BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ”

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ”
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ”

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ” 

 “EVRENSEL İNSANLIK BİRİKİMİNİ ALDIKTAN SONRA SİZLER YENİ DÖNEMİN ‘TÜRK AYDINI’ ÖZNESİNİ YETİŞTİRMEKLE MÜKELLEFSİNİZ” 
 “GEÇMİŞTE YAPTIĞIMIZ UYARILAR, ‘AMAN ETNİK VE MEZHEBİ TEMELLİ YAPILAR YER ETMESİN’ DİYE IRAK VE SURİYE’DEKİ LİDERLERE NEREDEYSE YALVARIRCASINA YAPTIĞIMIZ UYARILARIN KARŞILIĞINI GÖREMEMİŞ OLMAKTAN NE KADAR MUZDARİP OLDUĞUMU ANLAMANIZI İSTERİM” 
 “10 AĞUSTOS 2011 TARİHİNDE DAHA SURİYE’DE ÇATIŞMALAR BU KADAR YAYILMAMIŞ İKEN, BEŞAR ESAD’A 7 SAAT BİR RAMAZAN GÜNÜ HİÇBİR ŞEY YEMEDEN BUNU ANLATMAYA ÇALIŞMIŞTIM”
Başbakan Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, öğretim üyelerine seslenerek, “Evrensel insanlık birikimini aldıktan sonra sizler yeni dönemin ‘Türk aydını’ öznesini yetiştirmekle mükellefsiniz” dedi. 
Başbakan olduktan sonra ilk defa Samsun’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversite’nin (OMÜ) 2014 - 2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde olan törene Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Mehmet Kurt, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

ÜNİVERSİTELER TÜRK AYDINI YETİŞTİRMELİ
OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Başbakan Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, “Her üniversite ait olduğu medeniyetin, kültürün, toplumun tarihte yürüyen öznesini yetiştirmekle mükelleftir. Evrensel insanlık birikimini aldıktan sonra sizler yeni dönemin ‘Türk aydını’ öznesini yetiştirmekle mükellefsiniz. Biz bu kadar köklü bir birikime sahip olduktan sonra evrensellik adına, bizim aydınımızı yetiştirmeyi sanki geri kalmış gibi görürsek, üniversitelerimiz her şey olur ama üniversite olamaz. Kendisine inanamayan bir bireyden aydın çıkmaz. Kendi birikimine inanamayan, oryantalist yaklaşımı gizli bir şekilde benimseyenden aydın çıkmaz. Aydın görünümlü tipler çıkar. Onun için bazen gerçekten hicap duyuyorum. Mesela köşe yazarı veya bazen de üniversite etiketi taşıyan arkadaşlar Amerika’da yayınlanmış 3 - 5 makaleden atıfla deyim Orta Doğu analizleri yapıyor. Sorsanız acaba Suriyeli kaç kişiyi tanıyor. Kaç kitap okumuş, Halep sokaklarında hiç dolaşmış mı, Bağdat’a hiç gittin mi, tarihini hiç okudun mu?” diye konuştu. 

ESAD’LA 7 SAAT GÖRÜŞTÜM
Esad ile ordusunun ve halkı karşı karşıya getirmemesi için görüştüğünü ama işe yaramadığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Suriye - Irak’ta yaşananları ben her gün gelen mülteci sayılarına bakıp da ‘ne tedbir alacağız’ diye değerlendirmiyorum. Onu yapmak bir devlet adamı olarak benim görevim. Aynı zamanda bu sosyolojik değişim nereye gidiyor diye anlamaya çalışıyorum. Bunun için geçmişte yaptığımız uyarılar, ‘aman etnik ve mezhebi temelli yapılar yer etmesin’ diye Irak ve Suriye’deki liderlere neredeyse yalvarırcasına yaptığımız uyarıların karşılığını görememiş olmaktan ne kadar muzdarip olduğumu anlamanızı isterim. 10 Ağustos 2011 tarihinde daha Suriye’de çatışmalar bu kadar yayılmamış iken, Beşar Esad’a 7 saat bir Ramazan günü hiçbir şey yemeden bunu anlatmaya çalışmıştım. ‘Size destek vereceğiz. Ne olur ordunuzla halkınızı karşı karşıya getirmeyiniz. Ordunuzun yapısını siz biliyorsunuz. Bu coğrafyada ordu ile halk karşı karşıya gelir ve ulusal ordu kavramı bir kere yıkılırsa etnik ve mezhebi çatışma’ diye. Keşke o konuşma mahremiyet olmasaydı da kayda alınsaydı bugün o bütün dünya televizyonlarında dinlenseydi mezhepler tarihi veya siyasi tarihi vermeye çalıştım. Üniversitelerimizde bu tehlikeyi görmemiz lazım. Türkiye, yeni Türkiye ve küresel özne olmaya doğru giderken, etrafımızdaki topluluklar parçalanıyor. Irak’ta, Suriye’de ve Ukrayna’da yaşananları çok yakından takip etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından OMÜ Rektörü Akan, Başbakan Davutoğlu'na plaket takdim etti. Ardından OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Eker, Başbakan Davutoğlu'na resim hediye etti ve üniversiteye katkıları bulunanlara da Başbakan Davutoğlu plaket verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel