Başkan Doğan’dan ‘Çarşamba Ovası’ açıklaması

Başkan Doğan’dan ‘Çarşamba Ovası’ açıklaması
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Ovası’nda tarımsal faaliyetlerin artarak süreceğini ve ilçede ki gerçekleştirilen faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Haber Expres Gazetesi ve Şeker Haber TV’ye konuşan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, muhabirimiz Yağmur Ayan’ın sorularına yanıt verdi. Tarımsal yönden Çarşamba Ovası’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun'un iki tane büyük ovası var.Biri Çarşamba ovası biri Bafra ovası. Bafra ovası açık tarım arazilerinin olduğu bir bölge. Bafra'da bugün Japonlar seracılık yapıyorlar. Ama Çarşamba %6 eğimden dolayı fındığın aşağıdaki arazilere dikilmesinden dolayı. Özellikle yurtdışına çok insanımız var. Bu insanımız daha çok kavaktan gelir elde ettiği için arazilerimizin %85'i kavak ve fındıkla kaplı. Bu sorun bizim bunlar bizim konserve, salça gibi ürünleri elde etmemizi engelleyen şeylerdir. Biz seçimden sonra bu konuyla ilgilenen arkadaşların bir kaçıyla görüştük, buraya davet ettik, sahayı gezdiler. Mesela bizim fasulyemiz toplanıyor. Vatandaşımız sınır çitlerine söğüt ağacı dikiyorlar. Sonradan pürüz oluyor. Bu pürüzler ve söğüt ağaçlarının olduğu her yerde mikrop bulaşıyor. Güneş almıyor, çok gölge yapıyor ve topraktan çok su çekiyor. Bunlar hem taban suyunu çekiyor, hem de kaliteli ürünün yetişmesini engelliyor. Bizim maalesef bu şekilde işlenebilir, kaliteli bir ürünümüz yok. Domatesimizin içi bembeyaz, fasulye buradan gidene kadar benekleniyor. Amacımız söğüt ve kavak ağacını ovamızdan kaldırmak. Çarşamba'da yavaş yavaş topraksız tarım başladı. Antalya'da yetişen domates Rusya'ya gitmek için Samsun limanına uğruyor. Otlukta 20 dönüm topraksız tarım yapmaya başlayanlar var. Onlar söğüt ağacından etkilenmiyor, kavak ağacından etkilenmiyor, gölge zararından etkilenmiyor, yağış rejiminden etkilenmiyor. Aynı zamanda toprakta su durduğu ve kullanamadığımız için toprak üzerinde bu ürünün toprakla temas etmeden yetişmesini sağlıyor. Rusya bu yüzden tercih ediyor. Biz Antalya'ya göre nakliyat ücreti ödemediğimiz için avantajlıyız. Antalya Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında çok sıcak olduğu için tarım yapamıyor. Bizde Aralık, Ocak ve Şubat'ta yapamıyoruz. Bu şekilde birbirimizi tamamlıyoruz. Bu yüzden toprağı kullanamadığımız arazilerle bir çalışma yapabilir miyiz diye çalışıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

baskan-dogan’dan-‘carsamba-ovasi’-aciklamasi-(2).jpg

DOĞAL ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞMA

Başkan Doğan açıklamalarının devamında, “Bildiğiniz gibi çiftçi kadınlarımız var. Proje yapıyoruz onlarla ilgili. Belediyemiz bünyesi içerisinde onlara merkezde bir yer vereceğiz. Organik ürünler üretip geçinmelerini sağlamalarını hedefliyoruz. Bildiğiniz gibi geçen de kestane ve arıcılık belgesi verdik. Orda Orman Genel Müdürlüğü ile görüştük kestane ağacı dikebilir miyiz diye. Değişik ağaç türleri dikerek kaliteli bir şekersiz, insanların tercih edecekleri, ekonomik olarak tatma değeri yüksek bal üretimi sağlayabilirsek hem bu çiftçi kadınlar aracılığıyla marka oluşturmayı hem de hazineden tahsisini istediğimiz karayolu kenarında bir yer düşünüyoruz. Oraya da doğal ürünler pazarı gibi bir şey oluşturmayı hedefliyoruz. Gün içinde insanların yolda durup kahvaltı edebileceği, alışveriş yapabileceği bir yer olmasını istiyoruz. Bunun için ilçemizde etnik gruplar var. Türkiye'ye 1800'lü yıllarda gelmişler. Şimdi hepimiz Türk milleti olarak bu vatana hizmet ediyoruz. Orada gürcülere, Çerkes’lere hitap eden bir projemiz olacak. Ordu karayolundan geçen insanlar sadece ırmağımızın kenarından geçiyor. Şehir içine hiç girmiyor. Bu sayede Doğal Yaşam Tema Parkı'nın da reklamını yapmış oluruz. İnsanlarımızın beyninde Çarşamba'yla alakalı düşüncelerini temizlemiş oluruz.” dedi.

FİDE DESTEĞİ SAĞLANACAK

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, ilçede meyve birliği ile birlikte fide desteği sağlanacağını aktararak, “Şuan meyve birliğiyle konuşuyoruz. Onlara fide desteği vereceğiz, birlikte bir proje yapacağız. 20 bin TL harcarız belediyeden ama 20 tane çiftçiye fide verirsek bir destekleme sağlarız. Orda oluşan kivi Çarşamba'ya destek verecektir.” Şeklinde konuştu.

HABER: Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber