Bu Okula giden “İŞSİZ KALIYOR!!!”

Bu Okula giden “İŞSİZ KALIYOR!!!”
Samsun’un Salıpazarı İlçesi'nde ikamet eden Şifanur Akbulut, yaşadığı trajikomik olay şaşkınlığa neden oluyor. Akbulut’un düştüğü durum aslında Kıbrıs ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi.

‘ÜNİVERSİTE BİTİRDİ AMA KPSS’DE YOKLAR’
İlk, Orta ve Liseyi Samsun’un Salıpazarı İlçesinde okuyan ve daha sonra girdiği Üniversite sınavlarının akabinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke Avrupa Üniversitesi Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü’nü tercih ederek yerleşti. Üniversite Eğitimini Kuzey Kıbrıs’ta 4 yıl ‘Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümünü tamamlayarak Salıpazarı’na dönen Şifanur Akbulut KPSS sınavlarına hazırlanarak devlet memuru olabilmek için başvuru yaptı.

‘YÖK DENK DESE DE, KPSS’ DE BÖLÜM YOK’
Ancak, KPSS yerleştirme kılavuzunda KPSS 4845; Bitkisel Üretim, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Bahçe ve Tarla Bitkileri, Bitkisel şeklinde belirtildiği ve kendisinin de KPSS 4836; Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlanması, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlanması veya Bahçe Bitkileri lisans programından mezun olmak olmasından kaynaklı hiçbir şekilde yerleştirilemediğini ifade ederek devlet yetkililerinden yardım istiyor.

‘BAKANLIKLAR ATAMADA KIBRIS’I TANIMIYOR’
Konu hakkında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke Avrupa Üniversitesi Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, ÖSYM (YÖK)’den Kıbrıs ve en önemlisi Türkiye sınırları içerisinde özellikle mezun oldukları bölümle alakalı yerleştirme görevini üstlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca açılan hiçbir kadroya Lefke Üniversitesi'nden mezun olan öğrencilerin yerleştirilebilmeleri için belgelerinde yazan ‘Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü” ifadesinin acil olarak “Bahçe Bitkileri Bölümü” olarak değiştirilmesi istedi. Aksi takdirde bu bölümden mezun olan çocukların geleceğinin olmayacağı için Bakanlıkların Kıbrıs’ta okuyan öğrencileri yok sayarak Kıbrıs’ı tanımıyor düşüncesinin çıkacağı iddia ediliyor.

‘KIBRIS’TA 4 YIL OKUDUM, ÜLKEMDE YERLEŞEMİYORUM’
Salıpazarı’ndan Kıbrıs’a giderek eğitim gören Şifanur Akbulut ise, Kıbrıs’ta 2012 – 2013 Eğitim Öğretim sezonunda eğitime başladığını ve 2015 yılında mezun olduğunu belirterek iş müracaatlarımda bölüm ve denklik sıkıntısı başladığı için 31 Aralık 2015 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumlu başkanlığına müracaat ederek Denklik belgesi istedim ve SAYI: 16270968-303-02.02-1665 Konu: Diploma denklik yazı ile tarafıma yazılı bilgi verildi. Ama Türkiye’ de ki KPSS sınavlarında başarılı olsam da Bakanlıklar bizi tanımıyor, görmüyor çünkü böyle bir bölümü listeye almıyor diyerek tepkisini dile getiriyor.

‘ÖSYM DENK DİYOR AMA, BAKANLIKLAR DENKLİK YOK SAYIYOR’
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Denklik Birimi tarafından yazılı verilen cevapta, “Bakanlar Kurulunun 28.09.2011 tarih ve 2011/2293 sayılı karan ile 16.01.2009 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmanın yürürlük tarihi 24 Ağustos 2011 olarak tespit edilerek 18 Ekim 2011 tarih ve 28088 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Anlaşmanın yürürlüğe girmiş olması nedeniyle. Kurulumuza denklik başvurusunda bulunan kişilerin evrakı incelenerek anlaşma hükümlerine uygun olduğu tespit edilen kişiler adına denklik belgesi düzenlenmeyecektir. Zira “Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma" uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelere ÖSYM tarafından yerleştirilerek öğrenimlerini tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ön lisans ve lisans diplomaları denklik işlemine tabı tutulmaksızın Türkiye Cumhuriyetinde geçerlidir.” İfadelerine yer verildi.

‘KPSS KİTAPÇIĞINA İNATLA BÖLÜM YAZILMIYOR’
Ancak bunca süre sonrasında özellikle KPSS kitapçığında halen bizlere yerleştirme olanağının verilmemesi üzerine 28.09.2020 tarihinde müracaat ettim yine aynı kurum “2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 43/b maddesi uyarınca, KPSS nitelik kodu kılavuzunda 4836 koduna "Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bahçe Bitkileri Bölümü lisans programlarının birinden mezun olmak" şeklinde düzenlenebileceğine karar verilmiştir.” İfadeleri ile oyalama ve geleceği karatma yazışmalarına devam ettiği görülüyor.

‘2015 YILINDAN BERİ İŞE GİREMİYORUM BOŞA MI OKUDUM’
Akbulut, “Bizlerin artık Devletimizden istediğimiz eğer ki Kıbrıs’ta eğitime izin veriliyor ve denklik problemimiz yoksa 2015 yılından beridir neden hiçbir şekilde devlet kurumlarına yerleştirilemiyorum. Bizim geleceğimizi karartılacağını bile bile neden Kıbrıs’ta ki Üniversiteye izin veriliyor. Bu tezat durumun düzeltilmesini istiyorum. Artık yaşım nedeni ile hiçbir yere yerleştirilmeyeceğim gibi gelecek endişem devlet yetkililerinin eli ile karartılmasına söz bulamıyorum” dedi.

‘CUMHURBAŞKANIMIZDAN YARDIM İSTİYORUZ’
Şifanur Akbulut, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ dan bu konuya duyarlılık göstererek Yüksek Öğretim Kurumları ile YÖK- ÖSYM gibi tüm kurumların bu hatadan dönmesi için gerekli talimatları vermesini ve KPSS kitapçığında da bu seçeneğin düzeltilerek acilen iş sahibi olmamızı sağlamasını arz ediyoruz. Bizlerin diğer ülke vatandaşları kadar değeri yok mu? YÖK, ÖSYM, KPSS’den devlet memuru alımı yapan Bakanlıklar bizim bölümü neden görmek istemiyorlar? Neden inat ve ısrarla bizleri görmek istemiyor? Bu okuldan mezun olanlar meslek sahibi olamayacaksa neden gönderiyorlar. Acil çözüm istiyor, KPSS’den bir kuruma yerleşmek ve devletime, aileme yararlı birey olmak istiyorum.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber