tan 957 araç Zorunlu Eğitimde servis yapmaktadır. Devletimiz ilkokul birinci sınıftan başlayıp Lise son sınıf öğrencilerine kadar Öğrenci taşıma işini başlatmıştır. Bu taşımacılıkla iki ilçemizden bu kadar öğrenci taşınmaktadır" diyerek devam etti.

Kahraman, "Çarşamba ve Ayvacık İlçelerinin mesela Çarşamba'da Konukluk, Eğridere, Karakaya ve Ayvacık ilçesinin Terce, Eynel ve Töngel'de taşıma yapacak araç bulamamaktayız. Devletimiz diyor ki SRC'yi bırakın Güzergah belgesi olmayan taşıma yapamaz. Büyükşehir Belediye başkanımızdan ricada bulunuyoruz. Bu zorunlu eğitim ile Özel Eğitim taşımacılığını ayırsınlar. Özel Eğitimde rehber öğretmenlik devam etsin ama zorunlu eğitimde olmasın. Şoför, araç bulamıyoruz ki, Güzergah belgesi rehber öğretmen bulabilelim. Eğer bu iki taşımacılık birbirinden ayrılmazsa eğitim çöker. Çünkü araç bulamıyoruz, şoför bulamıyoruz ki güzergah, SRC belgesi alabilelim.  Bu konuda sağ olsunlar Çarşamba ve Ayvacık Kaymakamımız, İlçe Emniyet ve Jandarma Komutanlıklarımız yardımcı oluyorlar" diyerek devam etti.

Devletimizden isteğimiz zorunlu eğitim ile özel eğitim taşımacılığını ayırsınlar ve en önemlisi SRC belgesinde ve güzergah belgesinde biz servis taşımacılığı yapan firmalara yardımcı olsunlar bu işleri kolaylaştırsınlar. Nasıl kolaylaştırılabilir derseniz diyen Kahraman, "SRC Belgesi için defalarca sınava giriyor şoförlerimiz ama kusura bakmasın kurslarımız o kadar işi zorlaştırıyorlar ki sınava girilmesine rağmen alamıyorlar. SRC Belgesi alamayınca da bu defa Güzergah belgesi verilmiyor. Güzergah belgesini Büyükşehir Belediyemiz düzenleme yaparak SRC belgesi olmadan vermesini sağlayacak çalışma yapıp bizlerin bu sorununa çözüm bulmalılar. SRC belgesi için 400 şoför aylardır belgesini alamıyor bu da güzergah belgelerinin alınmasını engelliyor. Bu nedenle 400 araç servise çıkmadığı takdirde altı bin öğrenci taşıması yapılamayacağı bu da eğitimin durması anlamına geleceğidir. Bu konuda Büyükşehir belediyemizden duyarlılık ve yardımcı olmalarını istiyoruz" dedi.

Kahraman, "Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, toplantı yaparak bu konuyu görüşüp sorunu çözmelidir. Ama SRC Belgesini Gazi Üniversitesine para yatırıp alabiliyorduk, şimdi kurs yöneticileri tarafından sınavlarda ki sıkıntılar yüzünden UKOME kararları ile birlikte güzergah belgesi alamadığımız için çıkış yolu bulamıyoruz. Bu noktada herkesin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, Federasyon Başkanı Fevzi Apaydın, başkanlarımız ve diğer yetkililerimiz bu sorunla ilgilenip çözüm üretmeleri gerekiyor. Bu sorun tek Çarşamba ve Ayvacık'ın sorunu değil Samsun'un tüm ilçeleri ve il merkezinin ana sorunudur. Bu sorunlarımız adına çalışma yapan herkese şimdiden teşekkür ediyorum" diyerek açıklamasını tamamladı.

Emirhan Turizm sahibi Murat Emirhan ise C plaka problemi, Güzergah belgeleri ve Salıpazarı İlçe merkezinden öğrenci taşımacılığı konusunda ki açıklamalarında dikkat çeken konuları gündeme getirdi. Öğrenci servislerini köylerden ( yeni mahallelerden) taşıdıklarını ancak Okul Müdür Yardımcıları ya da Öğretmenlerin taşıma dışında ki bazı Öğrencileri de listeye eklemesi nedeni ile ilçe merkezinden öğrenci aldıklarını dile getirerek şunları dile getirdi. Emirhan, "Yöneticilerin bu öğrencilerin alınmasını istemeleri üzerine öğrenciler mağdur olmasın diyerek bizlerde ilçe merkezi ve yol güzergahında ki öğrencileri almaya başlayınca Otobüsçü arkadaşlarımızın tepkisini çekmiş. Bu konuyu da Çarşamba Şoförler Odası Başkanımız da Salıpazarı'n dan korsan taşımacılık yapıldığını belirten açıklamalarda bulunmuş. Bizim araçlarımız korsan değil, hepsi "C" plaka, devlete vergilerini veren ve kanuni haklarını yükümlülüklerini yerine getiren şoförlerimizdir. Bizde devletimizin resmi ihalesini almış bir kurumuz" diyerek şöyle devam etti.

Emirhan, "Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğünün Salıpazarı köylerinden gelecek öğrenci ihalesini yapmış ve bize de listelerini vermiştir. Bizler de bu öğrencileri köylerden taşımaktayız. Yoldan ve merkezden alınan öğrenciler dediğim gibi taşıma kapsamı dışında kalan öğrencilerimiz ki mağdur olmamaları adına yapılmış halisane bir iştir. Bu notada neye göre bizim araçlarımıza korsan demiş, neye göre kanunsuz olduğunu belirtmiş bu konuyu başkanımızın açıklamasını istiyorum. Çarşamba Milli Eğitim, Salıpazarı köylerinden taşıma ihalesi açtı ve biz aldık bu doğrudur. Salıpazarı Özel Halk Otobüsçüleri Dernek Yetkililerinin yaptığı tepki okul idaresinin merkez ve yol üzerinden aldığımız öğrencilerdir. Salıpazarı Özel Halk Otobüsçülerinin bizim yolcularımızı alıyorlar demeleri başka, Oda başkanımızın korsan  taşımacı demeleri bambaşka bir konu. Bu konuyu açıklamasını istiyoruz. Ayrıca o listeye o öğrencileri Okul Müdür yardımcıları ve öğretmenler olası sıkıntılı durumlarda sorumludurlar. Ama bundan sonra ki süreçte o öğrencileri Milli Eğitim alın derse alınacak demezse almayacağız" dedi.

Salıpazarı 81. Servis ve Yolcu Taşımacılık Hizmetleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kurt ise Salıpazarı Belediyesi Özel Halk Otobüsçüleri Dernek başkanı Hüseyin Şahin on bin liralık  araç alan servis yapıyor diyor. Bizde böyle bir araç yok. Mesela onlar Salıpazarı İlçesinde ki HK Tekstile taşıma yapıyorlar asıl onların yaptığı korsan taşımacılıktır. Çünkü onlar güzergahlarından çıkıp hem Salıpazarı hem diğer ilçelere de öğrenci getirip götürüyorlar. Bizdeki tüm araçlar vergisini veren, vergi levhaları olan araç sahiplerdir. Biz bu taşımacılığı devam ettireceğiz. Büyükşehir Belediye başkanlığımıza da dilekçemizi vererek resmi işlemleri başlatacağız" ifadelerini kullandı. 

HABER-FOTO: Nuri Oğuzhan ŞEKER- Kenan GÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber