Anıtkabir'de 23 Nisan töreni yapıldı

Anıtkabirde 23 Nisan töreni yapıldı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de bir tören gerçekleştirildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 94. yıldönümü etkinlikleri Anıtkabir'deki törenle başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki devlet erkanı Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusuna geldi. TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından devlet erkanı Misak-ı Milli Kulesine geçti. Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Çiçek, deftere şu satırları yazdı:

"Aziz Atatürk! İlk başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 94’üncü açılış yıldönümü huzurunuzda bulunmanın heyecanını yaşıyoruz. Öncülüğünüzde açılan Meclisimiz düşmanı ülkemizden kovmuş, Cumhuriyetimizi kurmuş ve milletimize onurlu bir tarih bırakmıştır. TBMM olarak bugünde ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve bize hedef olarak gösterdiğiniz muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkması için çalışıyoruz. Milli mücadelemizde gösterdiğiniz büyük ruh, kalkınma idealiniz ve büyük başarılarınız bize daima ilham vermektedir. Ülkemiz hedeflerini gerçekleştirecek, daha kalkınmış ve modern bir ülke olacaktır. Milli egemenlik anlayışını güçlendirmek, daha demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir ülke haline gelebilmek temel amacımızdır. Yaptıklarınız ve milletimize bıraktıklarınız için daima minnet ve şükran duyuyor, daha büyük işler yapmak için kendimizde heyecan hissediyoruz. Aziz ruhunuz şad olsun!”

Anıtkabir'deki törene, Çiçek'in yanı sıra Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve kabine üyeleri katıldı.

"Tehditlere el birliğiyle karşı koymalıyız"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Her konuda aynı fikirde olma mecburiyetimiz yok. Söz konusu milletin istiklali, birliği ve dirliği olunca kader birliği etmek mecburiyetindeyiz. Devletimize ve milletimize yönelen tehditlere el birliğiyle karşı koymak durumundayız" dedi.

TBMM’nin açılışının 94. yıldönümü dolayısıyla Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımıyla anma töreni düzenlendi. Çiçek, bugünün yeni bir başlangıç olduğunu belirterek, "Türk milletinin tarih sahnesine yeniden dönüş günüdür. Gencimizle, yaşlımızla çocuğumuzla hepimizin gurur günüdür. Eski anlayışla yeni düzen kurulamayacağına inanan milletvekilleri büyük bir dönüşüme karar vermiştir. Hür ve bağımsız Türkiye’nin yol haritası 94 yıl önce buradan çizilmiştir. 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal’in öncülüğünde Samsun’da başlayan bu kutlu hareketin meyveleri Ankara’da toplanmıştır. Ankara’da toplanan millet meclisiyle düşmana karşı savunmada meşru yöntemlerle kalıcı bir mücadele sürdürülmüştür. TBMM’ Ankara’da açıldığı zaman Anadolu düşman tarafından kuşatma altındaydı" dedi.

94 yıl önce bugün TBMM’nin milletin kurtuluş meşalesini ateşlediğini belirten Çiçek, "Halkımızın bir kısmını bu mücadeleye inandırmak hiç de kolay olmamıştır. Bu ülkede kahramanlar vardı. Tarih bize gösteriyor ki Anadolu milletler mezarlığıdır. Bu topraklar zaaf götürmez. Milletin arasına fitne girdiğini hürriyet ve istiklalin tehlikeye düşmesi kaçınılmazdır. Tarih gösteriyor ki ordusu olmayan bir devletin Anadolu’da barınma imkanı da yoktur" ifadelerini kullandı.

Çiçek, "Her konuda aynı fikirde olma mecburiyetimiz yok. Söz konusu milletin istiklali, birliği ve dirliği olunca kader birliği etmek mecburiyetindeyiz. Devletimize ve milletimize yönelen tehditlere el birliğiyle karşı koymak durumundayız. Birinci Meclis olağanüstü şartlarda çalışmasına rağmen meşruiyetten şaşmadı. Meclisin iradesi milletin iradesidir. Milletin ve devletin menfaatlerini kendi menfaatlerimiz üzerinde tutmalıyız" şeklinde konuştu.

BİRİNCİ MECLİS’TEKİ TÖRENE KILIÇDAROĞLU KATILMADI

Başbakan Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli, anma töreninde aynı sırada yer aldı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile kısa süreli sohbet etti. Törende, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışında, en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey’in yaptığı konuşma seslendirildi. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılmadı. TBMM Başkanı Çiçek, konuşması sonrası Özel Defter’i imzaladı. Törende, Ankara Seğmenler Kulübü Derneği gösterisi oldu.

 

Etiketler : Anıtkabir, 23 Nisan, tören

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel