ASTIM AKCİĞER HASTALIĞI İLTİHABİ HASTALIK

ASTIM AKCİĞER HASTALIĞI İLTİHABİ HASTALIK
Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ülkü Yıldırım, 3 Mayıs Dünya Astım Günü ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Astım akciğerlerdeki bronş dediğimiz hava yollarının alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkan müzmin iltihabi bir

   Astım Akciğer hastalığı konusunda ki açıklamasına devam eden Yıldırım, "Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ülkü Yıldırım, "Normal bir insanın havayollarında karşılaştığı zaman herhangi bir kasılmaya yol açmayan sigara dumanı, parfüm, yemek ve bazı diğer kokulara astımlı havayolları  aşırı tepki verir. Aşırı tepki sonucu bronşların daralması halidir.

     Astım dünyada 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ve sosyoekonomik yükü fazla olan ciddi bir sağlık sorunudur.Tedavi edilmediğinde  kişinin yaşamını önemli ölçüde sınırlamakta ve bazen de ölümcül olabilmektedir.

     Sigara dumanı , parfüm , yemek va bazı diğer kokulara astımlı havayolları aşırı tepki verir. Nefes darlığı , 3 Haftadan uzun süren öksürük,Göğüste ıslık(hırıltı) sesi,Göğüste tıkanıklık hissi astım hastalığının belirtilerindendir.Nefes darlığı ataklar halinde gelmekte olup özellikle geceleri uykudan hastayı kaldırması tipiktir. Hastaların bir kısmında nefes darlığı sürekli bir hal alabilir ve hastanın yaşam kalitesini bozarak sürekli geceleri uykudan uyandırmaya, iş gücü kaybına, acile başvurulara, hastaneye yatmalara neden olabilir.

              Ev tozu akarları, polenler(çimen, ağaç, hububat ),Kedi, köpek, kuş gibi ev içerisinde beslenen hayvanlar, Hamam böcekleri,  Nezle, grip gibi enfeksiyonlar, Küfler,   Sigara dumanı     odun, kömür dumanı,  parfüm, saç spreyleri, Yemek ,boya, otomobil içerisindeki kokular Sis, hava kirliliği,   Aşırı rutubetli iklim,Hava, mevsim değişimleri astım hastalığına neden olmaktadır.

              Yatak örtüsü, nevresim ve çarşafların haftada en az iki kez değiştirilerek 60C üzerinde bir sıcaklıkta yıkanması,Evde sık sık temizlik yapılması, tercihen  temizliği astımı olmayan birinin yapması, astımlı yapacaksa maske kullanması, Evin sık sık havalandırılması, Yatak odasında halı varsa kaldırılması, Kumaş döşeli eşyalar yerine deri, suni deri, ahşap, plastik tercih edilmesi,Evde peluş oyuncak bulundurması astım hastalığında korunma da çok önemlidir. Astım hastalığı tedavisinde ise hastaların hekim tarafından verilen tedavinin  düzenli ve hekimlerin belirlediği sürelerde devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

  HABER MERKEZİ- Kenan GÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık