Başbakan Erdoğan:

Başbakan Erdoğan:
'Dünya susmaya devam ediyor'Erdoğan, Gazze’yi yerle bir eden İsrail’in bir devlet terörü uyguladığını, dünyanın da susmaya devam ettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan: 'Dünya susmaya devam

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Gazze’yi yerle bir eden İsrail’in bir devlet terörü uyguladığını, dünyanın da susmaya devam ettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, “Çocukları katledenler ve bu katliama sessiz kalanlar bunun bedelini er ya da geç ödeyeceklerdir” dedi. Erdoğan, Filistin’de katliamlar sürdükçe, çocuklar öldürüldükçe Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

basbakan-erdogan-dunya-susmaya-devam-ediyor-494843-664x354.jpg

Başbakan Erdoğan, partililerine ’tıpış tıpış sandığa gideceksiniz’ diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Erdoğan, “Kendi seçmenine ’Adam gibi, tıpış tıpış sandığa gideceksiniz’ diyen CHP Genel Müdürü, bir de utanmadan bize diktatör yakıştırması yapıyor” diye konuştu.

Her aileye 154 bin 450 lira

Başbakan Erdoğan, Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden ailelere yapılacak yardımlara ilişkin, "Nakit yardım hesaplarında toplanan 46,5 milyon lirayı, hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154 bin 450’şer lira olarak paylaştırıyoruz. Yani yakınlarını kaybeden her bir aileye 154 bin 450 lira ödeme yapacağız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "AK Parti grubumuz TBMM’de yaz sıcağına aldırmadan, tatil rehavetine girmeden hatta Ramazan ayı ve orucun tatlı meşakkatini de omuzlayarak tam kadro olarak çalışmalarını sürdürüyor. Açıkçası 3 Kasım 2002’den itibaren TBMM çalışmalarına ayrı bir soluk getirmiş bulunuyoruz. TBMM’nin üzerine çökmüş rehavet ve atalet bulutlarını hamdolsun dağıttık. 12 yıl boyunca Meclis’i en verimli şekilde çalıştırmanın gayreti içerisinde olduk. Bizden önce bazen aylarca Bakanlar Kurulu’nun toplanamadığı oluyordu. Başbakan ve Bakanlar dahi düzenli olarak bir araya gelip ülkenin sorunlarını istişare edemiyor, sorunlara çözüm üretemiyordu. Hükümet görevini devraldığımız günden bugüne birkaç zorunlu istisna dışında her iki haftada bir Bakanlar Kurulumuzu düzenli topladık, düzenli olarak çalıştırdık. Hükümette yani icra makamında bunu yaparken AK Parti grubu olarak TBMM’yi çok verimli şekilde çalıştırdık. Aciliyet arzeden tasarı ve teklifleri bitirmeden, milletimizin acil olarak beklediği yasaları çıkarmadan Meclisi tatile çıkarmadık. Geçen hafta 10 Temmuz’da Terörün Sonlandırılması ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanunu çıkararak çözüm süreci yolunda ileri bir safhaya geçtik. Bugün de komisyondan geçen çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması dair kanun tasarısı Genel Kurulda görüşülmeye başlanıyor. Bu hafta ve önümüzdeki hafta yoğun şekilde çalışarak Ramazan bayramı öncesinde bu kanun tasarısını çıkaracak, ardından da Meclis’i tatile sokmuş olacağız. Bu tasarının en önemli düzenlemelerinden biri Soma’da hayatını kaybeden 301 madencimizin yakınları için getirilen düzenlemedir. Soma’da elim maden kazasının ardından devletimiz bütün imkanlarını seferber etti. Milletimiz de gerçekten örnek bir dayanışma sergiledi. Şu an itibarıyla hayatının kaybeden 301 madencimizden 234 yakınını aylık bağlama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından gerçekleştirilmiş durumda. 67 şehit madencimizin yakınları mevcut yasadan dolayı bu haktan istifade edemiyordu. Şimdi görüşeceğimiz kanun değişikliğiyle 67 madencimizin yakınlarına da aylık bağlama imkanı getiriyoruz. Ayrıca bu tasarıyla Soma’da hayatını kaybeden madenci şehitlerimizin sosyal güvenlik kurumuna olan her türlü borçlarını siliyoruz. Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını kaldırıyoruz. Aylık bağlanacak olan anne ve babalar için muhtaçlık kriterini de kaldırıyoruz. Şehit madencilerimizin bir yakınının kamuda istihdamını sağlıyoruz. Bütün bunların yanında kazanın meydana geldiği Eynez İşletmesi’nde şehit olan 301 madencimizin 630 yakınına ve halen o işletmenin sigortalısı olan 2 bin 640 madencimize 6 ay boyunca son aldıkları net ücretleri kadar ücret bu hafta içinde İŞKUR tarafından ödenmeye başlanıyor" diye konuştu.

“MADENCİLERİMİZ İÇİN 55 OLAN EMEKLİLİK YAŞINI BU TASARIYLA 50’YE DÜŞÜRÜYORUZ”

Soma bölgesinde bulunan ve faaliyetleri Çalışma Bakanlığınca durdurulan Eynes, Atabacası ve Işıklar maden işletmelerinde çalışan toplam 5 bin 522 madenciye 3 ay boyunca işverenin ödemediği ücretlerin İŞKUR tarafından ödeneceğini bildiren Erdoğan, "Bu tasarı ile madenlerde çalışan kardeşlerimiz için önemli düzenlemeler getiriyoruz. Tasarının kanunlaşmasıyla Türkiye genelinde madencilerimize asgari ücretin iki katından az ücret ödenmeyecek. Madencilerimize yer altında çalışmadıkları resmi tatil, hafta tatili, izin ve eğitim, kurs süreleri için de yıpranma payı veriyoruz. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaşını bu tasarıyla 50’ye düşürüyoruz. Böylece madencilerimiz yıpranma hakkıyla birlikte 43 yaşında emekli olabilme imkanına kavuşuyor. Maden işçilerimize fazla çalışma yaptırılamayacak. Zorunlu nedenlerle ve olağanüstü hallerde fazla çalışma yaptırılırsa, mesai ücretleri yüzde yüz artırılarak ödenecek. Madencilerimizin, iş kanunundaki yıllık izinlerini de bu tasarıyla dörder gün artırıyoruz. Milletçe hepimizi hüzne boğan Soma maden faciasının üzerinden 2 ay gibi bir zaman geçti. Soma’da ciddi bir milli dayanışma örneğine tanık olduk. İnsanımızın hayırseverliğiyle sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibarıyla 46,5 milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Nakdi yardımlar içerisinde 16,8 milyon liralık yardım miktarı ile en büyük katkıyı yapan TOBB’a teşekkür ediyorum. Toplanan nakdi yardıma ek olarak hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerini muhafaza edebilmek ve hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabilmek için birer konut bağışlayan toplamda 301 konut bağışlayan Doğuş Holdinge, ikinci 301 konut bağışlayan Gaziantep Sanayi Odası Başkanlığı’na da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bu elim olayda hayatını kaybeden kardeşlerimiz geride bize emanet olarak 434 evlat bıraktılar. Bunlar arasında eğitim çağında olan, gelecekte eğitim alacak olan yenidoğanlar da dahil 389 çocuğumuz ve gencimiz bulunuyor. Bu çocuklarımıza eğitim hayatı boyunca burs sağlama vaadinde bulunan vakıf ve derneklerimize özellikle teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“YAKINLARINI KAYBEDEN HER BİR AİLEYE 154 BİN 450 LİRA ÖDEME YAPACAĞIZ”

AFAD koordinasyonunda toplanan yardımların nasıl değerlendirileceği konusunun dün ilgili bakanlarla karara bağlandığını belirten Erdoğan, "Nakit yardım hesaplarında toplanan 46,5 milyon lirayı, hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154 bin 450’şer lira olarak paylaştırıyoruz. Yani yakınlarını kaybeden her bir aileye 154 bin 450 lira ödeme yapacağız. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine kendi barınma ve gelecekte sabit bir gelir kaynağı oluşturmak üzere toplam şu andaki tabloya göre ikişer adet konut yaptırılacak. Bu konutlar içinde camisi, okulu bulunan siteler şeklinde hazırlanıyor. Konutlar Doğuş Holding tarafından bizzat inşa edilerek, Gaziantep Sanayi Odası tarafından TOKİ vasıtasıyla yaptırılacak. 389 çocuğumuza eğitim hayatları boyunca Milli Eğitim Bakanlığımız koordinasyonunda vakıf ve derneklerimiz tarafından burs sağlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ihtiyaç halinde bu çocuklarımıza burs ve yurt konusunda öncelik tanıyacak, Soma’da bu gençlerimiz için çok sayıda imkanı bulunan tam teşekküllü bir gençlik merkezi inşa edecek. Bu vesileyle, yardım kampanyasını bugün itibarıyla sonlandırdığımızı da ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir