"Asgari ücretlileri enflasyona ezdirmedik"

Asgari ücretlileri enflasyona ezdirmedik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyanın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini temenni ediyorum" dedi.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2013 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanarak ilk toplantısını gerçekleştirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5 işçi, 5 işveren 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Toplantının başkanlığını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı konuşmada, 2013 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplanıldığını belirterek, "Asgari ücret özünde bir sosyal koruma ücreti olup mevzuatımızda güvence altına alınmıştır" dedi.

Asgari ücrete ilişkin ilk düzenlemenin 1936 yılında yapıldığını hatırlatan Çelik, ilk asgari ücret tespitinin 1951 yılında yapıldığını söyledi. Çelik, 1974 yılından itibaren Türkiye genelinde uygulanmak üzere tek asgari ücretin tespit edilmeye başladığını ifade etti. 1987 yılına kadar asgari ücret tespitinin en geç iki yılda bir yapıldığını anlatan Çelik, bu tarihten sonra ise her yıl belirlendiğini dile getirdi. Çelik, "Milyonlarca çalışanımızı ilgilendiren asgari ücret miktarı iş gücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegane araçtır" şeklinde konuştu. Çelik, anayasanın 55. maddesine göre asgari ücret miktarının belirlenmesinde çalışanların geçim şartları ile Türkiye'nin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Çelik, "Hükümetimiz diğer çalışanlarda ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücretle çalışanlarımızı da enflasyona bu 10 yıllık dönem içerisinde ezdirmediğini açık bir şekilde görüyoruz" şeklinde konuştu. Aralık 2002 döneminde brüt 250.9 TL olan asgari ücretin bugün itibarıyla brüt 940.5 TL'ye yükseltiğini hatırlatan Çelik, bu dönemde nominal artış oranının yüzde 274 olduğunu ifade etti. Çelik, 2002'de net 184 TL olan asgari ücretin 739.7 TL'ye yükseltildiğine dikkati çekerek, artış oranının ise yüzde 302 olduğunu belirtti.

Çelik, "Asgari ücret toplu iş sözleşmeleri, genel ücret düzeyi, kayıt-dışı istihdam ve rekabet gibi pek çok unsuru etkilemektedir. Özellikle de son dönemlerde asgari ücret çalışanlarımızın geçim şartları dikkate alınarak belirlenmiş, 2012 yılı için beklentilerin üzerine çıkılarak yüzde 12.37'lik bir artış sağlanmıştır. Bu artış sosyal tarafların uzlaşmalarıyla gerçekleşmişti. Komisyonumuzun bu yıl da çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyanın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini temenni ediyorum. Belirlenecek asgari ücretin çalışma barışına katkı sağlaması ve başta çalışanlarımız olmak üzere çalışma hayatımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'muzu da yapacakları bir aylık çalışma sürecinde başarılar temenni ediyorum."

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, "Çalışanlar özellikle geçtiğimiz aylarda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların tetiklediği fiyat artışlarıyla karşı karşıyadır. Bunun sonucu geçim koşulları daha da bozulmuştur. Öncelikle asgari ücretin intibakı yapılmalıdır" dedi. Asgari ücretin Türkiye'de uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesi olduğunu söyleyen Ağar, Türkiye'deki vergi ve sosyal güvenlik sisteminin yansımasının asgari ücrette görüldüğünü belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel