“Bu Rapor Bilmezkişi Raporu Mu?”

“Bu Rapor Bilmezkişi Raporu Mu?”
Çarşamba Ovası’na yapılması planlanan Biyokütle Enerji Santralı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı hazırlandığını iddia eden SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, “Yasal süreç başlatacağız” dedi

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) bileşenleri düzenledikleri basın toplantısında, bilirkişi raporunu eleştirdi. Bileşenler adına konuşan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Rapor, şirketin proje tanıtım dosyasından kopyala yapıştır yöntemi ile bilim süzgecinden geçirilmeden hazırlanmıştır. Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığı’nı göreve çağırıyouz. Bilirkişiler hakkında gerçeğe aykırı rapor hazırladıkları için yasal süreç başlatacağız” dedi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bildiğiniz üzere inşaatı yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak devam eden Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı için Samsun Valiliğinin “ÇED Gerekli Değildir” kararının Yürütmesinin Durdurulması talebi ile Samsun 3. İdare Mahkemesinde görülen davada mahkeme heyetinin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu 27 Ocak 2020 tarihinde dava dosyasına eklenmiştir. Bilirkişilerden beklenilen, kendi uzmanlık alanlarında referansları ve toleransları da belirterek, rakamsal verileri ve de şartnameleri de ilişkilendirerek, mahkemenin sorduğu (hakimlerin uzmanlık alanına girmeyen) konuları açıklığa kavuşturmaktır. Hatırlatmak isteriz ki; Yüksek tarımsal potansiyeli nedeniyle ve 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma altındaki Çarşamba Ovasındaki Eğercili Mahallesi MUTLAK tarım arazisi niteliğindedir. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazilerin Kullanımı Hakkında Kanununun buyurucu mahiyetteki en temel hükümleri gereği "Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz".
“bu-rapor-bilmezkisi-raporu-mu”.jpeg

Bilirkişi raporu toplam 36 sayfa olup; ilk onbir sayfa, bilirkişilere yöneltilen sorular ve dava dosyasının özeti ile proje tanıtım dosyasındaki kurum görüşlerinin özeti şeklindedir. Geri kalan 25 sayfanın büyük kısmındaşirketin hazırlattığı proje tanıtım dosyasından kopyala yapıştır yöntemi ile şirketin çevresel etkiler üzerine taahhütleri ve resmi kurum görüşleri tartışmasız kabul edilmiş akıl ve bilim süzgecinden geçirilmemiştir. Dava dilekçemizde belirtilen çevre ve insan sağlığına,Çarşamba Ovasındaki tarımsal faaliyetlere ve temiz su kaynaklarına muhtemel zararların oluşması hali, eski hale getirme önlemleri hiç dikkate alınmadığı gibi, geri dönülmesi imkânsız durumun ortaya çıkması halinde ne gibi önlemler alınacağı da ikna edici teknik olgularla birlikte açıklığa kavuşturulmamıştır. 

Yine söz konusu raporda, "Keşif sırasında; vaziyet planında yer alan tesis elemanlarının bir kısmının kaba inşaatlarının devam ettiği" ifade edilmiştir. Bu tespit ile 1/1000 lik plan olmadan, yasaya aykırı kaçak yapılaşma yapıldığı bilirkişi kurulu tarafından ikrar, itiraf ve ihbar edilmiştir! Aralarında, imar mevzuatından anladığı kabul edilen bir İnşaat Yüksek Mühendisi Profesörünün de bulunduğu Bilirkişi Raporunun bu yönüyle de yansız, nesnel ve gerçekçi olmadığı görülmektedir. Bu yörenin kıymetli toprakları nedeniyle ve daha ziyade sınır davaları yüzünden onlarca cinayet işlenmiştir. Arazisine ve kendi topraklarına sahip çıkmayı namusu kadar kutsal bilen yöre insanı, toprağa bağlı yaşamaktadır.Yakıt girdilerine göre, yanma sonucu oluşacak kimyasal kütle hesaplarının uzman kimyacı bilirkişilerce incelenmesi halinde, ortaya çıkacak çevre kirliliğinin insan, doğal hayat ve tarım arazileri üzerinde yaratacağı olumsuzluklar tek bir çırpıda görülecektir. Bilirkişi Raporu kisvesi altında İdare Mahkemesi Heyetine bilim, akıl ve gerçek dışı bu raporu sunmak, bilirkişilik etiğine ve yasanın amir hükümlerine açıkça aykırıdır. Aynı zamanda bilirkişilerin yansızlık, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerini ihlal ettiklerini göstermektedir. Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik  yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığını göreve çağırıyoruz.

Ayrıca gerçeğe aykırı rapor tanzim etmekten haklarında yasal süreç başlatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Bu bilirkişi raporu bölgemizde halkımızda infial yaratmış, bilim insanlarına ve akademiye duyulan güveni sarsmıştır. Bu durum karşısında bölge çiftçisinin en önemli örgütlenmesi olan Ayvacık ve Terme Ziraat Odalarımız ile Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odalarımız bilimden, çifçiden, doğadan ve kamusal çıkarlardan yana davaya müdahil olma kararı almışlardır. Bu mücadelenin parayla değil kolektif emekle, özveri ve dayanışmayla yürütülebileceğini herkese göstereceğiz. Bu dava artık Çarşamba Ovasında yaşayan herkesin davasıdır.” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber