Büyüme hedefini açıkladı

Büyüme hedefini açıkladı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılı sonunda büyümenin 3.2 oranında gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, 2013 ve 2014'te ise büyüme hedefinin yüzde 5 olduğunu açıkladı.

 

Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakanlık Merkez Bina'da bir basın toplantısı düzenleyerek 2013-2015 orta vadeli mali programı açıkladı. Babacan, 2012 yılında büyüme hızının yüzde 3,2 olmasını beklediklerini, 2014 ve 2015'de ise büyümenin yüzde 5 oranında gerçekleşmesini hedeflediklerini ifade etti. Babacan, 2012 yılı enflasyon hedefinin ise yüzde 7.4 olduğunu açıkladı.

Türkiye'de işsizliğin ilk defa OECD oranlarının altına düştüğünü belirten Babacan, borç stoğunun bütün ülkelerde büyüyen bir problem olmaya devam ederken Türkiye'de düşüş trendinin sürdüğünü dile getirdi. Babacan, "Bu kritik dönemde Avrupa ülkelerden Türkiye'yi farklı kılan, borç stoğumuzun düşük olması ve düşmeye devam etmesidir" diye konuştu.

Yatırıma büyük önem verdiklerini kaydeden Babacan, "Yatırımın yerlisi yabancısı yok. Yatırımın her türlüsüne açığız" dedi.

İhracatta pazar çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini dile getiren Babacan, eğitime ve yargı reformuna büyük önem verdiklerini belirtti. 2013'te bütçe açığının Gayrisafi Milli Hasılaya oranının yüzde 2,2, 2014'te yüzde 2, 2015'te yüzde 1,8 olacağını ifade eden Babacan, kamu borcunun GSYH'ye oranının 2012'de yüzde 36,5, 2013'te yüzde 35, 2014 yılında yüzde 33, 2015'te yüzde 31 olmasını beklediklerini bildirdi. Babacan, cari açığın ise 2012'de 58.7 milyar dolar, 2013'te 60.7 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Babacan, uzunca bir süredir üzerinde çalışılan OVP'nin dün akşam itibariyle tamamlandığını ve Bakanlar Kurulu Kararı ile bugün öğle saatlerinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi. Dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, küresel krizin başlamasıyla birlikte, yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen dünya ekonomisinde henüz bir istikrar ortamının sağlanamadığını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde, özellikle gelişmiş ülke ekonomileri kaynaklı belirsizlik ve risklerin devam etmekte olduğuna dikkati çeken Babacan, "Zor bir dış konjonktüre rağmen Türkiye ekonomisi, olumlu bir performans göstermeye devam etmektedir. Kredibilitesi yüksek OVP'lerin kararlılıkla uygulanıyor olması, Türkiye'nin göstermiş olduğu bu performansa büyük katkı sağlamıştır" dedi.

Küresel krizin dünya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınan önlemlere rağmen devam ettiğini ve ülke ekonomilerindeki yavaşlama eğiliminin sürdüğünü belirten Babacan, küresel ekonominin özellikle Avro Bölgesi'nde yaşanan sorunların, ticaret ve güven kanallarıyla diğer bölgelere yayılması sonucu tekrar zayıflamaya başladığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel