MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

BİR FİNCAN KAHVE

BİR FİNCAN KAHVE

Osmanlıdan günümüze gelen kırk yıllık hatırı olan ikram içeceğimiz Türk kahvemizdir. Türk kahvemiz; yanında  da lokum, tatlı cikolata gibi ikramla sunulur. Peki, bu kadar hatırı olan kahvemiz neden bazen tuzlu ikram edilir?

                Kız isteme merasiminde tuzlu kahvenin birbirinden farklı bir çok rivayeti olsa da, biz en akla yatkın olanları sizler için sıraladık. Tuzlu kahvenin hikayesinin, eski zamanlarda yapılan görücü usulünde kız ve erkek tarafı bir araya gelir, birbirlerini ilk defa görürmüş. Bunun ardından gelin hemen damat adayının kahvesini hazırlarmış. Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş, Bu da ben  ve ailem seni istiyoruz mesajı verirmiş.

                Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesini şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini istemediğini anlayıp anne ve babasını alarak kalkar ve bu işten vazgeçermiş. Birbirini seven iki genç, kız isteme merasiminde bir araya gelirmiş.

                Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat aday, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına gelirmiş. Aynı zamanda tuzlu kahve, gelinin arkadaşlarının damat adayına yaptığı ilk şaka olarak nitelendirildiği bildirilir.

                Günümüzde tuzlu kahve geleneği: Gelin adaylarının en çok heyecan duyacağı; belki de ellerinin titreyeceği, ayaklarının birbirine dolaşacağı merasimlerinden birisi kız isteme törenidir. Kahvenin bol köpüklü ve okkalı olması, tadının yerinde olması önemlidir. Bu önemli merasimimde damat adayımızın da oldukça heyecanlı olacağını belirtebiliriz. Zira kendisine ikram edilecek tuzlu kahveyi adeta bal şerbeti içer gibi içmesi gerekmektedir. Şimdiden damat adaylarına afiyet olsun diyelim. Sevgi ve saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi