Başkan Bala, "Çözülemeyen Sorun SRC Belgesi"

Başkan Bala, Çözülemeyen Sorun SRC Belgesi
Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, "SRC belgesi ve bunun gibi sektörün önünü tıkayan bir çok sorun var acilen çözülmesi bunlarla ilgili çalışmaların yapılması gerekmektedir

Ulaştırma bakanlığı nezdinde yönetmeliğin revize edilmesi yüz binlerin sorununu ortadan kaldıracaktır. Bu sebeple ivedi bir şekilde bu değişikliğin yapılması şarttır" dedi.

        Bilindiği üzere SRC belgesi Avrupa uyum yasaları çerçevesinde 2006 tarihinde verilmeye başlanmış halen verilmeye devam edilmektedir. Ticari taşımacılık yapacaklar yolcu yada yük taşımak için şoförlük mesleğine gireceklerin kanunen alması gereken bir belgedir ifadeleri ile yazılı bir açıklama yapan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, " SRC şartları çok ağır. SRC belgesinin alınmasında 2015 tarihi itibariyle 12 yıllık ehliyet aranmaktadır. Ayrıca ehliyetin türü C,D,E olmak zorunda ehliyet türü B sınıfı ise ayrıca 2003 tarihinden önce 90 gün SSK- BAĞKUR şartı aranmaktadır. Bu şartı sağlayanlar direk SRC belgesini alabilir şartı sağlamayanlar ise SRC kurslarına katılıp eğitimlerini tamamlamalarının ardından üniversitelerin kapılarında sınavlara girip başarılı olmaları halinde belgelerini alabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim taşıma yönetmeliği ile SRC yönetmeliği çelişkili

Başkan Bala, "Milli Eğitim taşıma yönetmeliği ile SRC yönetmeliği çelişkili.        Bakanlıkların çıkarmış oldukları yönetmelikler birbirleriyle çelişki içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı servis şoförlerinden  E sınıfı için 5 yıllık ehliyete sahip olmalarını B sınıfı ehliyet sahiplerinden ise 7 yıllık ehliyete sahip olmalarını istiyor. Peki ya SRC yönetmeliği neden 2015 yılı için SRC alacaklardan 12 yıl ehliyet şartı talep ediyor. Burada dikkat edilecek bir husus ise Milli Eğitim Bakanlığı şu tarihten itibaren 7 yılık yada bu tarihten itibaren 5 yıllık ehliyet denmiyor. Ancak SRC yönetmeliği ise keşmekeş bir madde ile 2003 tarihinden önce ehliyeti olması talep ediliyor. Yani bu ne anlama gelir bugün SRC almak isteyen bir kişinin 2003 tarihinden önce ehliyet olması gerekli peki bugün aranan 12 yıllık ehliyet şartı  aynı yönetmelik ile 5 yıl sonra SRC belgesi almak isteyen biri için    elbette ki 17 yıllık ehliyet isteyecek" dedi.

Meydanlarda boş vaat istemiyoruz

Tamamiyle yanlış bir uygula 2003 tarihinin  sabit kalması ulaşım sektörünün önünü kapatmış birçok insan bu yanlış uygulamadan dolayı mağdur yüz binleri geçen bir mağduriyet var ortada peki ya gören duyan çözmeye çalışan var mı??? diyerek çözüm noktasında hala bir sorumlu ve yetkili ile muhatap olamadıklarına dem vuran Başkan Bala, " Meydanlarda boş vaat istemiyoruz. SRC belgesi ve bunun gibi sektörün önünü tıkayan bir çok sorun var acilen çözülmesi bunlarla ilgili çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yönetmelik değişikliği ile sorun çözülür. Ulaştırma bakanlığı nezdinde yönetmeliğin revize edilmesi yüz binlerin sorununu ortadan kaldıracaktır. Bu sebeple ivedi bir şekilde bu değişikliğin yapılması şarttır. Bu değişikliğin yapılmaması durumun da ulaşım sektörün de şoför bulunmaması tehlikesi kapıdadır" diyerek açıklamasını şu sözlerle tamamladı.

Neşter vurulmalı

Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, "Milli eğitim taşımasında şoför sıkıntısı çekiliyor. Milli Eğitim Müdürlükleri yaptıkları ihalelerin ardından SRC belgesi olan şoförleri şirket , kooperatif lerden istemeye başlamışlardır. SRC belgesini yönetmelikten kaynaklanan çelişkiden dolayı kurslara gidenler girdikleri sınavlarda başarılı olamıyorlar. SRC Sınavları, ehliyet sınavlarından daha zor kurslar da başarı ortalamaları incelendiğinde yurt genelinde sınavlardan başarısız olan binlerce kişinin olduğu görülecektir. Peki bu sene Milli Eğitim taşımasında Eğridere köyümüze hangi aracımızı hangi SRC belgesi olan şoförü çalıştıracağız ve bunun gibi birçok köyümüze SRC'li şoför bulunabilecek mi?. Öğrenciler taşınamazsa sorumluluğu üzerine kim alacak?   Milli eğitim mi? Şirketler mi? Mülki amir mi? Siyasetçiler mi? Kim alacak? Bu sorunun çözülebilmesi için tüm herkesin elini taşın altına koyması gerekir sorun büyüdükçe büyüyor… Bu sorun ülkemizin sorunu ve ülkemizin bir gerçeği kimse görmemezlikten gelmesin. Neşter vurulmalı. Bütün siyasi partiler ,  samsun milletvekilleri hatta tüm milletvekilleri bu sorunu çözmeli, bu sadece çarşambanın yada samsunun sorunu değil bu ülkenin bir sorunudur, bu sorun çözülmeli ülke genelinde sınavlara girip kazanamayan ve şartların ağır olmasından dolayı bu belgeyi alamayanların sayısı yüz binleri geçmektedir. Yıllardır çözülmesi için söz verenlerin vaat değil icraatlarını bekliyoruz"

HABER-FOTO: Nuri ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber