Aşağı Musalla Köyünde Çatak Projesi Başladı

Aşağı Musalla Köyünde Çatak Projesi Başladı
Çarşamba Aşağı Musalla köyünde yapılan toplantıda uygulanmaya başlanan ÇATAK projesi nedeni ile üreticilere proje ile ilgili bilgiler verildi.

Çarşamba İlçesi Aşağı musalla Köyün de üreticilere yönelik uygulamaya başlanan Çatak projesi çerçevesinde, Köy muhtarı ve köylüler yaptıkları açıklamada “Köyde bu zamana kadar kimyasal gübre ve ilaç kullandıklarını, yaptıkları uygulamaların ne kadar yanlış olduğunu bugün itibariyle idrak ettiklerini ve bugünden itibaren mezarlıktaki yabancı otları öldürmek için bile ot ilacı kullanmayacaklarını ilan ettiler. Biz artık organik köy olduk depolarımızda tarlalarımızda ot ilacı kullanmayacağız, boş ilaç kutusu dahi olmayacak” dediler.

Yapılan toplantıda şu konulara değindiler. Köylüler, Su yaşamın vazgeçilemez unsurudur. Yeterli ve güvenli suyun olmadığı koşullarda tarımsal üretimin yeterliliğinden, gıda arzından, insan yaşamından ve doğal hayatın sürdürülebilirliğinden söz etmek mümkün değildir. Dünyanın %75`i suyla kaplı olmasına rağmen, insan tüketimi için uygun su miktarı sınırlıdır. Suların yaklaşık % 97‘si okyanus ve denizlerde toplanmış olan tuzlu su iken, % 3‘lük kısmı tatlı sudur. Tatlı suların % 0.04`ünü, ulaşılması en kolay tatlı su kaynakları olan göllerde ve nehirlerdeki yüzey suları oluşturmaktadır.

Su zengini olmayan ülkemizin toplam su rezervinin 112 milyar m3 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 46 milyar m3`ü projelendirilmiş olup, 34 milyar m3`ü tarımda (%74), 5 milyar m3`ü sanayide (%11) ve 7 milyar m3`ü de içme-kullanma (%15) amaçlı kullanılmaktadır. Su insan hayatı için vazgeçilmezdir ve temiz su kaynakları kaybedildiğinde telafisi mümkün değildir.

İlçemizde güvenilir ve temiz su kaynaklarının korunması amacıyla uygulanan ÇATAK PROJESİ alan bazlı bir proje olmasına rağmen aslında ilçemiz bir bütün olarak düşünülmüş ve tüm Çarşamba’nın uygulama havzası kapsamında değerlendirilmesi öngörülmüştür.

Çakmak barajı ilçemiz ve Samsun halkı için çok önemli bir içme suyu barajıdır. Günümüzde  doğal su kaynakları hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Özellikle içilebilir özelliklerde temiz su kaynağı bulmak ve daha da önemlisi bunu korumak ve gelecek nesillere kirletmeden bırakmak  gerekmektedir. Organik tarım projeleri ile baraj çevresinde parselleri bulunan çiftçilerimiz kimyasal ilaç ve gübre kullanımından vazgeçirilmeye çalışılmaktadır. ÇATAK projesi ile her geçen gün üretici sayısı artmakta ve organik alanlar genişleyerek büyümektedir. 2011 yılında 2000 dekarla Çakmak  barajına meyili olan parsellerde başladığımız ÇATAK projesi bugün 7300 dekarla  devam etmektedir. ÇATAK projesinin sürekliliğini sağlamak amacıyla projenin suyun kaynağı olan köylerde de uygulanabilmesi gerekmektedir. İçme suyunun korunması için suyun geldiği diğer köylerde de çalışmalara başlanması bu bakımdan önem arz etmektedir. Bu amaçla öncelikli olarak Aşağı Musalla köyünde  su kaynağına sınırı bulunan yaklaşık 1600 da alan bulunmaktadır. Bu alanda uygulanacak ÇATAK projesi ile hem üreticilerimizin organik tarıma geçmeleri sağlanacak, hem de Çakmak Barajına gelen suyun kaynağında korunması sağlanmış olacaktır.

dsc01005.jpg

HABER -FOTO: Kenan GÜN- Ayhan GONCA- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber