Bu besinlerden vazgeçmeyin

Bu besinlerden vazgeçmeyin
Bu besinlerden vazgeçmeyin

 

Çorba

Oruç denilince akla ilk önce çorba gelir. Çorba, iftar sofralarının en sağlıklı seçimidir. Çünkü uzun süren açlık sonrasında mideyi en çok çorba rahatlatır. Kalorisi de düşük olan çorba, hazmı kolaylaştırır ve midede gerginliği engeller. Çorbanızı kendiniz evde yapabileceğiniz gibi hazır paket çorbaları da kullanabilirsiniz. Özellikle kurubaklagil, sebze, tahıl ve yoğurtla hazırlanmış çorbaların besin değeri yüksektir. Çorbalarınızı hazırlarken kişi başına bir tatlı kaşığı bitkisel özlü herhangi bir sıvı yağ eklemeniz yeterli olacaktır. 

Sebze

Sebzeler iftar sofralarının baş tacı olmalıdır. Mevsime uygun beyaz, koyu yeşil, sarı ve kırmızı sebzeler mutlaka bulunmalıdır. Kırmızı biber, domates, taze nane, taze maydanoz, lahana, mısır, patates, havuç ve ıspanak değişik renkteki sebzelere en güzel örneklerdir. Sebze yemeklerini pişirirken zeytinyağlıları kişi başı bir yemek kaşığı yağ ekleyerek, etli yemekleri yağsız pişirmeye özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca az suda ve az pişirmek daha sağlıklıdır. 

Yağ

Daha çok erken hasat zeytinyağı veya fındık yağı kullanmaya özen gösterin. Ayçiçek yağı, yumuşak margarin veya zeytinyağlı margarini börek, pilav ve makarnalarınıza az miktarda koyabilirsiniz. 

Tatlı

Ramazan süresince sade şeker, şekerli içecekler, hamur tatlıları ve hazır bisküvilerden uzak durmak en sağlıklısıdır. Bunun yerine az yağlı, taze meyveli ve kuru yemişli kekler veya az yağlı süt ve az şeker ile hazırlanmış pudingleri tercih edin. Meyveli tatlılar, az şeker ve az yağ eklenmiş kurabiye veya meyve tartları, sütle zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl gevrekleri de en sağlıklı seçimlerdir. 

Ekmek

Tam taneli tahıldan yapılan ekmekler en favori ve sağlıklı ekmeklerdir; cevizli, tam buğday, ay çekirdekli, çavdar, kepekli, yulaflı gibi... 

Su

İftarı açmanın en değerli ve sağlıklı yolu su içmektir. İçilen su, yaz mevsimine bağlı iklim değişiklikleri ile vücutta oluşan sıvı kaybının önlenmesinde etkili olacaktır. Şişelenmiş suyu tercih etmelisiniz. Orucunuzu açarken, yemek arasında ve yemeğinizi bitirdiğinizde birer bardak su içmelisiniz. 

Süt

Araştırmalar oruç tutarken sütün en az tüketilen besinlerin başında olduğunu bildirmektedir. Yoğurdu seven bir toplum olduğumuzdan Ramazan döneminde sütü ihmal etmemeli, yoğurdu da iftarda muhakkak yemelisiniz. Süt, yoğurt ve peyniri seçerken tercihiniz mutlaka az yağlı süt ve süt ürünleri olsun. Peynirin tuzsuz olanına öncelik tanıyın. İftarda kefir ve yoğurt tüketmeniz, sindirim güçlüğü sorununuzun çözülmesine ve hazımsızlığın engellenmesine yardımcı olabilir. 

Protein

İftarda doyumu sağlamak için mutlaka yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, hindi, balık ve kurubaklagil yemeklerinden birini ana yemek olarak yemelisiniz. Eğer bu besinleri yemiyorsanız yumurta ile hazırlanmış omlet veya menemen tercih edin. Oruç açarken iftariyelik, birçok sofrada öncelik kazanmaktadır. Bu nedenle salam, sosis, sucuk, kavurma, pastırma gibi işlenmiş etlerden uzak durulmalı, bunun yerine kuru hurma, tuzsuz zeytin ve tuzsuz peynir tüketilmelidir. 

Meyve

Meyveleri; kabuklu ve parçalamadan yemek en sağlıklısıdır. Eğer suyunu içmek istiyorsak hemen sıkıp tüketmek gerekir. Konserve, taze meyve olmadığında tüketilebilir. Domates suyu sınırsız içilebilecek bir meyve suyudur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık