Başkan Güngör, bu yıl üretimini değerlendirdi

Başkan Güngör, bu yıl üretimini değerlendirdi
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, ova tarımında ki sulama sorunundan alın, fındık fiyatları ve diğer sebze meyvelerin bu yıl ki değerlendirmesini yaptı.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Çarşamba ovamızda sulama çalışmaları başladı ama yeterli değil. Hali hazırda drenajlar yapılıyor ve drenajların çalışmaları bitmek üzere. Çarşamba ovasında bir an önce sulamaya geçilmesi lazım. Bundan sonra sulamasız ovada ürün ve verim almak mümkün değil. Birim alandan verim alacağız ki maliyet düşsün. Birim alandan verim alamadıktan sonra maliyetlerin düşmesi mümkün değil ifadelerini kullanarak şöyle devam etti. Güngör, “ Dünya ile rekabet edeceksek bu verimle verim için de suyla ve gübre ile elde edilir. Gübreyi kullanıyoruz ama su olmadığı için verim alınamıyor. Suyu ovada herkes kullanamıyor. Onun için herkesin bir an önce sulu tarıma geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuşarak gündem de ki hasadı başlamak üzere olan Fındık hasadı ve fiyatlarına değindi.

 

Başkan Güngör, “Fındık’ta 2014 yılı hasadı başlamak üzere. Rekolte de çeşitli tahminler var ancak bizim tahminlerimize göre gerçekten düşük. Görünen Çarşamba Ovasının ova olması nedeni ile fındık fazla varmış gibi görünüyor ama Samsun genelinde bakıldığında bölgemizde geçen yıla göre % 30 noksan. Ovada ova olmasından kaynaklı fındık iyi ama bu demek değildir ki Çarşambanın da yüksek köyleri var. 100-150 rakımın üzerinde ki köylerde fındık hiç yok. Salıpazarı, Ayvacık ve Terme’nin yüksek köylerinde de fındık yok. Bu nedenlerledir ki bu yıl rekoltenin düşük olacağını söyleyebiliriz” ifadeleri ile şöyle devam etti.

 

Başkan Güngör, “Bu nedenlerle fiyatların da çok afakî olacağını düşünmüyoruz. Ancak geçen yıl bu fındık fiyatları 11-12 lirayı görmüş ise bu yıl bu fiyatların altına düşmesi mümkün görünmüyor. Biz üreticiler olarak ta aşağıya düşmesini istemiyoruz. Bu fındık geçen yıl 12 liranın da üstünü gördü. Biz ne tüccar ne üretici zarar görsün istemiyoruz ama bu fiyatları gören fındık demektir ki bunun alıcısı var. Aşağıya düşmesini kesinlikle istemiyoruz. Bu nedenlerle zaten fındık rekoltesi düşük bu fiyatların altına düşmemesi temennimiz.”

Fındık üreticilerinin ve Odaların bazılarının üreticilere bu yıl fındıklarını Aralık ayına kadar pazara indirmemelerini ve beklemelerini isteyeceklerini görüyoruz şeklinde açıklamasını sürdüren Başkan Güngör, “Üreticilere hiç satmayın, pazara indirmeyin diyemeyiz. Ama onlara tavsiyemiz ihtiyaçları kadarını indirsinler fazlasını bir yer yapsınlar, depo yaparak buralarda muhafaza etsin,  bekletsinler diyebiliriz. Ama tam tersi tüm fındık pazara indiği anda tabiî ki fiyatlar aşağıya düşecektir. Onun için ihtiyaçları kadarını pazara indirmeleri çiftçilerin kendileri açısından da iyi olur. Bu fiyatlar arz ve talebe göredir. O nedenle para birden fazla gibi görünen fındık indiğinde fiyat elbette ki düşecektir” şeklinde konuştu.

 

Fındık ve sulama sıkıntılarını bu şekilde açıklayan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Ovamızın diğer üretimlerinden bu yıl şeftali üreticisi iyi durumdaydı. Bu yıl geçen yılın ürününe göre %30-40 gibi az olması elbette ki fiyatlara yansıdı. Şeftalinin az olması arzı artırdı fiyatları iyi konuma getirdi ama dediğim gibi bu yıl da ürün azdı bu yıl. Ama Şeftali üreticisi bu yıl memnun oldu.  Bu yıl hem fiyatların iyi olması, hem ürünün az olması nedeni ile Meyve suyu fabrikalarına da az ürün gitmesine neden oldu. Çünkü pazarda ve hallerde fiyatlar iyi olduğu için üretici direk tüketiciye yöneldi. Yine ilçemizin belli başlı ürünlerinden olan kavun, karpuz sezonunda da son günlerine geliyoruz. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeni ile özellikle karpuzları biranda olgunlaştırdığı için fiyatlar düştü ama ilk günlerden bu güne kadar üreticiyi çok memnun eden bir konumda oldu. Kavun ve karpuz üreticileri de iyi bir yıl geçirdi ama bir tek fasulye üreticileri bu yıl umduklarını bulamadılar. Fasulye üreticisi bu yıl beklediği fiyatları bulamadı ve Çarşamba ovası üreticileri bu yıl sadece Fasulyeden para kazanamadı onun dışında ki tüm ürünler ve fiyatları iyi oldu” şeklinde çiftçilerin bu yıl beklentilerine cevap aldığını dile getirerek açıklamasını sona erdirdi.

HABER-FOTO: Kenan GÜN- Ayhan GONCA. 

baskan-gungor-bu-yilki-urun-degerlendirmesini-yapti-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber