Balyoz davasında şimdi ne olacak?

Balyoz davasında şimdi ne olacak?
Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı sonrası yerel mahkemenin Balyoz davasında verdiği yeniden yargılama kararını değerlendiren avukat Hüseyin Ersöz, “Yeniden yargılamada beraat kararı çıkması halinde sanıkların maddi ve manevi tazminat hakları var”

Anayasa Mahkemesinin “hak ihlali” kararının ardından İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu bulunan tüm Balyoz hükümlülerinin tahliyesine karar vererek, sanıkların yeniden yargılanmasına hükmetmişti.

Mahkemenin kararını değerlendiren davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, “Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın yeniden yargılamada tanık olarak ifadelerine başvurulacak” dedi.

 

“AYTAÇ YALMAN VE HİLMİ ÖZKÖK İFADE VERECEK”

 

Yeniden yargılamanın Anayasa Mahkemesi’nin çerçevesini çizdiği ihlal kararı doğrultusunda yapılacağını belirten Avukat Ersöz, “Anayasa Mahkemesi iki temel hususun altını çizmişti. Bunlar Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ün dinlenmemesi ve dijital dokümanların sahteliği konusundaki iddiaların araştırılmamasıydı. Şimdi mahkeme Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ü dinleyecek. Dijital veriler konusunda bilirkişi raporu alacak. Bunlar yapıldıktan sonra çelişkiler giderilmiş olur. Mahkeme belli bir kanaate ulaşırsa örneğin dijital dokümanların sahte olduğu konusunda sonuç elde edilirse mahkeme infazları tamamen kaldırarak kişilerin beraatlerine karar verecek” şeklinde konuştu.

 

“MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT HAKKI DOĞAR”

 

Yargılama sonucunda beraat çıkması halinde sanıkların tazminat davası haklarının doğacağına vurgu yapan Avukat Ersöz şöyle konuştu; “Kanunlarda haksız yere tutuklu kalan sanıklarla ilgili düzenleyen bir madde var. Bu doğrultuda tazminat talep etme durumu var. Bu davalar Ağır Ceza Mahkemelerinde açılıyor. Ağır Ceza Mahkemeleri sanıkların tutuklu kaldığı süreye göre tazminat hükmediyor. Ancak buradaki tazminatlar çok düşük olabiliyor. Böyle bir durumda iç hukuk yolları tüketilerek Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine hakkaniyete uygun tazminatlar konusunda başvurulabilecek. Burada sadece maddi değil manevi kayıplarında olduğunu ifade etmek lazım. Haksız tutuklulukla ilgili maddi ve manevi tazminat dava açılabilir”.

 

Yargıtay tarafından aldıkları hapis cezası bozulan 88 sanığının önümüzdeki hafta yeninden yargılanmalarına başlanacağını hatırlatan Avukat Ersöz Anaysa Mahkemesi kararının bu davada geçerli olacağını belirtti.

 

“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI 88 SANIK İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK”

 

“Anayasa Mahkemesi yargılama aşamasındaki eksikliklere değinerek adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirtiliyor” diyen Avukat Ersöz “İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bu eksiklikleri giderecek. Tanıkların dinlenilmesi ve bilirkişi incelemeleri gibi. Bu eksiklikler giderildikten sonra sanıklar hakkında beraat kararı verilebilecek. Salı günkü duruşma Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda ilerleyecek. Anaysa Mahkemesinin tanıkların dinletilmemesi ve bilirkişi kararı oradaki 88 sanık için de geçerli. Oradaki sanıklar için doğrudan beraat verilmemişti. Yargıtay siz bu suçu işlemişsiniz ancak herhangi bir eylem gerçekleştirmediğinizden cezalandırılmamanız gerekir demişti. Orada biz dijital deliller sahtedir, tanıkların dinlenilmesi gerekir diyeceğiz. Mahkeme Anaysa Mahkemesinin verdiği karara bağlı olduğundan dolaylı bu sanıklar içinde Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman’ın da tanık olarak dinleyecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir