Başkanlık sistemi teklifi Meclis'te

Başkanlık sistemi teklifi Mecliste
Başbakan Erdoğan'ın istediği Başkanlık sistemi için AK Parti harekete geçti. Tartışmalar yeniden alevlenecek.

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AK Parti'nin Başkanlık Sistemi''ne ilişkin önerisini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Başkanlık Sistemi''ne ilişkin, ''Etkin ve verimli bir denetim sağlayan yapı Başkanlık Sistemi'nde var. O yüzden biz Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarını tartışmalarla geçirmesi yerine istikrar doğuran, güçlü iktidar kurabilen başkanlık sistemine geçmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. AK Parti'nin yasama bölümüne ilişkin anayasa önerisini dün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri aracılığıyla Meclis Başkanlığı'na sunduğunu hatırlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

''Onun içerisinde Başkanlık Sistemi'ne göre yasamanın yapılmasını öngören teklifler var. Türkiye'nin geldiği noktada sistem tartışmalarını sona erdirip, siyasal istikrarı ve güçlü bir iktidarı tesis eden yasama ve yürütmeyi birbirinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız kılan ve yasamayı güçlendiren bir yapı, etkin bir denetim ve verimli bir denetim sağlayan yapı Başkanlık Sistemi'nde var. O yüzden biz Türkiye'nin önümüzdeki yıllarını tartışmalarla geçirmesi yerine istikrar doğuran güçlü iktidar kurabilen başkanlık sistemine geçmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz.''

YÜRÜTME TASARI HAZIRLAYAMAYACAK

''Öneriniz tam başkanlık sistemi mi? Bu hayata geçerse nasıl bir yapılanma olacak?'' şeklindeki soruya da Bozdağ, ''O zaman kanunlar teklifle olacak. Çünkü yürütme artık tasarı hazırlayamayacak, çünkü yasama ve yürütme birbirine karşı tam bağımsız olduğu için yürütme kanun tasarısı hazırlayıp Meclise gönderemeyecek. Meclis'te kanun görüşmeleri olduğu zaman veya komisyonda yürütmeyi temsilen orada bir kişi oturamayacak. Ama bilgi almak istediği zaman çağırıp, bilgisine başvuracak'' karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir