S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Bugün Arife, Yarın Bayram

Bugün Arife, Yarın Bayram


Ramazan Bayramı, oruç vazifesini eda etmenin şerefine kutlanan bir bayramdır.
Bayram denilince benim aklıma çocukluk heyecanlarım geliyor;  başucumda duran yeni bir elbise, yeni bir ayakkabı, babamın bayram namazından gelişini bekleyişlerim,  kapı kapı gezip toplanan şekerler, harçlıklar, “el öpenlerin çok olsun” cümleleri, kalabalık sofra etrafında yenilen baklavalar, zeytin yağlı sarmalar, börekler, keşkekler, güzel temenniler…
Bayram; dost ziyaretleri, mezarlık ziyaretleri demekti, büyüklerin gönlünü almak, küçükleri sevindirmek demekti, , huzurlu sofralar demekti, erken uyanmak demekti, birlik, beraberlik demekti, neşe ile gözlerin güldüğü gün demekti. 
Sonraları ne mi oldu?
Birçok faktörlerle birlikte stresli, yoğun mesaili iş hayatları bayramları bir dinlenme, bir eğlenme anı olarak değerlendirmemize sebep oldu. Köklerimize, dostlarımıza zaman ayırmalar çok sonralara kaldı. 
Bizi biz yapan değerlerimizi yavaş yavaş yitirmeye başladık.
Paylaşmanın kıymeti git gide azalmaya başladı. 
Dost, akraba ziyaretlerinin yerini küçük bir tatil aldı, el öpmelerin, sarılmaların yerini mesajlar, telefonlar aldı. Beraberinde de dilimize de doladık o hüzün dolu cümleyi; “bayramların eski tadı yok”. 
Bugün ise; pandemi nedeniyle malum evlere kapanmak, sosyal mesafeyi korumak ve maske takmak zorundayız.  Belki bu bayramda büyüklerimizi ziyaret edemeyeceğiz, kapı zilimize basan çocuklar olmayacak.
Fakat gelecek sağlıklı, güzel ve neşeli bayramlarımızın umuduyla birbirimizi korumak adına;
Sevdiklerimizi görüntülü aralamalarla yüreklerine dokunalım, yalnızlıklarını paylaşalım, e-ticaretle küçük hediyelerle yüzlerindeki gülümsemeye sebep olalım. 
Her birimiz bayram sevincinin; yüzümüze, sesimize yansımalarına şahit olalım ve bunu yürekten  hissettirelim.  
Ahirete intikal etmiş sevdiklerimize evlerimizden dualarımızı ve güzel dileklerimizi ihmal etmeyelim. 
Belki de en önemlisi; bayramların oluşturduğu o manevi huzuru,  fiziksel uzaklıklar olsa dahi imkânlar ölçüsünde yaşayabileceğimizin farkında olalım.
Bayramların özünü ve amacını kavrayacağımız, birbirimize sıkıca sarılıp kucaklaşacağımız, çocukların kahkahaları eşliğinde kalabalık sofralarda neşemizi paylaşacağımız bayramlara kavuşmak dileğiyle herkesin bayramını kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi