BAYRAKTAR: “GAZETELERİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPMASI ŞART”

BAYRAKTAR: “GAZETELERİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPMASI ŞART”
BİK SAMSUN İL MÜDÜRÜ MUSTAFA BAYRAKTAR: “MEVCUT KOŞULLARDA GAZETELERİN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN GÜÇ VE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE HAREKET ETMESİ GEREKMEKTEDİR”

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, gazetelerin ayakta kalabilmeleri için güç birliği yapmaları gerektiğini söyledi. 
Mevcut koşullarda gazetelerin ayakta kalabilmesi için güç ve işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirten BİK İl Müdürü Mustafa Bayraktar, gazetelerin yıllarca tek gelirinin BİK olduğunu vurguladı. 
Hatta gazetelerin kuruluş felsefelerinde resmi ilan almanın dışında hiçbir şey olmadığını belirten Bayraktar, “Ancak gelişen teknoloji, özelleştirmeler, ilan pastasındaki daralma gazetelerin gelirlerinde azalmaya neden oldu. Çağdaş, etkin, üretken, özgür ve ileri teknolojiden yararlanan gazetelerin sadece resmi ilan gelirleriyle ayakta kalması mümkün değil. Tek cümleyle kurtuluş reçeteleri kendi aralarında yapacakları güç ve işbirliği ile reklam pastasını geliştirmektir” dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) bu konuda çok güzel çalışmalarının olduğunu ifade eden Bayraktar, “Proje başvurusunda, işbirliği - güç birliği amacı ile en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şart. Program kapsamında desteklenecek projenin süresi en az 6 ay, en fazla 24 ay ve 12 aya kadar da ek süre verilebiliyor. Proje destek üst limiti 750 bin TL, bu miktarın 250 bin TL’lik kısmı hibe, 500 bin TL’lik kısmı ise geri ödemelidir. Proje destek oranı birinci ve ikinci bölgelerde yüzde 50 olup; 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde ise yüzde 60 olarak uygulanıyor. Bu konuda gazeteler kendi aralarında işbirliğine giderek güç birliği oluşturabilirler. Baskı tesisinden tutunda kalıp makinesine ya da bir başka alanda yapılacak olan işbirliğiyle birliktelik sağlanıp gider kalemleri ciddi oranda azaltılabilir. Elde edilecek gelir yeni alanlara yatırım yapılmasına fırsat sunabilir” diye konuştu
İşletmelerin ham madde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri amacıyla ortak tedarik oluşturabileceklerine dikkat çeken Bayraktar, “Müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmeleri, ürettikleri ürün ve hizmetleri yeni pazarlara sunmaları amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet kalitesini yükseltmek, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmak, marka imajı oluşturmak, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermeleri amacıyla ortak pazarlama, ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuvar, üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmak amacıyla ortak imalat ve hizmet sunumu ve benzeri alanlarda ortak sorunlara ortak çözümler getiren, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki projeleri işletici kuruluş marifetiyle destekleniyor” şeklinde konuştu.
Yatırım yapmadan mevcut yapı ve insan gücüyle gazetelerin yoluna sağlıklı şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Bayraktar, “Biz gelirlerin artması için her türlü mücadeleyi verirken gazetelerinde çaba içinde olması gerekir. Güç ve işbirliği yoksa etkinlik olur mu? Gündem belirlenip şehrin küçük bir sorununa çözüm bulunulabilir mi? Ziyarete gidileceği zaman nasıl özenip bezenip hazırlanılıyorsa, gazeteyi okurun karşısına çıkaracağı zaman da itinayla hazırlamalı. Özel haberi, sporu, siyaseti, ekonomisi, kültür-sanatı, bulmacası, yazarı kısaca her şeyi ile albenisi olmalı. Kes yapıştır ve ajans bülteni gibi olup yatırım yapılmıyorsa reklam veren veya okur gazeteyi ne yapsın? Medya demokrasinin vazgeçilmezi, özgürlük, farklılıktır diyoruz demesine de gazetelerin de bu unsurları yerine getirmesi için çaba göstermesi, ekonomik olarak bağımsız olması gerekir. Dengeli gelir-gider kalemlerini sağlayabilirse o zaman çok daha etkin, üretken, okunan ve özgürce yayın yapan noktaya ulaşırlar” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir