MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

BESMELE

BESMELE

Besmele, Müslümanların hayatında büyük bir yer tutar. Bir Müslüman” euzu besleme” çekmeden hiçbir işe başlamaz. Yataktan kalkarken, abdest alırken, namaza başlarken, bir iş tutarken, sofra kurarken, yemeye içmeye başlarken, yola çıkarken, kuran-ı kerim okumaya niyetlenince, yatağa girince hep besmele çekilir… böylece insan hayatında ve her işinde Allah’a bağlanır, ona yakınlık kurar, ona sığınır, onun emniyetine güvenir. Gerçekten bir Müslüman’ın ömründe besmelenin önemi büyüktür, insan ömrü boyunca “ Bismillahirahmanirrahim” diyerek hayatını süsler ve Allah ile beraber olur. İnsan hayatı da onunla değer kazanır. Bunun toplumda yankıları da görülür. Edebiyatta, sanatta, ilimde, ticarette,mektepte, medresede,okulda,hat sanatında, hemen her sahada besmele vardır. Müslüman milletler buna değer vermişler, ferdin ve toplumun Allah’a olan bağlılığını bu sayede diri ve canlı tutmuşlardır.

         Türk milleti de İslamiyet’i kabul ettiği zamandan beri buna değer vermiş, hayatının her safhasında besmeleyi baş üstünde tutmuş ve dilinden düşürmeyerek manevi zenginliği korumuştur. Şiirlerde besmeleye yer verdiği gibi hangi ilim ve sanat alanında yazılıyorsa yazılsın ortaya konan her eserin başında besmele yer almıştır. Besmele zenginliğimiz olmuş yüzümüzü ve inanç dünyamızı aydınlatmış, dilimizle vücudumuzu Allah’a bağlamış, kalbimizi nurlandırmıştır.        

        Levhalara dökülmüş, araba,  dükkan ve evlere asılmış çeşitli yazı türleri ile “Aklam-ı sitte” de (altı çeşit yazı hat türü) yer verilmiş, gözümüzün önüne getirilerek hatırımıza ve hafızamıza nakşedilmiştir. Böylece toplumumuzun aynı inanç birliği içinde şeytandan ve fitneden uzak olarak geleceğe yol almıştır. Bu da huzur ve güveni beraberinde getirmiştir. Yerine göre kendini geniş açıklamalarla dile getirmiş, işe Allah ismi ile başlamanın önemini belirtmiştir. Süleyman Çelebi; “Allah adı olsa her işin  öni / hergiz ebter olmaya onun sonı /  her nefes de Allah adın di müdam / Allah adıyla olur her iş tamam…” diyerek de Allah, Rahman, Rahim isimlerini kendinde bulunduran besmelenin kıymetini anlatmıştır.

   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi