Bir Ürün Bin Derde Deva

Bir Ürün Bin Derde Deva
Çarşamba ilçesinde, tuz satışı yapan Yılmaz Keskin, bir tuzun bin derde deva olduğunu aynı zamanda hayvanlara ve insanlara faydasından bahsetti.

Çarşamba ilçesinde, tuz satışı yapan 1977 yılında babasının yaptığı mesleğin devamını 1996 yılından itibaren getiren 50 yaşındaki Yılmaz Keskin,bir tuzun bin derde deva olduğunu ve aynı zamanda hayvanlara ve insanlara faydasından bahsetti.

"Bizim tercihimiz 'Kaya Tuzu'dur"
Tuzların faydasından bahseden Esnaf Yılmaz Keskin, "Tuzlar kaya tuzu ve göl tuzu olarak 2 çeşide ayrılır. Gelen vatandaşa zaten izah ediyoruz. Müşteri hangisini isterse onu veriyoruz. Göl tuzu dediğimiz kepçeler aracılığıyla gölden çıkıyor. Kaya tuzu ise kayalardan ve mağaralardan çıkarılıyor. Bizim tercih ettiğimiz, önerdiğimiz özellikle kaya tuzudur. Billur tuzu gibi tuzdur. Tuzluktan akan bir tuzdur. Göl tuzu dediğimiz ise tuzluktan akmaz. Sadece yemeklerde kullanmaları için ucuz fiyata satıyoruz.İyotlu ve iyotsuz olarak da 2'ye ayrılır. Biz müşteriye iyotsuz tuzu öneriyoruz. Özellikle doktor tavsiyesi olanlar, Guatr hastalığı olanlar bizden iyotsuz tuz istiyorlar." dedi.

"Hayvancılara önerdiğimiz tuzlardan biridir"
Hayvancılık işiyle uğraşanların tercih ettiği ve hayvanlara şifa olarak bilinen mineralli tuzların yararından bahseden esnaf Keskin, "Aynı zamanda hayvanlar içinde tuzumuz var. O tuzlarda 2 çeşide ayrılıyor. Biri kelle halinde kaya tuzudur. Diğeri ise baskılı, artık tuzdan yapılan mineralli tuzlarımız var. Kaya tuzu dediğimiz tuz; yemeklik ve artık tuzlardan elde edilen tuzdur. Süt ve besi hayvanları için yapılan bir taştır. Hayvanların behnilerineasılır. Ortasındaki delik bunun için vardır. Hayvanlara olan faydası ise, dilinde yara olmaz, tüy dökülmesi olmaz, etine lezzet verir. Hayvan yemini yedikten sonra su ihtiyacını olduğu gibi tuza da ihtiyacı vardır. Bir diğer tuz çeşidimiz kelle halinde olan kaya tuzumuz ise, Çankırı, Yozgat Çiçek Dağı'ndan gelir. Mağaralardan dinamikle patlatılıp kepçelerin hiltileriyle küçük tanelere bölünerek çıkarılır. 10 - 15 - 20 kiloluk şeklinde satılır. Mineralli değildir. Doğal ve sadedir. Çiftçiler, hayvanların önüne koyduğunda asla erimez. Burada da dışarıda temin ediyoruz. Üstüne zaman zaman yağmur yağdığı da oluyor. Hayvancılara önerdiğimiz tuzlardan biridir. Kilosu 80 kuruştan satışını yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Yaprak ve turşular bu tuzdan kurulur"
Kadınların turşu kurarken, yemeklik tuz değil salamura tuz kullanmasını öneren Yılmaz Keskin, "Salamura tuz, bulgur tanesi gibi iri tanelidir. Sade ve doğaldır. İçinde iyot yoktur. Yaprak ve turşular bu tuzdan kurulur. Bazı bayanlar turşu kurduğu zaman, açtığından turşuyu erimiş halde görürler. Bunun sebebi de iyotlu tuz kullandıkları içindir. Yemeklik tuz, tuşu ve yapraklarda kullanılamaz." ifadelerini kullandı.

"Her evde ve her odada olması gereken tuzdur"
Hem şekilli hem ışıklı tuz lambasının, etrafındaki tüm radyasyonu çektiğini söyleyen Keskin, "Tuzlambası; astım, bronşit ve nefes darlığı olan hastalarımıza birebir faydalı olan tuzdur. tarafındaki tüm radyasyonu çeker. Cep telefonu ve bilgisayarda ki radyasyonu çeker. Her evde ve her odada olması gereken sağlıklı tuz lambasıdır. Isı oranlarının fazla olduğu yerde yüzeyinin ilk andaki gibi pürüzsüz olmadığını görürüz. Bu yüzden serin yerlerde tutulması gerekiyor. Satışını da 50 TL civarında yapıyoruz." diye konuştu.

HABER: Yağmur AYAN - Büşra KOCATAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber