Başkan Köktaş: Vatandaşa daha fazla hizmet gidecek

Başkan Köktaş: Vatandaşa daha fazla hizmet gidecek
AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Yerel Yönetimler Yasası'nın amacının, anlayışı ve felsefesi ‘insanı yücelt ki devlet ve ülke yücelsin' ilkesini örnek alan

 

AK Parti'nin belediyelerin önünü açmak ve milletine daha fazla hizmet götürmek olduğunu" söyledi
 
Havza İlçesi’nde düzenlenen AK Parti İlçe Danışma Kurulu Toplantısı’na, AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, AK Parti Havza İlçe Başkanı Mahmut Karahan, Vezirköprü İlçe Başkanı Sami Pala, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Ilıca Belediye Başkanı Erol Pepeç, Narlısaray Belediye Başkanı Ali İhsan Üzer, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, ilçe Kadın Kolları Başkanı, İl ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Köy ve Mahalle Temsilcileri katıldı. 
 
İlçe Danışma Kurulu Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan AK Parti Havza İlçe Başkanı Mahmut Karahan, ilçe teşkilatının yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi vererek, ileriye dönük yapacakları çalışmalar ve sandık müşahitleri hakkında bilgi sunumu yaptı. İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları’nın konuşmalarının ardından, Köy ve Mahalle Temsilcileri, ilçe de yaptıkları çalışmaları ve talepleri dile getirdiler.
Konuşmaları dikkatlice dinleyen AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş tek tek not aldı.
 
Yapılan değerlendirmelerin ardından konuşmasına başlayan AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, "Geçtiğimiz hafta itibariyle yerel yönetimler yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul edilerek Cumhurbaşkanımızın onayına sunulmuştur.  Muhalefetin tüm engellemelerine, gereksiz soru önergeleri ve gensoru vermelerine rağmen, sabahlara kadar uyumadan meclis genel kurulundan ayrılmadan, milletin menfaatlerine, ülkemizin çıkarlarına hizmet edecek olan bu yasayı meclisten çıkartan tüm milletvekillerimize teşekkür ederken, böyle bir ufku hizmet aşkını ülkeye aşılayan Genel Başkanımız, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunarım.  
 
AK Parti ve liderinin siyaset anlayışı ve felsefesi yerel yönetimlerde elde edilen başarılardan ve bu başarıya gösterilen teveccühten doğmuştur. AK Parti’nin devlet felsefesi, devletin ve milletin hizmetine amade olduğu bir yapı üzerine kuruludur.  AK Parti ve ideolojisi ‘önce insan’ yani ‘insanı yücelt ki devlet ve ülke yücelsin.'
İnsanı yaşat ki, ‘Devlet yaşasın’ ilkelerini esas almaktır.  AK Parti ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, hizmeti hiçbir zaman bir ‘lütuf’ olarak görmemiştir. Bunun bir hak olduğunu daima vurgulamıştır." dedi.
 
Başkan Fuat Köktaş, "Son zamanlarda hemen hemen bütün dünya da siyaset, bizim çok önceden inandığımız gibi, hizmetle birlikte anılmaktadır.  İdeolojik odaklı hizmet anlaşışı bizde, hala kalıntıları devam etse de, hizmet odaklı siyaset anlayışının epeyce gerisinde kalmıştır.  Türkiye ilk kez 2004 yılında AK Parti ve Sayın Genel Başkanımızın, Belediye tecrübesinin sayesinde ciddi bir yerel yönetimler reformunu gerçekleşmiştir. 2004 yılında belediyeler kanunu 1934'ten sonra kapsamlı bir şekilde revize edilmiş, hem de İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir belediyeleri yetki alanı il sınırı olarak genişletilmiştir. 
 
2004 yılındaki bu reform aslında Avrupa konseyi yerel özerklik şartının gereğidir. Bilindiği üzere Avrupa konseyi, Avrupa birliği değildir.  Avrupa konseyi 1949‘da kurulmuş bugün 27 Avrupa ülkesine ilaveten Rusya ve Azerbaycan da dahil 47 ülkenin üye olduğu bir örgüttür. Türkiye ilk 10 kurucu üye arasındadır. Hatta geçen yıla kadar da konseyin parlamenter meclisi başkanlığını Antalya milletvekilimiz Mevlüt Çavuşoğlu yapmıştır. 
2004 yılında Yerel yönetimler reformu muhalefetin uzlaşmaz tutumuna o zaman da bildiğiniz, Cumhurbaşkanı vetoları ve anayasa mahkemesi süreçlerine rağmen yapılmıştır. Bu günkü Büyükşehir Belediyesi kanunu için muhalefet tarafından söylenen bazı sözler o zaman da söylenmiştir. O zaman da yerel yönetimler reformu Türkiye’de federasyon için yapıldığı söylenmişti. Fakat reformun üzerinden 8 yıl geçmiştir. Belediyeler de yerindedir, Türkiye de yerindedir. Ünitel devlet yapısı da sapasağlam yerindedir. 
 
Bu kanunun temel amaçları gerekçede de belirtildiği gibi Türkiye de demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır diyen İl Başkanı Fuat Köktaş, "Bildiğiniz gibi kanun birkaç yenilik getirmektedir. 
Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde büyükşehir kurulmaktadır. 16 mevcut büyükşehir 13 büyükşehir eklenmektedir. Bunlar Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Muğla, Hatay, Tekirdağ, Trabzon, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Malatya ve Van’dır. 
 
Görüldüğü gibi her hangi bir bölgeye yönelik bir düzenlemede yoktur tamamen nüfus dikkate alınmıştır. 
Bu 13 yeni büyükşehir de yeni ilçeler kurulmaktadır. Bu illerde büyükşehir yetki alanı İstanbul ve Kocaeli gibi il sınırları olacaktır. Büyükşehir de Özel İdareler, beldeler ve köyler kaldırılmaktadır. Özel idare işleri büyükşehirlere devredilmekte, beldeler ve köyler mahalleye dönüşmektedir. Büyükşehir olmayan 52 il de de nüfusu 2000 den az olan beldeler mahalleye dönüşmektedir. 
 
Böylece, toplam 1582 belde ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği kaldırılmakta ve mahalleye dönüştürülmektedir. 13 büyükşehir ile birlikte 24 yeni ilçe kurulmaktadır. Toplam belediye sayısı 2954’ten 1392 ye düşürülmektedir. Köy sayısı 34 bin 283’ten 18 bin 201’e inmektedir. Aslında birim sayısında müthiş bir azalmakta gelmektedir. Bu bile nasıl tasarruf ve verimlilik sağlanacağını ortaya koymaktadır. 
Köylerde belediye vergi ve harçlar 5 yıl süreyle alınmayacaktır. Su ücreti 5 yıl süreyle en düşük su tarifesinin 4 te birini geçmeyecektir. Büyükşehir bütçe payları ciddi bir şekilde artmaktadır. Şu anda büyükşehirler içinden tahsil edilen vergilerden aktarılan %5 büçte payı %6’ya çıkarılmıştır.  Ayrıca asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yeni büyükşehirlere verilen %2,5 genel bütçe payının %4,5 çıkarılmasıdır. 
Avrupası, ABD’si, bütçe krizleri yaşarken maaşlarda indirime giderken Türkiye de belediyelerin önünü açmakta ve daha fazla hizmet etme imkanı sunmaktır." dedi.
 
Başkan Fuat Köktaş son olarak, "Mevsim şartlarından kaçarak, seçimin öne çekilmesini öne almak isteyen, ayrıca yarın olacakmış gibi seçime her zaman hazır olan, AK Parti iktidarına engel olan muhalefete, tek bir şey söylenebilir.  Ey muhalefet, gölge etme başka ihsan istemez. Gördüğünüz gibi bu yerel yönetimler yasası yerel yönetimler reformunun bir kademe daha ileriye götürülmesidir. Partimizin buradaki amacı vatandaşa daha iyi hizmet götürmek, yerel yönetimde demokrasiyi geliştirmek, yerel yönetim özerkliğini artırmak, artık şehir merkezinden köye kadar her yerde vatandaşın yerel hizmetlerin hesabını sormaktır. 
Bu reform demokrasi reformudur.  
 
Bu, şehirlerdeki yatırımlar ve hizmetlerin hızlı bir şekilde, Ankara’dan bakanlıklar eliyle yönetilmesi, hem zaman, hem para israfıdır, verimsizdir. Bu çağda yönetimin vatandaşa en yakın olması, onun dinlenmesi onu dinlemesi ona hesap vermesi reformudur.  Dolayısıyla bu reform da AK Parti’nin büyük bir hizmeti olacaktır. Bu kanunla belediye hizmetlerinde çağ atlanacak, bu kanunla Türkiye medeniyet yarışında sıçrama yapacak, bu kanunla köyler kalkınacak, köylü zenginleşecek, bu kanunla ilde, ilçe,  belde de ve köyde vatandaş gerçek hizmeti görebilecek.
 
Kuruluşundan bu güne kadar merkezi ve yerel yönetimde asgari müşterekleri yakalayan, yaptığı her işte milletimizin, ülkemizin çıkarlarını ön plana çıkaran Ak Parti iktidarı, bu kanunla da milletimizin ülkemizin menfaatlerini önde tutarak mecliste bütün engellemelere, sulandırmalara rağmen kanunu yasalaştırmış, Cumhurbaşkanımıza sunmuştur. Bunda emeği geçen Başta Başbakanımız, liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, herkese ama herkese şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir