MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

“ASLANIM ŞEHİT OLDU BU GÜN”

“ASLANIM ŞEHİT OLDU BU GÜN”

Bu gün Osmanlı sultanı ve İslam halifesi Abdülaziz Han’ın şehit edilişini anlatmaya çalışacağım. Abdülaziz Han, İkinci Mahmut Han’ın oğludur.1830’da doğdu. 1876’da Dolmabahçe sarayından alınıp, Topkapı sarayına hapsedildi. Beş gün sonra Mithat Paşa, Hüseyin Avni Paşa ve Süleyman Paşa tarafından Feriye Sarayında Kur’an-ı Kerim okurken bilek damarları kestirilerek şehit edildi. Sultan Mahmut Türbesi’nde metfundur.  

“ Belgelerle Türk Tarihi” dergisinin 1967 Kasım ve 2 Sayılı nüshasında diyor ki: İstanbul Üniversitesi’ ne bağlı kıymetli eserler arasında İbnül- Emin Mahmut Kemal Bey’in 3310 numaralı defterinde, Sultan Abdülaziz Han’ın annesi Pertevniyal  Valide Sultan’ın söyleyip yazdırdığı Sergüzeşt-Namede özetle deniliyor ki: 1876 senesi, Cemazil- evvelin yedinci (30 Mayıs) günü sabaha karşı saat sekizde, Valide Sultan’ı yataktan kaldırıyorlar. Sultan, oğlu Abdülaziz Han’ı uyandırıyor. Halife, “Anne bunu bana kim yaptı? Beni Sultan Selim’e mi döndürecekler? Ben kime ne ettim?” diyor. “ yalnız Avni etmedi. Rüştü Paşa ile Ahmet ve Mithat Paşalarda bu işe dahi. Ben bu felaketi otuz kırk defa rüyamda gördüm.”   diyor.  30 Mayıs 1876 Salı günü kayıkla Topkapı Sarayına götürülüp, Üçüncü Selim Han’ın şehit edildiği odada hapsolunuyor.

Üç gün kuru tahta üstünde aç, susuz bırakılıyor.  Kayıkta yağmurdan ıslanmış olan elbisesini çıkarmak için gecelik istiyor. “İrade yoktur” diyerek vermiyorlar. Sultan Murad’a tebrik name ve acıklı mektuplar gönderip yalvarıyor. Dördüncü gün “Sultan Murad’ın İradesi ile” diyerek, Feriyye Sarayına götürüyorlar. İçeri hızla girdiği için, bir süngülü asker, göğsünden itiyor.  “ Annem nerede?”  diyor. Annesi koşup gelerek, yukarı çıkarıyor. Askerlerin saygısızca konuştuğunu görünce, “Aman anneciğim. Bunlar beni öldürecekler” diyerek ağlıyor. İki gün sonra, eski, yırtık eşya gönderiyorlar. Askerler ikide bir kılıcını isteriz diye hücüm  ediyor. Vermiyor ise de, Valide Sultan, gizlice vermek zorunda kalıyor.4 Haziran sabahı Valide Sultan içeri gelip,kapının açık olduğunu halifenin kanlar içinde yattığını görünce aslanım şehit oldu .’’Benide şehit etsinler diye feryat ediyor…

 

Mustafa Altıkatoğlu

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi