BU ŞEKER FABRİKASI ÇA-LI-ŞA-CAK!

BU ŞEKER FABRİKASI ÇA-LI-ŞA-CAK!
10 yıllık aradan sonra yeniden üretime başlaması için yoğun mücadelenin verildiği Çarşamba Şeker Fabrikası’nın bu yıl ve gelecek yıllarda şeker pancarı kampanyası ve daha sonra ki yıllarda da çalıştırılmayacak iddiaları gündeme bomba gibi düşerken, Beledi

‘ŞEKER PANCARI EKİMİ İÇİN TEŞVİK SÜRÜYOR’
1989 yılında üretime başlayan ve 2011 yılında üretimin durdurulduğu Çarşamba Şeker Fabrikası’nda geçtiğimiz yıl başlatılan mücadeleyle fabrikanın yeniden üretime geçmesi için çalışmalar başlamıştı. TÜRKŞEKER bünyesindeki Çarşamba Şeker Fabrikası’nın revizyona alınmasıyla birlikte devam eden sürece korona virüs sekte vurdu. Pandemi nedeniyle aksayan revizyon çalışmalarının nihayetlendirilmesinin ardından üretime başlanacağı söylenen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın pancar işleyebilmesi için bölge çiftçisi pancar yetiştiriciliğe teşvik edildi.

‘VARLIK FONUNA DEVREDİLDİ AMA…’

Pancar sökümünün gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde ki diğer fabrikalarda pancar alım kampanyaları başlatılırken gözler Çarşamba Şeker Fabrikası’na çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Varlık Fonu’na devredilen ve Çarşamba Şeker Fabrikası için verilecek ödenek ile  revizyon çalışmalarının tamamlanarak kampanya sürecinin başlatılması bekleniyor. Ancak edindiğimiz bilgilere göre; Bakım ve Onarım Enerji Daire başkanlığına revizyon ve personel alımı için bütçe ödeneğinin gelmemesi nedeni ile çalışmaların yavaş ilerlediği ama çalıştırılması için mücadelenin sürdürüldüğü belirtildi. Bu arada geçen hafta bir bölüm daha revizyon malzemelerinin fabrikaya ulaştığı iddia edildi.

‘FABRİKA ÇALIŞMAYACAK MI?’
Tüm bu gelişmelerin yaşanırken kamuoyunda dillerde dolanan iddia ve bilgilere göre ise ‘Çarşamba Şeker fabrika bu yıl da mı çalışmayacak?’ sorusunu gündeme getirdi. İddialara göre; Çarşamba Şeker Fabrikası’nın bakım onarım ve personel gibi çeşitli yatırım ve revizyonlar için ilgili bakanlıklardan ödenek sunulmadığı ve yine Çarşamba Ovası başta olmak üzere çevre ilçe ve illerde de yeterli şeker pancar üretiminin olmaması dolayısıyla bu yıl ve ilerleyen yıllarda da fabrikanın kesinlikle çalışmayacağı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Söz konusu Şeker fabrikasının başka amaçla kullanılması için çalışmaların gizliden ve el altından sürdürüldüğü ve bu süreçte de Çarşamba Şeker Fabrikası kadrosunda olan çoğu personellerin geçici görevle başka fabrikalara geçici görevle görevlendirildiği dikkat çekti. Revizyon çalışmalarında ise yavaş ve açılışa yetişmeyecek şekilde sürdürülmesi sıkıntının daha da büyüdüğü dillendirilmeye başladığı iddia ediliyor.

‘HAM ŞEKER İŞLEYEBİLEN BİR SİSTEM VAR!’
1989 yılında hizmet vermeye başlayan ve dönemin şartlarının üzerinde kurulan fabrikanın pancar işlemesi özelliğinin yanında ham şekeri de işleyebileceği son ve modern sistemle inşa edildiği bu konumu bakımından Çarşamba ilçesinin ham şekeri işleme noktasında Türkiye’ de ki iki fabrikadan birisi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu konuda bazı kaynaklar ülkede mevsimsel değişim ve kuraklık nedeni ile şeker pancarı ve hatta buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin gelecek yıllarda azalacağı ve üretimlerin daha fazla düşeceği belirtiliyor.

‘ÇALIŞTIRILMAMA BAHANESİ KURAKLIK VE PAHALILIK’

Dünya’da ham şeker fiyatlarının çok yüksek olması nedeni ile Çarşamba Şeker Fabrikasında ham şeker üretiminin de pahalı fiyat nedeni ile işleyemeyeceği iddiası ile çalıştırılmaması için çeşitli yerlerden baskıların arttığı iddiaları gündemde tartışılmaya başladı. Yine kuraklık, şeker pancarı ve ham şeker fiyatları nedeni ile fabrikanın zarar edeceği düşüncesi ile işletilmemesi ve arazi ile binaların özel firmalara satışı için bazı kesimlerin çalıştığı iddiaları durumu daha da çıkmaza soktuğu belirtiliyor.  Çalışmaların her geçen gün daha da vahim boyutlara taşındığı şeklinde dillendirilmesi Çarşambalıları ve Fabrika ile ilintili çiftçileri tedirgin etmeye ve tepkilere neden olmaya başladığı gözlenmeye başladı.

‘BAŞKAN DOĞAN, “BACADAN DUMAN TÜTSÜN İSTİYORUZ’

Göreve geldikten sonra Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime başlaması için mücadele veren Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, bölge için önemli bir değer olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılması, yeniden üretime geçmesi için yoğun bir mücadele verdiklerini, verilen bu mücadelenin meyvelerini almayı arzu ettiklerini ve fabrikanın bacasından uzun bir sürenin ardından duman çıkmasını temenni ettiklerini belirtti. Söylemlere kulak asılmamasını isteyen Başkan Doğan, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yakın zamanda çalışması için sevindirici haber beklediklerini de dile getirdi.

‘DOĞAN, “EL BİRLİĞİ İLE ÇALIŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”’

Başkan Doğan, Çarşamba Belediye Başkanı olarak ben ve Samsun Milletvekilimiz Fuat Köktaş ‘la birlikte aylardır yoğun mücadele veriyoruz. Ayrıca TÜRKŞEKER Kurumu Genel Müdürümüz de bizimle birlikte bu fabrikanın çalıştırılması için gece gündüz mücadele ediyoruz. Fabrikanın çalıştırılmaması için çalışanlar vardır, bu siyasi de olabilir başka türlü de ama bizim derdimiz bu sene ne pahasına olursa olsun kısa bir süre de olsa Çarşamba Şeker Fabrikasının davul zurna eşliğinde açılışını yaparak bacasının tüttürmek istiyoruz. Bu uğurda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Aksi durumda oluşan olumsuzluları da halkımızla paylaşmaktan çekinmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

HABER-FOTO: Nurhan GÜZEL- Büşra KOCATAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber