BAFRA TÜTÜNÜ YENİDEN HAYAT BULDU

BAFRA TÜTÜNÜ YENİDEN HAYAT BULDU
Son yıllarda tütün fiyatlarındaki artış, piyasada kendine has aroması ile önemli bir noktada bulunan Bafra tütününün üretimini artırdı.

Son yıllarda tütün fiyatlarındaki artış, piyasada kendine has aroması ile önemli bir noktada bulunan Bafra tütününün üretimini artırdı.

 

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafra tütününe talebin artmasının, ilçede tütün üretiminin tekrar gelişmesine neden olduğunu belirterek, "İlçede 6-7 yıl öncesinde 18 bin tondan 2 bin tona düşen tütün üretimi, son 2 yıldır fiyatların yükselmesiyle artmaya başladı" dedi.

 

Bafra ilçesinde 2000'li yıllara kadar geçimin tamamını tütünden sağlayan 17 bin tütün üreticisi bulunduğunu hatırlatan Karagöl, şöyle devam etti:

"Her yıl ilçemizde yaklaşık 18 bin ton tütün üretimi yapılıyordu. Daha sonraki yıllarda tütüncülükte yapılan kısıtlamalar ve 2008'de TEKEL'in alım dışında kalmasıyla üretim 2 bin tona düşmüştü. Buna bağlı olarak üretici sayısı da 2 bin 500’e indi. Çiftçimiz tütünün yerine alternatif ürün aramış ancak yerini dolduramamıştı. Tüccarların tütüne her geçen gün ilgisinin artması ve fiyatının iyi olması nedeniyle geçen yıl 3 bin ton olan üretimin bu yıl 7-8 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bafra tütünü üreticinin tekrar umudu olmaya başladı. Bu yıl tütün baş fiyatı kilogram olarak 13 ile 15 lira arasında. Tütün üretiminde oldukça iddialıyız, üreticimizin yüzünün güleceğini umuyorum."

Bafra Ovası'nda üretilen tütünün aromasının farklı olduğuna dikkati çeken Karagöl, şunları kaydetti:

"Birkaç yıl sonra Bafra tütününün eski günlerine dönüş yapacağını umuyorum. Sigara işletmeleri harmanlama yapmak için Bafra tütününe ihtiyaç duyuyor. Tütünde ton başına 14 bin lira verilirse çiftçimizin emeği karşılanmış olur. Çiftçiye tütün desteği verilse, Bafra tütünü yeniden dünyada tanınan ve istenen tütün haline gelir. Üretimin azalmasının ardından tüccarlar Yunanistan ve Çin'de tütün ekimi yaptırdılar ama bizim bölgemizdeki aromayı bulamayınca yeniden Bafra'da dönüş oldu. Yani Bafra tütünü fiyatın artmasıyla birkaç yıl içinde yeniden eski günlerine dönüş yapacak." 

 

İlçenin Sürmeli köyünde 35 yıldır tütün yetiştiriciliği yapan Adil Aygün ise bu yıl tütün kalitesinin ve veriminin oldukça iyi olduğunu söyledi.

 

Aygün, tütün yetiştiriciliğinin zahmetli ve zor olduğunu ancak özel sektörden gelen talep doğrultusunda üretim yaptıklarını açıkladı.

yhjul.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel