Başkan Yazıcı’dan ‘Çarşamba Şeker’ çağrısı! “Bu Fabrika Açılmalı”

Başkan Yazıcı’dan ‘Çarşamba Şeker’ çağrısı! “Bu Fabrika Açılmalı”
İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışması gerekliliği konusunda çağrıda bulundu.

İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada 11 yıldır üretim yapmayan ve geçen sürenin ardından revizyon çalışmalarına başlanılan ancak bir türlü üretime başlayamayan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime başlaması gerektiğini vurguladı.

“YANLIŞ KARARLAR, FABRİKAYI KADERİNE TERK ETTİ”

Başkan Yazıcı, “Bugünlerde ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar daha net gösteriyor ki üretim ekonomisi ülkemiz ve milletimiz adına hayati bir önem taşımaktadır. Üretim ekonomisine en büyük katkıyı sunabilecek potansiyele sahip en nadide örneklerden bir tanesi de şüphesiz Çarşamba ovamızdır. Çarşamba ovamızda yetişebilecek ürün çeşitliliğine örnek olarak bölgemizde sembol haline gelen ürünlerden bir tanesi de Şeker Pancarı’dır.Çarşamba ilçesi şeker pancarı konusunda ayrıca bir avantaja daha sahiptir ki o da Çarşamba Şeker Fabrikası’dır. Son üretimini 2010 yılında yapan Çarşamba Şeker Fabrikası yanlış kararlar nedeniyle 11 yıldır adeta çürümeye terkedilmiştir. Adeta bir milli servet olan fabrikamızın düştüğü bu içler acısı durum Çarşambalılar olarak bizlere derinden üzmüştür ve üzmeye devam etmektedir. Bizim de İYİ Parti olarak destek verdiğimiz, fabrikamızın 2020 yılında tekrar üretime başlaması yönünde alınan kararla bakım ve onarım çalışmalarına başlandı. Ancak Covid-19 pandemisi gerekçe gösterilerek üretime başlanmasına yönelik atılan adımlara son verildi. Bu süreçte yaklaşık 25 milyon TL harcama yapıldı ancak üretime başlanamadı.” dedi.

“25 MİLYON TL ÖDENEK GELDİ AMA…”

Başkan Turhan Yazıcı açıklamasının devamında, “Çarşamba Şeker Fabrikası bir milli servettir. Bunun altını özellikle çiziyoruz. Çarşamba Şeker Fabrikası’nın potansiyelinde yeni bir fabrika inşa etmek en az 150 milyon Euro’ya yani bugünkü kur ile 2 milyar 485 milyon 187 bin 685 TL civarındadır. Bu tutarı telaffuz etmek bile bizi ne kadar zorluyor değil mi?Oysa Çarşamba Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime geçmesi için gereken maliyet sadece 45 milyon TL’dir. Zaten bunun 25 milyon TL tutarındaki ödeneği gelmiştir. Ülkemizin ekonomik gerçekleri ortadayken, ülkemiz için daha ekonomik bir bedelle üretime hazır hale getirebileceğimiz fabrikamızın çürümeye terkedilmesinin hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Bu durum siyaset üstüdür. Bu durum Çarşambalılık ortak paydasında kenetlenerek çözüme kavuşturmamız gereken bir meseledir. Oldukça kıymetli bir değere sahip olan fabrikamızın değil çürümeye terkedilmesi bir an önce üretime geçerek ülke ekonomisine katkı sunması gerekmektedir.” İfadelerine yer verdi.

“Zarar Değil, Kar Ettirmeli”
Başkan Yazıcı, “Yaklaşık 11 yıldır kendi menfaatlerinden başka hiçbir hesabı olmayanlar tarafından oluşturulmaya çalışılan “şeker pancarı üretiminde veya temininde sorun yaşanacağı” dedikodularının ve algılarının hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Bu bereketli topraklar verimliliği, bu dedikodularının karşılıksız olduğunun en başlıca ispatıdır.Çarşamba Şeker Fabrikası’nı diğer şeker fabrikalarından ayıran bir önemli özelliği de diğer fabrikalar sadece dönemsel olarak üretim yapabiliyor iken Çarşamba Şeker Fabrikası “Ham Şeker İşleme Tesisi” sayesinde yılın 12 ayında da üretim yapabilecek özelliktedir. Dolayısıyla Çarşamba Şeker Fabrikası’nın üretime geçmesi sadece Çarşamba’ya veya Karadeniz Bölgesi’ne değil tüm Türkiye’ye kazanım sağlayacaktır. Bununla birlikte Çarşamba Şeker Fabrikası, en az 750 kişiye istihdam sağlayabilecek bir imkanın da doğmasına vesile olabilecektir. Kaldı ki Çarşamba bölgemizde en büyük sorunlardan bir tanesi de işsizlik sorunudur. Çalışmadığı dönemde yıllık 40 milyon TL masrafı olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın bir an önce üretime geçerek milli ekonomiye külfet olmak yerine kar getirmesi gerekmektedir. Biz Çarşambalılar olarak siyasi görüşleri bir kenara bırakıp Çarşamba ortak paydasında el ele vererek bu soruna çözüm bulunması adına elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

HABER: Nurhan GÜZEL –Büşra KOCATAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber