S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Bambu Ağacı

Bambu Ağacı

Kendimizi bazen ümitsiz, başarısız ve sabrımızın taşmak üzere olduğunuhissederiz. Hayatımızdaki bazı şeylerin ters gittiği düşüncesine kapılırız.

Ya da bazen çok aceleciyizdir, hemen olsun isteriz.

İşte tam da böyle hissedenler için anlatacağım hikayenin moral ve ilham kaynağı olacağını düşünüyorum.

Bambu ağacının nasıl yetiştirildiğini daha önce duymuş muydunuz?

Çin’de yetişen bambu ağacının önce tohumu ekilir, sulanır, ihtiyacı kadar gübrelenir ve 1 yıl sonunda toprağa baktığımızda hiçbir kıpırdama olmadığını görürüz. 2.yıl tekrar sulanır, gübrelenir ve güneşini aldığı halde toprakta hiçbir kıpırdama olmaz. 3.yıl yine yeniden sulanır, gübrelenir ama toprakta hiçbir şey yok. 4.yılda ise “yeter artık sonucu alalım” dediğinizi duyar gibiyim fakat toprakta yine bir şey yok. 5.yıl yine aynı işlemler yapılıyor ve 5.yılın sonunda bambu ağacı ilk filizini vermeye başlıyor. İşin en ilginç boyutu ise; 6 hafta içinde bambu ağacı yaklaşık 27 metreye ulaşıyor. Toplam 5 yıl 6 haftada emeğimizin karşılığını görüyoruz. Dile kolay 5 yıl 6 hafta.

Böyle bir ağacı yetiştirmenin ilk koşulu çok ama çok sabırlı olmak. Pes etmemek. Devamında da süreklilik gerektiren bir iş.

Burada emeğin, sabrın, olumlu ısrarın, azmin ve uzun dönemli odağın sonucunda alınan büyük ödülü görüyoruz.

Bambu ağacını anımsatan kafamdaki sorular; değişime nasıl uyum sağlarım, motivasyonumu nasıl canlı tutarım, ani durumlar karşısında paniğe kapılmadan strateji nasıl geliştirebilirim….gibi gibi. Neden bambu ağacı? Çünkü bambu ağaçları suyla temas ettiğinde dahi eğilmez, bükülmez, zarar görmez, neredeyse çelik kadar güçlü, dayanıklı, kırılmayan, esnek bir yapıya sahiptirler.

Eğer kendimize sabırla uzun vadeli yatırımlar yaparsak üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir şey yoktur. 

Tıpkı bir bambu ağacı yetiştirmek gibi …

Sağlıklı ve güzel günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi