Aynı anda iki ameliyat

Aynı anda iki ameliyat
Kahramanmaraş’ta kalp ve karın damarlarında yırtılma tespit edilen 74 yaşındaki Ahmet Türkkaya, aynı anda her iki damara uygulanan kapalı yöntem ameliyatla sağlığına kavuştu.

Şiddetli göğüs ve karın ağrısı şikayetiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne gelen Ahmet Türkkaya’nın, yapılan tetkikleri sonunda hem kalpten çıkan geniş damarında hem de karın damarında yırtılma tespit edildi. Hastayı tedavi altına alan Kalp Damar Cerrahı Op. Dr. Mehmet Kirişçi hemen cerrahi müdahale yapılması gerektiğini hasta ve yakınlarına iletti.

Hastanın kalp, damar ve akciğer rahatsızlıkları dikkate alındığında klasik yöntemle ameliyat yapılması halinde, Türkkaya’nın yaşama ihtimalinin çok düşük olacağını belirleyen Dr. Kirişçi, kapalı yöntemle ameliyatı gerçekleştirme kararı aldı.

Ameliyat için gerekli ekipmanların tedarik edilmesinin ardından ameliyata alınan Türkkaya, kasıklarından girilerek, kalp damarına Tevar, karın damarına ise Evar yöntemleriyle müdahale edilerek her iki damar onarıldı. 7 kişilik ekiple 3,5 saat süren ameliyatın ardından Türkkaya sağlığına kavuşurken, ölmek üzere geldiği hastaneden yürüyerek ayrıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Mehmet Kirişçi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hızlı ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirip, hastayı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ameliyat sürecini anlatan Kirişçi, şöyle konuştu:

“Hastamıza yaptığımız görüntülemede kalpten çıkan büyük ana damarında yırtılma ve genişleme olduğunu fark ettik. Bu bölgedeki o yırtılma neticesinde kalp çok ince bir zarın etrafında tutunuyordu ve oradaki damar her an patlama ihtimaliyle karşı karşıyaydı. Böyle bir durum hasta için çok ölümcül bir neticeyle sonuçlanacaktı. Karındaki damarında da bir yırtılma olduğu ve bacaklara giden damarlara doğru uzandığını gördük. Aynı anda bu kadar ciddi bir damarsal hastalığın olmuş olması hastanın bir an önce müdahale edilmesi gerektiği kanaatini oluşturdu. Öte yandan hastamızın akciğer hastalığı, damar yırtılması ve kalp rahatsızlığı hepsi bir arada olduğu için yüzde 90 ihtimalle bu tarz durumlarda ameliyattan çıkmama durumu vardı. Çünkü böyle bir durumda damarı açarken, damar patlayabilir, etraftaki zarlardan tutunduğu için, ameliyata aldığımızda tutunan zarlar yırtılıp tamamen kanama ciddileşebilirdi. Ve anestezi aldığı için, uyutucu ilaçlar aldığı için de bu ilaçların etkisiyle akciğerleri daha ağır bir duruma gelip hiç solunum makinesinden ayrılamayabilir, ameliyattan çıksa bile yoğun bakımdan çıkma ihtimali zayıftı. Bu nedenle kapalı yöntemle gerçekleştirdiğimiz ameliyatla göğüs bölgesindeki yırtılmayı Tevar dediğimiz, karnındaki yırtılmayı ise Evar dediğimiz yöntemlerle tamir etmeye karar verdik. Ortalama 3,5 saat süren hızlı bir ameliyatla da güzel bir sonuç elde ettik.”

“CEBİNDEN 1 LİRA BİLE ÇIKMADI”

Öte yandan, yaklaşık 70 bin TL tutan ameliyat masrafları da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandı. Bu tür tedavi ve ameliyatların oldukça pahalı olduğuna dikkat çeken Dr. Kirişçi, “Teşhisi koyduktan ve ameliyat kararını aldıktan sonra bir an önce malzemelerin temini için hastanemizle görüştük. Hastanemiz bu malzemeleri temin etti. Bunlar çok pahalı tedavi yöntemleri. Bir hastaya maliyeti çok yüksek oranlarda. Malzemelerin kendisinin fiyatı ortalama 60 bin TL civarında. Hastanedeki işlemlerle birlikte bu hastaya maliyeti 70 bin TL’den aşağı değil. Dolayısıyla hasta cebinden 1 lira bile ödemeden bu tedaviye ulaşmış oldu ve yürüyerek, konuşarak, gülerek evine gitti” diye konuştu.

Sağlığına kavuşan Türkkaya ve hasta yakınları da ameliyatı gerçekleştiren doktor ve hemşirelere teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir