Bedelli askerlerin parası nereye gidecek?

Bedelli askerlerin parası nereye gidecek?
Bugüne kadar alınan bedelli askerlik parasıyla, şehitlerin mezar bakımları yapıldı, ailelerin konut ihtiyaçları karşılandı.

Yeni bedelli askerlik uygulaması konusunda gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e odaklanmış durumda. Uygulamanın, Cumhurbaşkanı’nın öncelikli gündem maddeleri arasında olduğunu bizzat Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz dile getirmişti. Önümüzdeki günlerde yapılacak değerlendirmelerle, bu konuda nasıl bir adım atılacağı; bedelli askerlikten yana karar alınırsa da, yaş ve bedelin ne olacağı ayrıntılı analizlerle belirlenmiş olacak.

 

BAKANLIK DEVREDE

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise, önceki bedelli uygulamasında elde edilen gelirin nerelerde değerlendirildiğini kalem kalem ortaya koydu. 2.1 milyar TL’yi aşkın tutarın, 29.6 milyon TL’lik kısmı 2013 yılında kullanıldı. Tutarın harcandığı yerler arasında şehitliklerin bakım ve onarımından, şehit yakınlarının konut ihtiyacına, şehitlere yönelik çalıştaydan onlar için yürütülen projelere kadar farklı alanlar yer aldı.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın son Faaliyet Raporu’na göre, 31 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bedelli askerlik uygulamasından elde edilen 2 milyar 130 milyon TL’lik kaynağın 29 milyon 577 bin 345 TL’lik tutarı 2013 yılında şehitler, şehit yakınları ve gaziler için kullanıldı.

 

KONUT İHTİYACI

 

Daha önceki yıllarda da yetkililer 80 milyon TL’yi aşkın tutarın harcandığını bildirmişti. 2013’te kullanılan rakamda aslan payını ise “faizsiz konut kredisi” oluşturdu. 24 milyon 246 bin TL’lik rakam, TOKİ aracılığıyla faizsiz olarak verilen krediler için kullanıldı. Bu krediden, şehit aileleri ve gaziler yararlanabiliyor. Bedelliden gelen paranın kullanıldığı yerlerden biri de yurt içi ve yurt dışındaki şehitlik ve şehit mezarı bakım ve onarımları oldu. Yurt içindeki şehitlikler için 2.1 milyon TL’ye yakın para harcanırken, yurt dışındakiler için 948 bin TL’yi aşan tutar kullanıldı.

Yeni uygulama için şartlar değerlendiriliyor

 

Son bedelli uygulaması 31 Aralık 2011 günü yürürlüğe girmiş ve 70 bin kişi yararlanmıştı. 28 yaş sınırı ve 30 bin TL’lik bedel rakamı tartışma yaratmıştı. Yeni bedelli uygulaması konusu ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında gündeme taşınmıştı. TSK’nın, asker mevcudu, birliklerin durumu, önümüzdeki sürece dair ihtiyaçlar, profesyonel asker sayısı, tehditleri de göz önüne alan bir tabloyu Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunması bekleniyor. Karar, bu veriler ve çözüm sürecinde gelinen noktaya da bakılarak alınacak. Henüz nihai karar verilmiş değil.

 

YAŞ 25, BEDEL İSE 20 BİN LİRA OLACAK

 

Hükümet kaynakları ise, beklentinin yaş sınırının bu kez Genelkurmay’ın da plan ve programlarını aksatmaması durumunda 25 olarak uygulanması ve bedel olarak 20 bin rakamı üzerinde karar kılınması yönünde olduğunu belirtiyor. Bu detaylar, uygulamaya gidilecek olursa zamanlaması ise, Genelkurmay’ın çalışması ışığında netleşecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir