S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Bir Gün Herkes Uzaktan Çalışacak!

Bir Gün Herkes Uzaktan Çalışacak!

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgınından sebep tüm dünya olağandışı zamandan geçiyor.

EVDEKALmottosuyla uzaktan çalışmak artık daha çok hayatımızda yer almaya başladı. 

Fiziksel kanallardan dijital kanallara geçmek artık bir mecburiyettir. Teknolojiyi kullanmak büyük bir gerekliliktir. Zoom, skype, slack, mail, internet, telekonferans gibi birçok araçla uzaktan çalışılabilir. Yapay zekayı kullanarak sanal dünyaya kapıları açmanın tam zamanı…

Uzaktan çalışmak, aslında kulağa çok hoş geliyor ki nitekim öyle de. Fakat hoş olmasını sağlamak için oluşturmamız gereken durumlar var.

Şimdi öncelikle uzaktan çalışmak ne değildir?

Uzaktan çalışmak, kesinlikle işi gücü bırakıp keyif yapmak değildir.  İş akdinizin şartlarınca günde örneğin  7,5 saat çalışmayı kabul ettiyseniz; bunu uzaktan ya da evden çalışarak yine yerine getirmelisiniz. Ya da 5 saat ya da 8 saat… Geri kalan vaktinizi ise dilediğiniz gibi değerlendirirsiniz.

Uzaktan çalışmanın avantajlarına değinecek olursak;

Öncelikle sizden belirli bir saatte belirli bir ekiple aynı anda bilgisayar başında olmanız gerekmiyor ise zamanınızı dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Yanlızca yapmanız gereken işleri aksatmadan yürütmek, işi zamanında teslim etmek ise zamanı yönetme konusunda özgürsünüz. Bu muhteşem bir olgu  ve büyük bir avantajdır.

Diğer bir avantajı ise;işe gidip gelirken harcanan zamandan tasarruftur.  Çoğu çalışan için bazı aktiviteleri gerçekleştirmek adına yeterli bir zaman dilimidir.

Bir diğer avantajı ise; işi nerede yaptığınızın bir önemi yoktur. İster evde, ister adalarda, ister deniz kenarında ….ister başka bir ülkede…

Bir başka avantajından bahsedecek olursak;  giyim, ulaşım vb masrafların önemli düzeyde azalmasıdır.

Alışkanlıkların kolay değişmemesinden sebep uzaktan çalışmanın elbettekidezavantajları da vardır;

Çalışma disiplinine kendi içinde sahip olmayan kişilerin uzaktan çalışması ciddi manada zordur. Kişisel öz disiplin yani yapılması gereken şeyi ,yapılması gereken zamanda, ertelemeden, yapmak ama sürekli ve düzenli yapmak.

Sosyalleşme konusunda uzaktan çalışmak tehlikelidir.  Mola verdiğiniz anlarda, kahvenizi çayınızı paylaşacak bir iş arkadaşı arama durumu yaşanır.

Uzaktan çalıştığınızda; yardımcı alma seçeneği olmayanlar için çaylar, kahveler ve yemeklerde hazır gelmez. Evle ilgili işler de sizi bekliyor olabilir. Bunun için kendiniz emek harcamak durumundasınız.

Evde çalışmada; gün içinde adım sayısı ve yakılan kalori miktarındaki düşüş sebebiyle fiziksel aktivite eksikliği yaşanır.

“Değişime en direndiğiniz şeyle, değiştirmeye en çok ihtiyacınız olan şeylerdir.” Lousie Hay

Öncelikle tüm dünya ve güzel Ülkem için salgının son bulması, can kayıplarının sona ermesi, hayatın normale dönmesi dileklerimle; kendimiz, sevdiklerimiz ve toplum için; ciddiye alalım, evde kalalım, duyarlı olalım ve tedbir alalım.
Kendinize her zamankinden daha iyi bakın sağlıcakla kalın…

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR