Ani hava değişikliklerine dikkat

Ani hava değişikliklerine dikkat
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, ani hava değişikliklerinin özellikte gribal enfeksiyonlara sebep olduğu belirterek uyarıda bulundu

Sıcak giden havaların birden yağışlarla birlikte soğuması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ani hava değişiklikleri en sık karşılaşılan hastalıklardan biri de griptir. Grip doğru tedavi edilmezse sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Bu anlamda Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, gribin nasıl bulaştığı, tedavisi ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

Op.Dr. Yusuf Şentürk, "Grip hastalarıyla temastan kaçınılması gerekiyor. Mutlaka Uzman Doktor gözetiminde tedavi olunmalıdır. Hastalık öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayılır. Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız ellerle kapatıldığında dokunulan yüzeylere bulaşır. Hasta olmayan insanlar ise bu yüzeylere temas eder, ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirir ve hastalık kaparlar. Bir metrelik mesafe bulaşma için riskli alandır. Virüs 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturur. Burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir. Grip ayrıca östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına da dönüşebilir. Bu nedenle grip mutlaka uzman doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Grip tedavisinde istirahat etmek oldukça önemlidir. İstirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerekir. Grip tedavisi sırasında bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli ve sigara içmemelidir.

ani-hava-degisikliklerine-dikkat-(1).jpg

Gribe olmak istemiyorsanız, mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına aldanmayın, tedbirli giyinin. Gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmayın Eğer gripseniz avuç içinize hapşırmayın. Tek kullanımlık kağıt mendil ya da peçeteyle ağzınızı kapatın. El hijyenine özen gösterin. Ellerinizi şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra ve kış aylarında normal zamana göre daha sık yıkayın." diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir