Bakan, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısını açıkladı

Bakan, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısını açıkladı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu anda Türkiye cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak 159 bin 31 insanının bulunduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türkiye’de 2002 yılında 28 bin tutuklu varken, 2014 yılında bugün itibariyle 22 bin 420 tutuklu vardır Türkiye cezaevlerinde. 22 bin 420 tutukludan 18 binin içerideki tutukluluk süresi 1 yıl ve altındadır" dedi.

Bozdağ, Adalet Bakanlığı ile İnsan Hakları Kurumunun Hakimevi’nde düzenlediği istişare toplantısına katıldı. Bakan Bozdağ, yaptığı konuşmada 2015 yılının ilk istişare toplantısını yaptıklarını belirterek, bugüne kadar yapılan düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Bu reformlardan en önemlilerine değinmek isteyen Bakan Bozdağ, “Anayasanın 90. maddesinin son fıkrasına ilave edilen bir cümle ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası insan hakları sözleşmesi hükümleriyle iç hukukta herhangi bir hükmün çelişmesi halinde insan haklarına ilişkin uluslar arası sözleşme kurallarının esas alınacağını içeren düzenlemedir. Bu büyük bir devrim niteliğinde düzenlemedir. Uluslar arası insan haklarına ilişkin Türkiye’nin taraf olduğu bütün sözleşmeleri iç hukukumuzun doğrudan bir parçası haline dönüştüren ihtilaf halinde de iç hukukun üstünde bir yere konumlandıran anayasal bir adım atılmıştır” diye konuştu.

İnsan hakları alanında pek çok kurumunda kurulduğunu bildiren Bozdağ, Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye’nin ilk defa karşılaştığını ifade etti.

“2014 YILI SONU İTİBARİYLE AYM’YE TOPLAM 31 BİN 453 BİREYSEL BAŞVURUNUN YAPILDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuralar konusunda yeni bir kurumsallaşmanın başladığını kaydeden Bozdağ, “2014 yılı sonu itibariyle AYM’ye toplam 31 bin 453 bireysel başvurunun yapıldığını görüyoruz. Bu konuda toplumda da büyük bir farkındalığın meydana geldiğine hep beraber şahit olduk” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın da kurulduğunu söyleyen Bozdağ, bu başkanlığın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki Türkiye aleyhine açılan davaları takip etmek, buraya Türkiye adına savunmalarda bulunmak ve hak ihlallerinden kaynaklanan yasal idari düzenlemeleri değiştirme konusunda çalışmalar yaparak tavsiyelerde bulunmak ve daha pek çok konuda farkındalık yaratmak amacıyla kurulduğunu anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel