MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

AYDIN VE MENDERES

AYDIN VE MENDERES

  Aydın egenin incisi, şirin ve güzel bir ilimizdir. Bereketli topraklara sahip olan aydın büyükşehir olarak Türkiye’nin en kalabalık yirminci şehridir. Ege denizine kıyısı olan aydın, Didim ve Kuşadası gibi Türkiye’nin  iki önemli Turizm merkeziyle Turizm potansiyeli yüksek bir ilimizdir. İnsanlar sıcak ve sempatiktir. Türkiye’nin ilk demir yolu  kurulan şehridir. Aydın’da çok sayıda tarihi eser bulunur. Türkiye’nin un uzun ikinci tüneli buradadır. Nüfus bakımından  İzmir ve Manisa’dan sonra üçüncü büyük ilidir.ilde 17 ilçe bulunur.Turizm  tarımdan sonraki ikinci önemli gelir kaynağıdır.

                                         Aydın’dan bahsedilince  merhum Adnan Menderes  akla gelir. Menderes(1899-1961) in tam adı,Ali Adnan Ertekin Menderes’tir.İzmir’in ünlü ailelerinden evliya zade  Fatma berin hanım 1929 yılında evlendi.Yüksel,mutlu ve aydın  olmak üzere üç oğlu oldu.Menderes 1946 seçimlerinde Demokrat parti’den Kütahya millet vekili seçildi.On senelik DP iktidarının  tek başbakanı(22mayıs 1950-27 mayıs 1960) oldu ve beşinci hükümet kuruldu.Sanayileşme ve şehirleşme hamlesi başladı.Köye makine girdi.Ulaşım,enerji,eğitim, sağlık,sigorta ve bankacılık yeniden başladı.Türkiye kalkınma kavramıyla tanıştı.Menderes 27 mayıs askeri darbenin ardından,17 eylül 1961 de idam edildi.Türkiye büyük millet meclisi 1990  yılında  çıkardığı yasayla, Menderes ne onunla beraber idam edilenlere  itibarlarını iade etti.

                                        Türkiye siyasetinde demokrasinin mimarı olan merhum başbakan Adnan menderes’in adını gururla taşıyan üniversitemiz, demokrasi ve kardeşliğin tesisi için her türlü bilimsel ve akademik çalışma yapmaya hazırdır. Demokrasi tarihimize damgasını vuran menderes ve arkadaşları ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler dolayısıyla asla unutulmayacaktır. Merhum menderes’i ve arkadaşlarını rahmet ve şükranla yad ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi