Binali Yıldırım: 'Esed değişmeden Türkiye'de bir şey değişmez'

Binali Yıldırım: Esed değişmeden Türkiyede bir şey değişmez
Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye'de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed'dir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, BBC'nin HARDtalk programından Zeinab Badawi'ye konuştu. Başbakan Yıldırım, Suriye'de IŞİD'e karşı PYD'yi destekleyen uluslararası güçleri de şu sözlerle eleştirdi: “Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle yok etmek için kullanırsanız, sonra o terör örgütü de başınıza bela olur. Şimdi PYD'yi, bazı dostlarımız DEAŞ'ı yok etmek için kullanıyorlar. Daha sonra da PYD'yi yok etmek için başka bir örgütü kullanmak zorunda kalacaklar”.

Zeinab Badawi'nin, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda Suriye'de Esad yönetimine karşı savaşan grupları desteklemesiyle IŞİD'in bölgeye yerleşmesine neden olduğu ve bunun şimdi Türkiye için bir tehdit yarattığına dair eleştirilerle ilgili sorusuna ise Başbakan şu yanıtı verdi: “Esed'in öldürdüğü, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların bağımsızlık mücadelesi vermek için oluşturduğu gruba Türkiye destek veriyor. Onun dışındaki gruplara, ne DEAŞ'e, ne PYD'ye ne de Esed'in güçlerine Türkiye asla destek vermez”

IŞİD'le bağlantılı hücrelerin Türkiye'de faaliyet gösterdiğinin belgelendiğini söyleyen Badawi, Başbakan'a bunu kesin olarak durdurup durdurmadıklarını sordu. Yıldırım bu soruya özetle şu yanıtı verdi: “Kesinlikle biz DEAŞ örgütüne veya herhangi başka bir terör örgütüne hiçbir sempati göstermedik, geçmişte de göstermedik, gelecekte de asla göstermeyiz. Terörün ne kadar can yakıcı bir şey olduğunu dünyada bizden daha iyi bilen bir ülke yok”

“ESED'in da DEAŞ'ın de gitmesi lazım”
Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ve Rusya'yla ilişkileri düzelttiklerini, sırada başka ülkelerin olduğunu; dostları artırmaya devam edip, düşmanlıkları azaltacaklarını söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yaklaşımının değişip değişmeyeceğine ilişkiyi soruya ise “Bir kere Suriye'de bir şeylerin değişmesinin zamanı çoktan geldi geçti” diye cevap verdi ve ekledi: “500 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Masum, hiçbir günahı olmayan insanlar öldü gitti. 9 milyondan fazla insan yurtlarını terk etti, 3 milyonu Türkiye'de bizim misafirimiz. Biz onlara kollarımızı açtık, evimize kabul ettik. Muhakkak Suriye'de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye'de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed'dir. Bir yandan Esed var bir yanda DEAŞ var. Yani 'Esed'i mi tercih edelim, DEAŞ'ı mi?' diye soruyorsanız, ikisini de tercih 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir