BAYRAKTAR: “HAYALET MUHABİRLER VAR”

BAYRAKTAR: “HAYALET MUHABİRLER VAR”
Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, çok daha etkin ve üretken gazetecilik için çaba gösterdiklerini, gazetelerin asgari kadrolarında gösterdikleri muhabirlerin fiilen çalışması gerektiğini söyledi.


Kadrolarında gösterilen muhabirlerin bir yılda bir tane dahi habere imza atmadığını dile getiren Bayraktar, “Hayalet muhabirler türedi. Bu nasıl iştir ki gazetenin omurgasını oluşturan muhabirler haber yapamıyor ya da yapmıyor. 21 kişilik kadroda görevli olan muhabirlerin imza atması gereken haberler gazetenin önemli bir kesitini oluşturması gerekmez mi? Muhabirlerin aktif olarak çalışmaması durumunda normal şartlarda gazetenin haber bakımından çıkması çok zor olmaz mı? Ajans haberciği ya da kes kopyala anlayışı ile gazetecilik yapılmaz. O olsa olsa ancak bülten olur. Biz bülten değil gazete çıkmasından yanayız” dedi.
67 sayılı genel kurul kararının 20. maddesinde durumun çok açık şekilde ifade edildiğini söyleyen Bayraktar, “Bu maddede fiilen gazetecilik yapanlar için gösterge verildiği aşikar. Bakın maddeye, ‘Gazeteler, gazete yayınından beklenen amacı gerçekleştirebilecek sayıda kadro ve bu kadrolarda, fikir işçilerine ilişkin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak kendileri ile yazılı sözleşmeler yapılıp tam gün ve tam ay üzerinden ücretleri ödenen, sigorta primleri ile vergilerinin tahakkukları yaptırılmış fiilen çalışan fikir işçileri bulundurmak zorundadır.’ Bu kadar açık olan bir maddeye rağmen muhabir bir yılda bir haberin altına imza atmıyor veya atamıyorsa burada ciddi anlamda sıkıntı var demektir” şeklinde konuştu.
Muhabirlerin gazetelerin sadece omurgasını değil, kılcal damarlarını da oluşturduğunu dikkat çeken Bayraktar şunları kaydetti: “Maalesef gazetecilik ‘ucuz olsun, sayfa dolsun’ anlayışında. Bunun acilen değiştirilmesi gerekiyor. Öyle gazeteler var ki kadrosunda fazla fikir işçisi gösterip ek gösterge almanın peşinde koşuyor. Buna kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Gazetelerin haberlerini tek tek kontrol ediyoruz. Habercilik yapılmasını istiyoruz. ‘Yalan haber, şantaj haber yapmayın’ derken yalan beyanda da bulunulmasına göz yumamayız, yummayacağız da. O nedenle de son genel kurul kararlarında özel haber ve röportajdan tutun da köşe yazısına, kültür sanat, spor gibi konularda haber yapanlara ek göstergeler verildi. Gazetelerin asgari kadrosunda gösterdikleri fikir işçilerin fiilen çalışmasına dikkat etmesi gerekir. Bu konuda da asla müsamaha gösterilmeyecek.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz