Bakan Kaya: Çok kaba ve sert bir müdahele ile karşı karşıya kaldık

Bakan Kaya: Çok kaba ve sert bir müdahele ile karşı karşıya kaldık
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Hollanda'da ifade özgürlüğü, toplanma hakkı, bunların hepsi ayaklar altın alandı. Hollanda’da dün gece tüm özgürlükler askıdaydı" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda’da yaşanan diplomatik skandalın ardından Türkiye’ye döndü. Dün gece karayolu ile Almanya’ya geçen Bakan Kaya, Köln’den özel uçakla İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve bazı partililerce çiçeklerle karşılanan Bakan Kaya, VIP Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

“Hollanda için Avrupa demokrasisi için, insan hakları ve özgürlükler noktasında bir utanç gecesi yaşandı”

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hollanda’da insan hakları ve özgürlükler noktasında Avrupa demokrasisi için bir utanç gecesi yaşandığını vurgulayarak, “Hakikaten demokrasinin beşiği denen bir kıta, uluslararası hukuka aykırı ne varsa ayaklar altına alarak, çiğneyerek hepsini dünyanın gözü önünde gerçekleştirdi. Tüm bu çerçeveyi faşizan Nazi mantığı bir noktada değerlendirmek mümkün olabilir mi bilmiyorum ama bunu kamuoyunun takdirine bırakmak daha doğru olacaktır. Yıllarca Türkiye’ye bu manada ders vermeye çalıştığın ifade eden Hollanda, böyle bir uygulama ile büyük bir yanlışın içine girmiştir. Bunu Çarşamba gerçekleşecek seçimlerin malzemesi olarak yorumlamak da gerçekçi değildir” diye konuştu.

"Bunu kabul etmemiz mümkün değil"

Dün birçok Avrupalı meslektaşı ile görüştüğünü belirten Bakan Albayrak, “Emin olun birçoğu bu olaydan dolayı kendi hükümetlerini yanlış yaptıkları yönünde eleştirdiler. Ama endişe verici olan, bu meslektaşlarımızın birçoğunun bunu kamuoyunun önünde açıklamalarından kaygı ve korku duymalarıdır. Bunun Avrupa’daki demokratik ve özgür düşüncesin geleceği açısından kaygı verici olarak yorumlayabiliriz. Türkiye olarak, 16 Nisan’da bir referandum gerçekleştirecek olan bir ülkenin yaklaşık 5 milyon vatandaşını, demokrasinin en temel kuralı olarak yerinden bilgilendirme için yapılan ziyaretleri iptal etmek, diplomatik pasaporta sahip insanlara antidemokratik uygulamalarla müdahale etmeye çalışmak çok ağır bir süreçtir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

"Konsolosluklar ülkelerin kendi toprağı sayılır"

Yaşadıklarını anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise, Hollanda’ya seçmenlerle buluşmak için gittiğinin altını çizerek, “Bunun için bir bakan olarak bir ülkede vatandaşlarımızla kendi topraklarımız sayılan konsolosluk binasında görüşmek üzere gittim. Bunun için izin almamız gerekmiyor. Konsolosluk toprakları ülkenin kendi toprakları sayılır. Bizim Hollanda’nın iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz elbette ki yok. Konsolosluğumuza 30 metre kala durdurdular. Konsolosluk binasına giriş yapmamıza izin vermedi polis ekipleri. Konsolosumuzun da yanımıza gelmesine izin verilmedi. Saatlerce polisler önümüzde etten bir duvar örerek konsolosluğa geçmemize izin vermediler. Ancak Almanya’ya onlar eşliğinde gidersek çıkmamıza izin vereceklerini söylediler” şeklinde konuştu.

"Kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık"

Gayri insani ve gayri ahlaki bir muamele ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Bakan Kaya, “Demokrasiden özgürlüklerden bahseden Hollanda’da gerçekten acı bir gece yaşadık. Bizim maslahatgüzarımız gözaltına alındı. Benim 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Biz de araçtan çıkarılarak polisler eşliğinde Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük ve orada 1.5 saat bekletildik. Kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık. Her zaman kadın haklarından bahseden Avrupa’nın bir kadın bakana bu şekilde müdahalesi de çok çirkin. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden 3 gün sonra bunu yaşamak trajikomik. Sınırda bekletildikten sonra Almanya başkonsolosumuzun aracına geçerek Almanya’ya geçtik ve uçağa binerek buraya geldik” dedi.

"Hollanda'da dün gece tüm özgürlükler askıdaydı"

Hollanda’nın Türk bakanların programlarını iptal kararlarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz oraya vatandaşlarımızla buluşmak ve yeni hükümet sistemini anlatmaya gidiyoruz. İfade özgürlüğü, toplanma hakkı, bunların hepsi ayaklar altına alındı. Hollanda’da dün gece tüm özgürlükler askıdaydı. Bizimle buluşmak üzere gelen vatandaşlarımıza gayri insani muamelede bulunuldu. Üzerlerine atlarla, köpeklerle saldırıldı. Basın özgürlüğünden söz eden Hollanda, basın mensuplarını yerlerde sürükleyerek kötü muamelede bulundu. Hollanda’da dün gece aniden OHAL ilan edildi. Biliyorsunuz biz 15 Temmuz’da hain bir darbe teşebbüsü yaşadık. Bu darbe teşebbüsü sonrası olağanüstü hal ilan ettik. Bu olağanüstü hali batı sürekli sorguladı. Bizim 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası çıkarttığımız OHAL’i sorgulayan batı, bir gecede bir kadın bakanın vatandaşları ile kendi toprakları sayılan konsolosluk binasında buluşması üzerine olağanüstü hal ilan etti. Bütün yaşananları kınıyoruz. Batının da duyarlı hassas vicdanlı siyasetçilerinin bu yaşananları gördüğünü, kınadıklarını, bunu sesli olarak dile getirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Özgürlüklerimizi dün Hollanda’da askıya alındı. Bir ülkenin bakanını olmayacak şeklide sınır dışı ettiler. Bir kez daha Hollanda’yı kınıyorum.” 

Murat Ergin - Ferhat Yasak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir