Bakır işlemeciliği tarihe karışıyor

Bakır işlemeciliği tarihe karışıyor
Kütahya'nın Simav ilçesinde 1980'li yıllarda sayıları 40'ı bulan bakır işleme ustalarından geriye tek kalan İsmail Keleş (60), mesleği sürdürmeye çalışıyor

Bir zamanların gözde mesleklerinden olan bakır işleme sanatıyla ilgili son zamanlarda usta yetişmediği gibi bu işi yapan ustalarda ya hayatlarını kaybediyor, ya da iş olmadığı gerekçesiyle bırakmak zorunda kalıyor. 1980'li yıllarda Kütahya'nın Simav ilçesinde sayıları 40'ı bulan bakır işleme ustalarından geriye İsmail Keleş kaldı. Baba mesleği olduğu için bakır işlemeciliğine devam eden Keleş, sanatını ilçede tek başına sürdürmeye çalıştığını söyledi.  Bakır işlemeciliği sanatını sevdiği için işinden ayrılamadığını ifade eden Keleş, ilçede bu mesleği sürdürecek kendisinden başka hiçbir usta kalmadığından üzüntü duyduğunu belirtti.

Keleş, "Günümüzde çıraklık ve kalfalık kurslarında bile yer almayan bakır işlemeciliği sanatının, zirvede olduğu yıllarda çırak olmak bile büyük ustaların tavsiyesine dayanıyordu. Simav ilçe merkezi başta olmak üzere köy ve kasabalarımızda dahi bu sanatı icra eden usta kalmadı. Bakırcılığın son ustası olarak ömrümün yettiği kadar bu sanatı devam ettireceğim. Son yıllardaki plastik, cam ve çelik mutfak eşyalarının hakim olduğu piyasada bakırcılık sanatı neredeyse yok olmak üzere, özellikle halk eğitimi yapan kurumların bakır işleme sanatını gündeme almaları gerekir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir