BAŞKAN ÇALIŞKAN, “TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYDUK”

BAŞKAN ÇALIŞKAN, “TAŞIN  ALTINA ELİMİZİ KOYDUK”
Çarşamba Kahveciler Odası Başkanı Erdal Çalışkan, Kahvehane ve çay ocaklarındaki yeni fiyat tarifisine ilişkin, “Taşın altına elimizi koyduk” dedi

Çarşamba’daki Kahvehane ve çay ocaklarında 1 Mayıs itibariyle çay ve diğer içeceklerde yeni tarife uygulanmaya başladı. Artan maliyetlerden dolayı Çarşamba Kahveciler Odası Başkanı Erdal Çalışkan, kahvehane ve çay ocaklarındaki çay ve diğer içeceklerin maliyetini kurtarmadığını söyleyerek taşın altına elini koymaları gerektiğini ve böylelikle yeni tarife ile 1 bardak çay fiyatının 2 TL'den 3 TL'ye çıkarttıklarını dile getirdi

2 TL olan çayı 3 TL yapma kararı alındı

Artan çay şeker gibi temel malzemelerin pahalanması sebebiyle Kahvehanelerde ve Çay Ocaklarındaki içecek fiyatlarına zam yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Oda başkanı Erdal Çalışkan “1 mayıstan beri bu tarife var biliyorsunuz ekmek fiyatları 2,5 TL iken çayımız 2 liraydı normalde bu zamlara karşı bizim 2 TL`den 3 TL yapmamız lazımdı. Biz de dedik ki bu taşın altına elimizi koymamız lazım zam yaptık. Yaptık ama ramazan da çayımıza zam yapmadık ramazandan sonra da yapmamaya çalıştık ama bu gelen çay fiyatlarına zam, şeker gelen zam tedarikçinin bize vermiş olduğu malzemeler işte kahve vb. şeylere gelen zam yüzde 40`lık ve zam durmuyor baktık artık kendi esnafımız kaldıramayacak durumda oldu. Bir de yaz ayı geldi işlerimiz düşük ve şuanda ki yapılan satışlarımızda da randımanımız da yok. Şuanda kahvanelerimizin her biri aylık olarak bütçe olarak hepsi zara edicek. Hiç olmassa biz tarifemizi cay fiyatımızı 3`e çekelim bir nevi zararımızı aşağı düşürmeye çalışalım ama piyasa da bir belirsizlik var. Kendi kahvemizde de gördünüz işte akşam esnaf kısmı gelipte 1-2 saatliğine bizim kahvelerimizde  oturursa veya işte oyun oynarsa işçilerin parasını kurtarabiliriz.” Diye konuştu.

Kahveci Esnafı da Zamlardan Memnun Değil

Kahveci esnafı dan zamlardan memnun olmadığını söyleyen  Başkan Erdal Çalışkan sözlerine şöyle devam etti. “ 4 çay 12 TL kahveci esnafı da müşterisinden isteyemiyor parayı ben de müşterime cay götürüyorum adam 10 tane cay içti 30 TL  demeye utanıyorum onu da düşünmek zorundasın kendi bütçeni de düşünmek zorundasın giderlerin de var bizim giderimiz de çok olduğundan dolayı biz artık dayanamıyoruz çayımız 3 TL, Nescafemiz  6 TL, Kahvemizde 10 TL hayırlı olsun esnafımıza dedik. Bu zamlar devam ederse 1 kilogram çayı tutup da 100 TL`ye çıkacağını hesap edersek veya bir şekeri 30 TL`ye 40 TL`ye çıkarırsak bu sefer biz de kendi malımıza zam yapmak zorunda kalıyoruz ister istemez yapıyoruz. 1 kilogram çaya 90 TL derse biz de ona göre fiyat vermek zorundayız yoksa biz zor durumda kalıyoruz. Biz öyle her çayı kahvehanelerimiz de yapamıyoruz çünkü müşterimiz de içemiyor damak tadına alışmış mecbur ister istemez fiyatı uygulayaçan kaliteli cay satacan”

“Kahvehaneler stres atmaya bire bir”

Kahvecilik mesleği eğlenceli bir meslek diyen Başkan  Erdal Çalışkan “ Kahvecilik mesleği neşeli bir meslektir yani hastalığın en büyüğü stesrestir kahve de stres atıyorsun bir nevi adres bilgisi yeri diyelim yani bir kahve buluşma yeri sohbet yeri, ortam yeri yani kahveciliği tutup da bir kumarhane vb. gibi şeyleri düşünmeye gerek yok burada ki insanların hepsi de bir aile olur herkes bir temas halinde olur. 35-40 senedir kahvecilik yapıyorum bur da ki müşterilerimin hepsi o zamanda 20 yaşlarındaydı. Onlar geldi 50-60 yaşlarına ben hala kahvecilik yapıyorum. O yüzden bu kültürümüzün yok olmasını istemem. İşte bu yüzden  kahve müşterilerimizin de magdur olmasını istemezdik ama tabiî ki biz onların mağdur olmamasını istemedik ama bu sefer de bizim kahveci esnafı mağdur olmaya başladı geliri belli günlük olarak sattığı çay belli masrafı çıkarıyorsun bir bakıyorsun ceplerinde bir paket sigara alamıyaçak durumdalardı. Biz 2010 tarife de zam yapmıyaçaz dedik ama söz verdik ama sözünü de bazı yer de tutamıyorsun üyelerimizin de fikrini alarak 3 TL yaptık cayı” diye ifade etti.

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ- Zafer KARAHAN- Berat GONCA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber