Borsa seçimleri ertelendi

Borsa seçimleri ertelendi
Çarşamba Ticaret Borsası seçimleri öncesinde İlçe Seçim Kurulu’na Sezgin Orman Ürünleri Ltd. Şti. tarafından yapılan itirazı red ederken, Samsun itirazı kabul etti ve seçim ertelendi

 

HABER MERKEZİ   

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) için kongre öncesi seçmen listesinin asılı kalma süresi 3 iş günü olmasına rağmen Kazım Yılmaz’ın başkanlığındaki Çarşamba Ticaret Borsası kongre öncesi seçmen listesini 3 tam iş gününden önce askıdan indirince ortalık karıştı.

ÇARŞAMBA’DAN RED GELDİ
     Çarşamba Ticaret Borsa Başkanı Kazım Yılmaz ve yönetiminin Ticaret Borsası için kararlaştırdığı 2 Şubat 2013 tarihi öncesinde 18 - 19 ve 20 Ocak günleri seçmen listesi askıya çıktı. Yasa ve borsa tüzüğü gereğince 3 tam iş günü askıda kalması gereken listeler sadece 1 iş günü olan 18 Ocak Cuma günü askıda kaldı. Üyelik sorunları için müracaat eden Sezgin Orman Ürünleri Ltd. Şti adına Durmuş Sezgin durumu fark ederek İlçe Seçim Kuruluna şikayette bulundu. İlçe Seçim Kurulu ise şikayete red cevabı verdi.

ÇARŞAMBA HUKUK DIŞI KARAR VERMİŞ
     Çarşamba İlçe Seçim Kurulundan red cevabı üzerine Sezgin şikayetini İl Seçim Kurulu’na taşıdı. Sezgin şikayet dilekçesinde, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmeliğinin 11. maddesi 10. fıkrası gereği, İlçe Seçim Kurulu Başkanının gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri getirip, listeleri sandık kurullarına inceleteceği, varsa noksanlıklarını tamamlattırdıktan sonra en geç 5 gün içinde onaylayıp, onaylanan listeler ile seçimin yapılacağı tarih, yer ve diğer hususların oda veya borsanın ilan yerlerinde asılmak suretiyle 3 tam işgünü ilan edilir hükmünün bulunduğu, ancak 18.01.2013 tarihinde Çarşamba Ticaret Borsası organ yenileme seçimlerinde seçmen ve seçilme haklarının gösterir listelerin 3 tam işgünü askıda kalması gerekirken 21.01.2013 tarihinde 2 işgünü ilan edilerek askıdan indirildiği.

    Çarşamba İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yapmış olduğu itirazda söz konusu listelerin 18.01.2013 (Cuma)- 19.01.2013 (Cumartesi)-20.01.2013 (Pazar) tarihlerinde ilan edildiği gerekçesiyle itirazının red edildiğini, Borsa Yönetmeliğinin 11. maddesinin 10. fıkrasının açık bir şekilde 3 (Üç) tam işgünü ilan edilmesi hükmüne amirken Çarşamba İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 24.01.2013 tarih 2013/2 sayılı kararının hukuk dışı karar olduğunu, resmi tatil olan 19.01.2013 Cumartesi-19.01.2013 Pazar günü İlan edilen listelerin Çarşamba Ticaret Borsasında bulunduğunu, bu yerinde tatil olması nedeniyle kapalı bulunduğunu, Çarşamba İlçe seçim Kurulu Başkanlığının 24.01.2013 tarih 2013/2 sayılı kararının iptali ile mevzuata aykırı yapılan ilan nedeniyle 02.02.2013 tarihinde yapılacak olan seçimlerin başka bir tarihe ertelenerek seçim listelerinin yeniden askıya çıkarılmasını istemiştir” diye belirtti.

SAMSUN İTİRAZI KABUL ETTİ
Şikayet dilekçesini inceleyen İl Seçim Kurulu verdiği kararda, “Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın ilan yazısında TOBB organ seçimleri hakkında yönetmeliğin 11/3 fıkrası gereğince Borsa ilan tahtasında ve İlçe Seçim Kurulunda 18.01.2013-19.01.2013-.20.01.2013 tarihlerinde 3 (üç) işgünü 08.00-17.00 saatleri arasında askıya çıkarılacağı ve 20 Ocak 2013 Pazar günü saat 17.00 de askıdan indirileceği belirtilmiştir. Oda ve Borsa Organ Seçimleri Mevzuatının 11. maddesine göre onaylanan listeler ve seçimin yapılacağı tarih ve yer ile diğer hususların oda veya borsanın ilan yerlerinde asılmak suretiyle üç (3) işgünü ilan edileceği açıkça belirtilmiş olup, Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığınca verilen ilanda 18.01.2013 Cuma-19.01.2013 Cumartesi 20.01.2013 Pazar günlerinin bulunduğu oda ve borsa organ seçimleri mevzuatına göre 1 Bir iş günü ( 18.01.2013 Cuma günü) ilan edildiği 19.01.2013 Cumartesi-20.01.2013 Pazar günlerinin tatil günleri olduğu anlaşılmıştır. Çarşamba İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 24.01.2013 tarih 2013/2 sayılı kararının da Oda ve Borsa Organ Seçimleri Mevzuatının 11. maddesine uygun olmadığı anlaşılmıştır” şeklinde belirtilerek Sezgin’in itirazını kabul etti.

3 TAM İŞ GÜNÜNÜ AÇIKLADILAR

Yasal iş günü hesaplamasını yanlış yapan Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz ve Yönetim Kurulu ise dün yerel gazetelere Basın İlan Kurumu aracılığı ile tekrar seçim ilan verdi. Ticaret Borsası seçimi 16 Şubat Cumartesi günü yapılacağını duyururken seçmen listesi askı tarihini ise iş günü olan 28, 29 ve 30 Ocak tarihleri olan Pazartesi, Salı ve Çarşamba olarak duyurdu.
 

‘BAHANELER BİTMEDİ’

Çarşamba Ticaret Borsası seçimlerinin iptali konusunda Samsun İl Seçim Kuruluna itiraz eden Sezginler Orman Ürünleri Ltd. Şti. adına Durmuş Sezgin gazetemize yaptığı açıklamasında, “Çarşamba Ticaret Borsasında yıllardır üyeyim ve aktif olarak faaliyette bulunmaktayım. Ancak tescil yapılmaması nedeni ile Borsa yönetimi tarafından firmam askıya çıkartıldı. Firmamın askıdan inmesi için 15.12.2012 tarihinde Borsa Genel Sekreterliğin giderek müracaatımı yaptım. Borsa Genel Sekreteri ise 28.12.2012 tarihinde askının indirileceğini dile getirdi. Bu süre sonunda aidatlarınızı ödeyebilirsiniz şeklinde cevap verdi”.

‘EVRAKLA UĞRAŞIRKEN ASKI İNDİ’

“Fakat bu esnada 2008 yılından bu yana yapmış olduğumuz tüm satışların faturalarını istedi şeklinde açıklamasını sürdüren Sezgin, “Bende hepsini götürmeme rağmen sürekli olarak art niyetli şekilde eksikler çıkartarak sorunu çözüme kavuşturamadım.  Bu işlerle uğraşırken, askı süresi içinde listede ki firma adımı görmek üzere Borsa’ya gittiğimde süresi bitmemesine rağmen askıdan listenin indirildiğini öğrendim. Ancak tüzük gereği askı süresi 3 tam iş günü olması gerektiğini hafta sonu bu süreye dahil değil askıdan zamanından önce indirildiğini belirterek listeyi görmek için bir kere daha Genel Sekretere ısrar ettim. Fakat listeyi göremedim”.

‘EKSİK EVRAKIMI TAMAMLAMAYA UĞRAŞIYORUM’

Bunun üzerine bende yasal hakkım olan İlçe Seçim Kuruluna askı süresine riayet edilmediğini ve bu nedenle de firma adımı oy kullanıp kullanamayacağım iddiası ile İlçe Seçim Kuruluna Askı süresine itiraz ettim. İlçe seçim Kurulu itirazımı red etti. Bu itiraz üzerine bir üst mahkeme olan İl Seçim Kuruluna giderek müracaatımı yaptım ve İl Seçim Kurulu kanun ve Borsa tüzüğü maddeleri gereğinde itirazımı hakkı bularak Borsa seçimlerinin ertelenmesi ve İlçe Seçim Kurulunun kararının reddine karar verdi. Böylece kanun ve yasalar gereği oy kullanma hakkımı da elde etmiş olacağıma inanıyorum. Çünkü hala firmamın evraklarının eksiklerini tamamlamak için mücadelemi sürdürüyorum. Yeni bir seçim tarihi belirlenmiş inşallah bu süre içinde başka bir eksik çıkartmazlar ve bende oy hakkımı kullanabilirim. Bu konuda kesinlikle kimse ile şahsi ve farklı düşüncelerim olmadığının bilinmesini ayrıca bu konuda sıkıntının Genel Sekreterlik tarafından meydana geldiğinin bilinmesini isterim” şeklinde sıkıntılarını ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber