ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

ANAYASA GEREKLİLİĞİ

ANAYASA GEREKLİLİĞİ

Siyasi partiler yakın zamanda Anayasa çalışmalarına önayak olup bu anayasanın da yetersiz olduğunu insanların gereksinimlerine cevap veremediğini dile getirmektedirler. Dünyada bulunan tüm ülkelerin kendilerine göre Anayasaları vardır.
Demokrasinin ve insan haklarının olmadığı ülkelerde Anayasa olmasa da bazen ayar verirler, bazen darbe yaparlar ve hepsi de başka anayasalarla idare edilirler. Şimdi de 1982 darbe Anayasasının gedikleri doldurulsa da sivil bir anayasa yapma gereği hasıl olmuştur. Tabi ki farklı görüş ve intibalar olacaktır. Ama bir birlikteliğin olacağına inanmıyorum.
Gelelim asıl konuyu dünyada ilk anayasanın Hanburabi Anayasası olduğu söylense de bu bir yalandır. Dünyada ilk anayasa Medine Vesikası’dır. Medine yasasını Müslümanlar, Yahudiler ve Müşfik Araplar arasında Hz. Peygamberin öndeliğinde hazırlanan Müvadaa ve Muahede isimli ilk anayasasıdır. 47 Maddeden oluşmaktadır bizleri her konuda uyuttukları gibi bu konuda da uyutmuşlardır. İnsanları yaradıp dünya hayatına gönderen yüce yaradıcı insanlar orada da bozgunculuk yaparlar, kural tanımazlar diyerek zaman zaman peygamberlere kitap ve sahifeler göndermiştir. İşte bunlar anayasadır, kanunlardır. Bizim Peygamberimize de kanun koyucu Allah kendi kanunlarını uyarıcıya göndermiş 23 yılda hazır ve nazır olmuş insanlığa sunulmuştur. Eğer bizim de Anayasamız Kur’an-ı Kerim olsaydı bugün insanoğlu huzur müreffeh bir hayat sürer, sosyal dengeler düzelir idi. Allah’ın kanunlarının hiçe sayıldığı bu dünyada daha çok kanun yapar, tekrar tekrar kanun yaparsın. İlahi kanunların olmadığı toplumlar daha çok kanun yapar ama huzur istikrar bulamazsın saadet devrini okuyun ve yakın zaman Osmanlı İmparatorluğunu araştırın Mecelleyi kanun olarak uygulamış, dünyaya 600 yıl hüküm sürmüş ve sonunda yine Mecelleye uymamasının ve batı siyonizmin sinsi çalışmaları sonucu vb. etkenler sonucu yıkılmıştır ve sonrası yapılan kanunların hiçbiri çözüm olmamış ithal kanun ve yasalarla yönetimler hep çatlak vermiş kargaşa ve kaos ortamları oluşmuş insanoğlunun ihtiyaçlarına çözüm olmamıştır. Ve bugün aynı ihtiyaç hâsıl olmuştur. 82 darbe anayasasına bu millet %90 evet demiş baskı ve dikta altında şimdi bundan kurtulmaya çare aramaktadır. İhtiyaç var mıdır? Elbette vardır. Onun için hazırlanan anayasaya idam başta olmak üzere ilk önemli 5 madde kalmak şartıyla mecelleye de uygun bir anayasa gelmesi laiklik ilkesinin anlamına açıklık getirilerek yeni bir anayasa yapılması din ve vicdan özgürlüğünün de boyutlarının belli olması şartıyla yeni bir anayasa hâsıl olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi