Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Bir garip yerel seçim geliyor!

Bir garip yerel seçim geliyor!

 

Biliyorsunuz yerel seçimler 5 ay erkene alınıyor.  MHP ve AK Parti bu konuda anlaştı. CHP de erken tarihi destekliyor ama onların 5 Kasım şartı var. Ekim sonu veya Kasım başı ilk haftası olmuş ne fark eder ki!?. Sonuçta yerel seçimler erkene alınıyor. Kaldı ki gelecek yıl ve sonrasında ki yıl yani 2013 ve 2014 yılları seçim yılları olacak. Yerel seçimler, Genel seçimler ve ikisinin arasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri.

Ama gözden kaçan bir ayrıntı var. Bu ayrıntılardan birisi Yarı ya da tam başkanlık değişikliği…

Yerel seçimlerin öncesinde TBMM açılır açılmaz Büyükşehir Belediyeleri kanunu veya diğer adı ile Belediyeler kanunu değişecek. TBMM de kısa sürede onaylanacaktır. Ki bu tarih kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren bir yıl sonra yürürlüğe gireceği için kanunun onaylanma tarihi ile tahmini olarak yerel seçimlerin yapılacağı tarih hemen hemen sürenin bitim tarihi ile eş olacak gibi. Ben bu değişime başka ad koydum. Bazıları kızsa da gerçekler bunlar. Bunu bizi yakından bilen ve dinleyenler biliyor.

Her neyse bunların akabinde neler olacak derseniz?

Büyükşehir sınırları genişleyecek ve daha önemlisi mesela Çarşamba Konukluk Köyünde ki Mehmet ve Ayşe teyzemin kullandığı oy bundan sonra hem Çarşamba Belediye Başkanına hem de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanına kullanılmış olacak. Yani artık Özel İdareler kaldırılacak hizmetleri Büyükşehir Belediyesi organize edip yerine getirecek. Çarşamba Belediyesi de onun izinleri ile halka hizmet verecek.

Bunlar İyi bir şeyler mi? Asla…  Çünkü mesela Çarşamba Belediyesi İlçe Merkezinde ki hizmeti bile tam yetiştiremediğine göre Samsun Belediyesi Büyük şehir yani nasıl olacakta Konukluk Köyüne hizmet verebilecek.  Ya da Vezirköprü’nün bilmem ne köyüne hizmet verecek. Sadece hizmet yönünden bakmayın. Allah Korusun bir yangın çıktığında bu bölgelerde nasıl yetişecek.

O konular için sanırım ki metropol alanlar oluşturulacak ki hizmet ve çalışmalar sıhhatli olsun. Buna bütçe de makamda yetişmez. Bu bir bakıma şu demek oluyor. Artık Büyükşehir Belediyeleri kendi içinde bağımsız ve istediği işi yapacak, istemediğini yapmayacak. Yukarıda ise Hükümet her şeyden sorumlu olacak. Bu da Başkanlık sisteminin ilk adımlarıdır ki bunun benzerleri ABD de ki eyaletler sistemidir.  Şimdi düşünün Çarşamba’nın dağ köyünde ki bir vatandaş Belediyenin içme suyundan istedi ve ısrar etti. Önce Samsun Büyükşehir akabinde Çarşamba Belediyesi buraya suyu götürmek zorunda olacak. Yerse tabii...

Kısacası doğmamış çocuğa don biçmek buna denir. Ortada çocuk yok ama donların ebatları ve boyutları belli oldu bile. Bundan sonra ki olacaklara ve değişimlere yetişip, sandığa giren her oyun bir partiye daha çok yaraması için en güzel değişim bu olsa gerek.

Ben buna laf, söz bulamıyorum.

Ha yerel seçimlerde kim veya kimler aday olabilir, olmaya hevesli. Çarşamba’da aday isimleri kaynıyor. Mevcut ne olur?. Orasını AK Parti İlçe teşkilatı, İl teşkilatı ve Genel Merkez bilecek. Geçen dediğim gibi; Dayısı olan ve o dayı hangisinin güçlü ve büyük ise o yeniden aday olur. Tıpkı geçmişte olduğu gibi. İşte bütün bu işler ve seçim oyunları içinde kim aday olacakmış, kim olmayacakmış bizi ilgilendirmez. Ama bu konuda yerel bazı anketlerin olduğu ve yapılmaya devam ettiği, ve hangi partiden hangi ismin halk tarafından sevildiği öğrenilmeye çalışılıyor. Sonuçlar enteresan bir durumda. Şaşırmayın. Biz duydukça çok şaşırıyoruz da!...

Ama biz yine de tek şey düşünüyoruz. Bu da Çarşamba’da ki hizmetler yapılsın belediye yetişebilsin, Büyükşehir Belediyesini, kim başkan adayı olacakmış, oy falan alacakmış bilemem. Bildiklerimi ise önümüzde ki günlerde aktaracağız nasipse…

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi