Başbakan'dan anadilde savunma hakkı için talimat

Başbakandan anadilde savunma hakkı için talimat
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Erdoğan'ın anadilde savunma hakkı konusunda Adalet Bakanı'na talimat verdiğini açıkladı

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, anadilde savunma hakkı için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e gerekli talimatı verdiğini söyledi. Erdoğan başkanlığında yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Arınç, şunları söyledi:

(Anadilde savunma konusunda Bakanlar Kurulu'na bir taslak geldi mi? sorusuna) Açlık grevinde bulunan tutuklu veya hükümlü şahıslar genel itibariyle 3 talepte bulundular. Bunların üçü de kendi konumlarıyla ilgili değil. Bu taleplerin tamamını siyasi ve ideolojik talepler olarak görmek mümkün.

Abdullah Öcalan bir ara istemediği için; şimdi ne zaman talep edersekarşılıklı olarak yakınlarıyla görüşme imkanına sahiptir. Kendisi isteyecek veya yakınları talepte bulunacak.

Avukatlarıyla görüşmeler yapıyordu. Ancak iki sebeple kesildi. Bunlardan birisi, avukatlarının bir kısmının başka davalar sebebiyle tutuklu veya hükümlü bulunması; ikincisi kendi sözlerini dışarıya yanlış aksettiği iddiasıyla bizzat kendisi tarafından avukatlarıyla görüşmeme isteğiydi. Bu konuda kesinlikle tecritten bahsetmek söz konusu değil. Herhangi bir konuda avukatlarıyla görüşmeyi arzu ederse, bu imkanın Adalet Bakanlığı tarafından karşılanması söz konusu olabilir.

1987'de yürürlüğe giren OHAL'i iktidarının ilk günlerinde sona erdirmiş bir hükümetiz. Kürtçenin inkarı konusunda veya Kürt kimliğinin inkarı konusunda bütün kabuller reddedilmiş ve yasaklar kalkmıştır.

Bir insan kendisini hangi dilde daha iyi ifade edebilecekse, o dilde mahkemelerde savunma yapılabilecektir. Bu konuda Adalet Bakanlığı'nın çalışması görüşülmüştür. CMK'nin 202'nci maddesine eklenecek bir fıkradır. Eklenecek fıkraya kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka dilde savunma yapabileceği ve bu beyana mahkemelerin uymak zorunda olacağı iki seçenekli teklif hazırlanmıştır: Adalet Bakanı'nın bunu geliştirmesi ve süratle yasalaşması konusunda Başbakanımız talimat vermiştir. Bugün açlık grevlerinin dayanaklarından birisi olarak anadilde savunma yapma imkanı getirilmesi düşünülüyorsa bu konuda CMK'nın 202'ci maddesinde yapılacak eklemeyle önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel