BAKAN ŞAHİN, “MAVİ IŞIKLAR”I AÇTI

BAKAN ŞAHİN, “MAVİ IŞIKLAR”I AÇTI
BAKAN ŞAHİN:" “HER YER SAMSUN DEĞİL. HER YERDE BU GÜZELLİKLER YOK. HER YERDE BUNU ENGELLİNİN YAŞAMINA DÖNDÜRMEYE ÇALIŞAN İDARECİLER YOK”

AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yaşanabilir ve Estetik Şehirler” konulu 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda Türkiye 2.’si seçilen “Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı” projesinin açılışını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptı. 
Doğupark alanında bulunan Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı’nın açılışına Bakan Şahin’in yanı sıra, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş, Samsunspor Kulübü Başkanı Emin Kar, bakanlık yetkilileri, ve engelli vatandaşlar katıldı.

SAMSUN’DA 140 BİN ENGELLİ YAŞIYOR
Açılış öncesi konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Son 50 yılda yaşanan hızlı kentleşme hareketi sonucunda şehirlerde toplanan nüfusa daha konforlu bir hayat sağlamak için yerel yönetimler sürekli arayış ve çaba içersinde olmuşlardır. Yaşam kalitesini arttırmak için yapılan bu çalışmalar içinde şüphesiz nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan engelli vatandaşlarımıza yönelik uygulamalar da olmalıdır. Engellilerin yaşadığı sorunlar tüm dünya insanları için geçerlidir. Dünya engelli nüfusu 500 milyonun üzerindedir. Türkiye’de bu rakam yaklaşık 9 milyon civarındadır. Samsun’da ise yaklaşık 140 bin engelli yaşamaktadır. Birçok ile göre avantajları olan şehrimizde insanımızın faydasını sunulan düzenlemeler yapılmıştır. Ancak erişebilirlik sorunları nedeniyle engellilerimiz bu düzenlemelerden yararlanamıyorlardı. Toplu yaşam alanlarına girmek isteyen engelli kendisine yönelik düzenleme yapılmaması nedeniyle sosyal hayatın dışına itildiği hissine kapılmaktadır. İşte bütün bu olumsuzlukların giderilmesi ve sağlıklı insanların sahip olduğu imkanların ötesinde bir düzenleme ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı projesini gerçekleştirmiştir. Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen ‘Mavi Işıklar’ Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı sosyal hayatın merkezine konumlandırılmıştır. Amacımız engeli ile ilgili terapi ve rehabilitasyon hizmetleri vermek. Engeli ile ilgili bazı araç gereç ve aletlerin kullanımına yönelik becerileri öğretmek. Sosyal çevreye uyum gösterebileceklerini ve toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla çeşitli eğitimsel, kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlemek. Engellilerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmelerine katkı sağlamak, engellilerin tatil ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlarken kişisel, sosyo-psikolojik açıdan gelişimlerini arttırmak. Merkezimizin eğitim, dinlenme rehabilitasyon üniteleri, kafeterya gibi alanların bulunduğu 34 yatak kapasiteli 2 bin 170 metrekare kapalı ve 900 metrekare açık alanı bulunmaktadır. Merkezimizde bağımsız ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterliliği olan tek başına ihtiyaçlarını karşılamada birine bağımlı olan refakatçisi ile konaklayabilecektir. Engelliler engel türlerine göre rehabilitasyon hizmeti alırken hareket becerilerini geliştirilmesini ortez ve protezlerin kullanılmasına yönelik eğitim almaktadır. Engellilerin kullanıma yönelik yapılan havuz aracılığı ile çeşitli bedensel egzersiz yapmaları sağlanmaktadır. Havuzda engel gruplarına uygun çeşitli rehabilitasyon programları gerçekleştirilmektedir. Düzenlenen etkinliklere katılan engelliler birlikteliği yaşayarak, toplum dışına itilme hissinden tamamen soyutlanıp yaşam kalitelerini yükselteceklerdir” dedi.

MAVİ IŞIKLAR MERKEZİ 7 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Açılan tesisin Türkiye’de ve Karadeniz’deki eksikliğin giderildiğini belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Engelliler konusu tüm dünyanın hassasiyet ile üzerinde durduğu bir konudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine nüfusun yüzde 15’i engelli. Türkiye’de de benzer rakamlar söz konusudur. Türkiye’de de engellilerin daha iyi bir yaşam sürdürmesi için çok önemli çalışmalar var. Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı da engelli insanlarımıza hizmet sunma bakımında Türkiye’de ve Karadeniz Bölgesi’nde ihtiyaç duyulan çok önemli bir eksikliğimiz de gidermiş olacak. Bu yatırım yaklaşık olarak 7 milyonluk bir yatırımdır. Bu yatırımın yaklaşık yüzde 10’luk kısmı da OKA’dan sağlanan kaynakla küçük bir katkı sunularak gerçekleştirilmiştir. Burada Büyükşehir Belediyemiz büyük bir kaynak ayırarak engelli insanlarımıza sunma noktasına getirmiştir. Bu tür tesislerimizin engellilerimizin sadece evlerinde kalıp dışarı çıkmadan yaşamlarını devam ettirmelerine engel olan ve onların dışarı çıkmalarına fırsat oluşturan bir projedir. Artık engelli insanlarımız günün her noktasında her aşamada hayatın içinde dolu dolu olmak ve bu imkanlardan yararlanmak adına bu tür tesislerin varlığı onları önemli ölçüde iyi bir noktaya taşıyacaktır” diye konuştu.

HER YER SAMSUN DEĞİL. HER YERDE BU GÜZELLİKLER YOK
Samsun’daki güzelliklerin başka şehirlerde olmadığını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Engel elde, ayakta, gözde, kulakta değil, biliyoruz ki nasırlanmış kalplerde ve hiçbir şey hissetmeyen vicdanlardadır diyoruz. Hem Valimize hem de Büyükşehir Belediye Başkanımıza bütün engelliler için verdiğiniz hizmetten dolayı çok teşekkür ediyorum. Her yer Samsun değil. Her yerde bu güzellikler yok. Her yerde bunu engellinin yaşamına döndürmeye çalışan idareciler yok. 2023 yılındaki hedeflerimizde engellilerimizi kalkınmanın bir parçası yapamazsak, engellilerimizin potansiyellerini kullanamazsak bu hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Onun için sizinle olan hedef planlamamıza duygusal bakmıyoruz. Akıllı ekonomi sizi sistemin içine katmakta ve sizleri kalkınmanın bir parçası yapmaktan geçiyor. O yüzden bütün kalkınma projelerimizi sizi merkez alarak yapıyoruz. Fırsat eşitliği verdiğiniz zaman neleri başardığınızı ben şahidiyim. Nasıl güzel işler yaptığınızın ben şahidiyim. O yüzden engellilik, engelsizlik hayat bir sınavdır. Bugün Samsunspor’un Kulüp Başkanı bugün bir kaza sonucunda tekerlekli sandalye ile aramızda. Hiçbir şeyin garantisi yok ama hayat bir sınav, engelimiz ve engelsizliğimiz ile sınav oluyoruz. Sizi anlayamadığımız size kulaklarımızı ve gönlümüzü açmadığımız her sınavı kaybederiz. O yüzden bu hayat sınavında insanlık için, engelli kardeşlerimiz için, yarınlar için bütün hedefleri tutturmak için el ele ve gönül gönle vereceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kuruluşunun 2. yıl dönümü nedeniyle pasta kesildi. Ardından Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı’nın açılışını yapan Bakan Şahin, daha sonra merkezi gezdi.
untitled-2.20130707132353.jpg
untitled-3.20130707132402.jpg
untitled-4.20130707132410.jpg
untitled-5.20130707132425.jpg
untitled-6.20130707132433.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel