MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ANKARA’NIN DENİZİ YOK AMA ÖYLE İKİ GÜZEL GÖLÜ VAR Kİ…..

ANKARA’NIN DENİZİ YOK AMA ÖYLE İKİ GÜZEL GÖLÜ VAR Kİ…..

Ankara’nın özellikle yaz aylarında vazgeçilmez mesire yerleridir Mogan ve Eymir gölleri ….
Sıcak havada bir vaha gibi karşılar insanları her iki gölde…
İster çevredeki restoranlarda yemek yiyerek, ister çimlerin üzerinde piknik yaparak huzur dolu bir gün geçirir insanlar bu göllerin kıyısında…
Ankaralılar hafta sonu ne yaparlar?
Ya Gölbaşı’na yada Eymir’e giderler. Göle karşı kahvaltının ardından yürüyüş yapılır, bisiklete binilir, kayıkla gölde gezilir, acıkınca büfelerden birine uğranır yada evden getirdiğiniz malzemelerle piknik masası kurulur. Özellikle yaz aylarında bu iki göl bir vaha gibi oluyor insanlar için…
Eymir Gölü Ankara sınırları içinde bir set gölü. Göl çevresindeki ağaçlık alanıyla başkente oksijen sağlayan eşsiz bir yer. Ayrıca çeşitli sportif faaliyetler içinde harika bir mekân. Burada bisiklet kiralamak, yürüyüş yapmak veya oltayla balık tutmak, kürek çekmek mümkün. Eymir Gölü uzun kıyı şeridiyle, nispeten büyük ve derin bir göl. Eymir Gölü’nün en önemli su kaynağı Mogan Gölü’nün taşkın suları ve bu sular Eymir’e bir kanalla ulaşıyor. Burada en çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaşördek, elmabaşpakta ve bahri…
Eymir Gölü kıyısındaki tesislerde hafta sonu yemek yiyebilir, isterseniz yemyeşil çimenlere yayılıp piknik yapabilirsiniz. Gölde sandalla gezmek de mümkün.
Eymir’in suyu Mogan’dan gelir, Mogan Gölü veya yerel adıyla “Gölbaşı” Ankara’nın 25 kilometre güneyinde Gölbaşı ilçesinde yer alıyor. Ankaralılar yaz ve bahar aylarında en çok tercih ettikleri mesire alanı burası….
Eymir Gölü ile bağlantılı olan Mogan Gölü toplam onbir dereyle besleniyor. Bunların başlıcaları Sukesen, Başpınar, Gülova, Yavrucak, Çolakpınar, Tatlım, Kaldırım ve Gölcük dereleri. Gölbaşı ilçesinin ve Ankara-Konya karayolunun böldüğü Mogan ve Eymir gölleri Ankara Konya yolu altından da geçen bir kanalla birbirlerine bağlı ve Eymir Gölü’nün suyu Mogan Gölü’nden geliyor. Bazen iki göl birleşir, 1910 yılında oluşan aşırı yağışlar akabinde Mogan ve Eymir gölleri yüzeyde birleşerek geçici olarak tek göl halini almışlar.
Kıyıları yoğun bağlık, etrafı tarımsal arazi, güneyi sulak çayırlarla kaplı bu göller, yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Mogan Gölü’nde günümüze kadar 226 kuş türü kaydedilmiş. Göl özellikle dikkuyrukların ve pasbaş patkaların dünya üzerindeki en önemli üremealanlarından birisi.
Mogan Gölü’nde sazan, kadife balığı, turna balığı, gümüş balığı ve kerevit bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi